Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děda přejel Mikulov, proto Blahůškovi vinaří u Znojma

Nový Šaldorf /VINAŘI POD LUPOU, FOTOGALERIE/ - Vinaření má Emilie Blahůšková z Nového Šaldorfu v genech. Už jako malá holka ráda pomáhala ve vinohradu a učila se vyrábět víno. I když nevystudovala vinařskou školu, ale vyučila se zahradnicí, dlouholetá praxe a zkušenosti ji přivedly k podnikání s vínem. Navázala tak na rodinnou tradici

11.8.2010
SDÍLEJ:

Dokonalá čistota a pořádek vládnou ve sklepě u Blahůšků. Foto: DENÍK/Sylva Pavlačková

Předchozí díly seriálu
Vinaři pod lupou
naleznete ZDE

Jak a kdy vinařství vzniklo?
V roce 1945 založil vinařství můj děda Josef Špalek. Na jeho činnost navázal můj otec Ladislav Špalek. Já jsem vinaření převzala před jednatřiceti lety. Podnikat v tomhle oboru jsem začala s manželem v roce 1991 a založili jsme rodinnou firmu E. MI. VINO.

Jak se k vinaření dostal váš děda?
Pocházel z Valašska a byl zahradníkem. V kraji, v kterém žil, nebyla úrodná půda, proto chtěl jít na jižní Moravu. Údajně už měl vybrané místo někde pod Pálavou, ale vlak, kterým cestoval, nezastavil v Mikulově. Tak děda dojel do Znojma a už tu zůstal.

Kdo vám s vinařstvím pomáhá a kolik vína vyrábíte?
S firmou mi nejvíce pomáhá manžel a rodina. Nikoho nezaměstnáváme, vinaření je pro nás především velkým koníčkem. Naše roční produkce je kolem deseti tisíc lahví vína všeho druhu.

Jste členy fungujícího Cechu vinařů, který v Novém Šaldorfu – Sedlešovicích funguje?
Ano jsme členy už od samého začátku od roku 2003. Díky Cechu vinařů se zde dobře rozjel prodej vína.

Na výrobu vína pěstujete vlastní hrozny nebo nakupujete?
Hrozny už jenom nakupujeme od místních vinařů především z tratí Kraví hora, od Agrodružstva Vrbovec a Nového Šaldorfu, potom od vinaře Vladimíra Motla. Dříve jsme vlastnili vinohrady, jenže nám na ně už zbývalo velmi málo času.

Jaká vína vyrábíte?
Nejvíce se zaměřujeme na bílé odrůdy. Děláme od těch základních, patří tam například Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Neuburg, Rulandské šedé a bílé, Chardonnay, či Sauvignon. Dvě třetiny objemu výroby tvoří vína se zbytkovým cukrem a jsou převážně polosuchá.

Jakou metodou vína vyrábíte?
Dodržujeme klasické tradiční zpracování vína. Chceme ho vyrábět tak, jak to dělali v minulosti naši dědové. Nepoužíváme žádné řízené kvašení, žádné nahřívání ani chlazení. Nepřidáváme ani kvasinky, vyrábíme jenom přírodní kvalitní vína. Nesmí chybět síra, protože když chcete lahvovat, musí se odbourat bílkovina. Potom by se víno v lahvích kalilo.

Kolik vlastníte sklepů?
Máme jenom jeden sklep, jeho nákladná rekonstrukce skončila v roce 2009. Je celý z pískovce v hloubce čtrnáct až patnáct metrů a dlouhý asi devadesát metrů. Jeho stálá teplota, která je pro zrání vína ideální, je devět stupňů. V lisovně, ve které je i posezení, se dělá prakticky všechno. V době vinobraní jdou stoly s lavicemi bokem. Uprostřed se rozprostřou kádě, lis a ostatní potřebné věci.

Vinaři mají vína uskladněná v nerezových tancích. V čem vy máte uskladněná vína?
Je to zvláštní, ale my máme vína v plastových a skleněných nádobách. Mošt do nich nalijeme, v nich se nechá vykvasit, potom se dvakrát stočí a na jaře už lahvujeme. Stejně naše víno zraje v lahvích.

Pořádáte kromě prodeje vína i posezení?
Každý zájemce si s námi může domluvit řízenou ochutnávku až pro třicet lidí, při které je také provedeme sklepem. Myslím si, že lidé by si měli nakupovat víno přímo u výrobce. U něj si ho kdokoli může ochutnat a potom nekupuje zajíce v pytli.

Posbírala vaše vína nějaká ocenění? Kterých si vážíte nejvíce?
Především jsme pyšní za ocenění, ve kterém jsme získali titul šampion za Rulanské šedé v roce 2008, výběr hroznů, na mezinárodní přehlídce Prague wine trophy. Dále vystavujeme v Šaldorfu v Modrém sklepě už na podzim na svatého Martina. Potom pravidelně dáváme vína na tradiční znojemskou výstavu, ale také do Tasovic či Konic.

Máte své oblíbené víno?
Mám nejraději Rulandské bílé. Říká se, že je to elegantní víno. Nesmí být moc sladké, nejlepší je polosuché. Když se povede dobré suché, tak taky ráda ochutnám. Ideální je šest až osm gramů zbytkového cukru v litru vína.

Archivujete vína?
Vůbec vína nearchivujeme, protože téměř celou produkci během roku prodáme. Jsme s manželem zastánci svěžích mladých vín. Zákazníkům doporučujeme vína do dvou let vypít.

Co říkáte na systém VOC?
Přišla nám také přihláška, abychom vstoupili do VOC, ale nemůžeme. Podmínkou je, že každý člen musí mít vlastní vinice a ty my nemáme. Ale je to určitě super, že znojemští vinaři byli první v celé republice. Je to pro náš region velká reklama.

V jaké cenové kategorii jsou vaše vína?
Za lahev zákazník zaplatí od sto do sto šedesáti korun. Pokud má raději víno stáčené, tak za litr bílého i červeného zaplatí padesát korun.

Co říkáte na letošní úrodu?
Hrozny sprchly, potom hodně pršelo, bylo dlouho chladno. Do toho přišly ještě kroupy. Ale pokud bude krásný podzim, tak bude úroda slušná.

TIP SKLEPMISTRA
Sauvignon 2009
Výběr z hroznů, suché.
Víno s ovocnými tóny pochází z tratě Kraví hora. Když je mladé, voní po květu černého bezu, později vůně přechází do černého rybízu.
alkohol: 14 %,
cukernatost moštu: 24,2 NM,
bezcukerný extrakt 23.5 g/lt;
kyseliny: 6 g/lt.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu ve Znojemském deníku Rovnost

Autor: Sylva Pavlačková

11.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Znojemští Orli.

Orli dvakrát vedli, přesto s Fehérvárem v prodloužení padli

Své ano si zamilované páry ve Veselí nad Moravou řeknou v reprezentativně upraveném prostředí nádvoří tamního městského úřadu.

Svatby v novém. Bývalý rajský dvůr ve Veselí ozdobí fontána i květinová stěna

Kotlíkové dotace: zbývá jen polovina peněz, lidé už zažádali o 63 milionů

Jižní Morava - Už 634 Jihomoravanů si od pondělí požádalo o dotace na ekologičtější kotle. V pátek o tom informovala mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková. „Z celkové částky 135,6 milionů korun jsme dostali žádostí na zhruba třiašedesát milionů. Kdy peníze vyčerpáme, nelze odhadnout,“ sdělila.

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Celníci objevili dvě nelegální herny. Od začátku roku zabavili přes sto automatů

Blanensko – Víc než sto zadržených herních automatů a hotovost ve výši téměř padesát tisíc korun a padesát eur. To je výsledek kontrol, který od začátku roku provedla Celní správa v Jihomoravském kraji.

V kůži archeologů. Lidé si vyzkouší práci s detektorem kovů

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Prohlédnout si naleziště i historické předměty mohou v sobotu lidé na jižní Moravě. Instituce v celém kraji oslaví Mezinárodní den archeologie.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení