„Vždycky se mi moc líbila krásně vyzdobená slavnostní tabule, kde byla vykrajovaná zelenina i ovoce,“ vypráví učitelka kuchařů Frimlová. Začala se o dekorace více zajímat.

„Dozvěděla jsem se, že existuje vítěz světové kuchařské olympiády Luděk Procházka, který bydlí v Benešově. Napsala jsem mu, jestli by měl zájem nás něco naučit. K mému překvapení byl velice vstřícný a hned jsme se domluvili. Přijel k nám do školy a uspořádal kurz,“ popisuje Frimlová. Mohl si ho udělat každý, kdo měl o zdobení ovoce a zeleniny zájem.

„Škola nám vyšla vstříc a pomohla nám i finančně. Žáci si zaplatili pouze jeho část. Kurzy už dnes organizuji čtvrtým rokem,“ vzpomíná. Po krátkém seznámení s nářadím a pomůckami vždy následovala praktická část. „Učil nás od nejzákladnějších řezů až po ty náročnější,“ říká Frimlová. Všechno, co se vyrobí, je k jídlu.

„Dnes už vyřezáváme ze všech druhů ovoce a zeleniny, například jablka, vodní melouny, děláme i ze zelených melounů, z ředkve, kedluben, fenyklu. Používáme lístky z lilku, okurky, sladké brambory a ředkvičky. Prostě ze všeho, do čeho se dá říznout,“ popisuje učitelka. Kurz trval celý den. „Pan Procházka je přísný a dokud jsme nedořezali své výrobky, tak nás nepustil. Když už se chceme učit figurální výtvory, které jsou už pro náročnější, tak to jezdíme za ním do Benešova,“ dodává. K výrobě se používají speciální nože. „Ze začátku, v době učení, stačí zeleninový nůž. Když už je někdo zdatnější a umí to, může používat různé pomůcky a dlátka,“ říká.

Škola zdobí svými výrobky všechny rauty v Moravském Krumlově. „Každému, kdo nás požádá, připravíme slavnostní tabuli,“ dodává učitelka. Žáci vyřezávané ovoce a zeleninu využívají i při ročníkových pracech. „Pokud to umějí, udělají si celou svou ročníkovou práci jenom z těchto výrobků,“ dodává učitelka. Žáky vyřezávání moc baví.