Je rozdíl mezi přírodou v Národním parku Podyjí před dvaceti lety a dnes?
Příroda byla před těmi sedmnácti lety přibližně ve stejném stavu jako dnes. Dříve zde totiž jedno desetiletí existovala Chráněná krajinná oblast Podyjí. Rok jednadevadesát pak přinesl povýšení do jiné kategorie a změny v režimu ochranných podmínek. Ty pak mohly lépe a účinněji zajistit ochranu přírody na území parku. Objektivnost vyhlášení parku pak potvrdila i rakouská strana, která v roce dva tisíce přistoupila se stejnou kategorií ochrany krajiny na druhém břehu řeky Dyje.

Co přináší spolupráce s rakouskými kolegy?
Důležité je, že se České republice a Rakousku podařilo dohodnout a zdárně ukončit projekt bilaterálně chráněného území. Další kroky pro nás znamenají rozvinutí denní spolupráce, ochranářské práce, vzájemnému dialogu či akcí pro veřejnost. To vše dohromady má velký význam pro mikroregion na obou stranách řeky Dyje a byť to zní jako fráze, také pro zkvalitňování sousedských vztahů.

Co správa parku připravuje v nejbližších letech?
Otevírají se nové možnosti financování některých projektů. Jde o fondy Evropské unie a konkrétně Operační program životního prostředí. Proto v příštích dvou letech budeme usilovně pracovat na vypracování takových projektů, které by do regionu přinesly peníze. Výsledkem by mělo být určité oživení a náprava starých záležitostí. Mluvím třeba o střelnici Mašovice, kde chceme odstranit staré technické zařízení po armádě. Rádi bychom také přeměnili starou celnici u mostu na Hardegg ve středisko pro veřejnost. Mohlo tam být určité zázemí pro studenty a vědce, kteří zde působí.

V čem spočívá význam Evropského dne parků?
Po celý měsíc květen se uskutečňují různé akce jako výstavy, exkurze, botanické vycházky či kulturní akce, které nejen u nás, ale v celé Evropě, které zdůrazňují význam chráněných území pro dnešního člověka.

Pokud budete zvolen senátorem, opustíte post ředitele parku?
Je poctivé říci, že se nedá sedět na dvou a více židlích tak, aby netrpěla kvalita vlastní práce. To je má odpověď na tuto otázku.