I přesto, že je často představována jako brazilský bojový tanec, stala se bojovým sportem s pevnými pravidly. V posledních letech se dostala i do Znojma.

Jedním z cvičitelů je i Petr Illek, který do Znojma dojíždí každý víkend a má na starosti kolem patnácti svěřenců. „Poprvé jsem se s capoierou setkal na táboře pořádaném znojemským Domem dětí a mládeže. Bylo to asi před třemi roky. Přijeli tam na návštěvu kluci z Příbora a předvedli nám, co umí.

Zaujalo mě to. Využil jsem možnosti trénovat ve Znojmě a později i v Praze. Tam přímo pod vedením brazilského contramestreho Sazukiho,“ popisuje své začátky Illek. Capoeiru začal cvičit proto, že je to sport, ve kterém nejde o to zneškodnit protivníka, ale je tu důležitější jakási komunikace mezi soupeři.

Na první pohled se může zdát, že nováček potřebuje speciální trénink. „Začátečník nemusí mít žádnou gymnastickou průpravu, v capoeiře vás nikdo nenutí skákat salta a dělat přemety. Pokud si na ně netroufáte, tak je dělat nemusíte. Tančit se dá i bez toho a vypadá to efektně. Začít může kdokoliv,“ vysvětluje Illek.

Podle jeho slov není technika náročná. Každý si podle své fyzické zdatnosti a odvahy může přizpůsobit tempo a složitost kombinací. Na tréninku se, kromě pár modřin a vymknutého kotníku, nikomu nic nestalo.

Ke cvičení tanečníci nepotřebují nic zvláštního. „Stačí jen pohodlné oblečení, které neomezuje pohyb. Cvičí se naboso,“ dodává. Se svými svěřenci pravidelně objíždí soustředění a na květen chystají vystoupení na znojemském Majálesu. „Budeme na něm pořádat i workshop pro veřejnost,“ doplnil trenér.