Stejně jako ve sprše myjete svou pokožku žínkou a mýdlem, potřebuje vaše tělo vydrhnout i zevnitř. K tomu slouží detoxikační dieta, která posílí funkci jater, hlavního čističe organismu. Zbavíte se toxinů, zrychlí se vám spalování, přestane vás trápit nadýmání, zlepší se stav pleti, vrátí se vám energie a možná i něco zhubnete, byť to není přímo cílem této očisty.

Chraňte pleť i v zimním období
Zima je pro pleť kritickým obdobím. Jak zařídit, abyste na jaře zářila?

Co jsou toxiny?

Jde o škodlivé látky, které se do našeho těla dostávají nevhodnou stravou a nápoji, ale také kosmetickým přípravky, z ovzduší, léků a návykových látek, jako je alkohol či cigarety.

Patří sem nejrůznější konzervanty, dusičnany, umělá hnojiva, těžké kovy, některá zdraví škodlivá éčka, látky zvýrazňující chuť, sulfáty, pěnidla, plísně… Některé toxiny mohou, zejména při stresu, vznikat i v našem těle a tam se ukládat.

Kolagen
Je kolagen všemocný? Želatina, vývar ani tatarák ho tělu nedoplní

Organismus je obvykle schopen si s nimi poradit, ale k tomu potřebuje přísun zdravé stravy plné vitaminů, dobrou kondici, dostatek spánku a dobou náladu. Také naše játra musí fungovat bezchybně. Když si sáhneme do svědomí, opravdu jsme se v loňském roce chovali tak, aby z nás mělo naše tělo radost?

Očistná kúra

Detoxikační dietou organismu jen pomůžeme. Nepředstavujte si ale nějaké hladovění, ačkoli i tak může detox v extrémních případech vypadat. Obvykle jde o očistnou kúru na jeden až tři dny, maximálně na týden, během které přijímáte hlavně ovoce, zeleninu, nejrůznější šťávy, smoothies, vodu, bylinné a zelené čaje.

Povoleny jsou celozrnné potraviny, ryby, libové maso, ořechy a semínka, kvalitní rostlinné oleje, brambory, rýže, bílé jogurty a kefíry. Zakázán je alkohol, káva, průmyslově zpracované potraviny, cukr a nadbytek soli.

Důležité je jíst pravidelně, ideálně do polosyta, a pít hodně vody. Jídlo připravujte vařením či dušením, smažení a pečení je nevhodné. Také je ideální jeden den jíst pouze ovoce a zeleninu, klidně dušenou, pít ovocné a zeleninové šťávy a čaj.

Závislost na alkoholu - Ilustrační foto
Češi jsou třetí největší pijani na světě. Účet za škody šplhá k 59 miliardám

Zázračná voda

Při detoxikační dietě je důležité dostatečně pít, ideálně vlažnou vodu bez bublinek. Do ní si můžete přidat plátky oloupaných citrusů (citron, limetka, pomeranč), zázvoru, salátové okurky a také lístky bylinek, jako je například máta nebo bazalka.

Bylinky vám pomohou

Existují přípravky, které váš detox skvěle podpoří. Jaké to jsou?

Ostropestřec mariánský – výkonná bylinka, která posiluje činnost jater. Prodává se v tobolkách, ale i jako pasta.

Psyllium – neboli jitrocel indický, pomáhá čistit střeva, zabírá při zácpě, odvádí toxiny z těla ven.

Chlorela – řasa a bohatý zdroj chlorofylu, prodává se v tobolkách nebo tabletách, které můžete cucat.

Mladý ječmen – superpotravina, obsahuje ohromné množství vitaminů a minerálů.