Král je mrtev, až žije král! S takovým rčením, podle svých slov, přebíral před lety starosta Horních Dunajovic Ladislav Březina funkci od svého předchůdce. „Bylo to naprosto klidné a profesionální převzetí pozice starosty. Rozhodně žádné hození klíčů od úřadu a mobilu na stůl se slovy: a teď ukaž, co umíš," vzpomíná na své začátky na obecním úřadu ve vesnici v srdci Znojemska starosta Březina.

Jak se elektrikář stane starostou?

To se stane tak, když člověk kandiduje za sdružení, které vyhraje volby a lidé, kteří jsou na čele kandidátky, pak jeden po druhém odpadávají. Prostě lídři, kteří tyto posty měli obsadit, ze zdravotních či rodinných důvodů do funkcí nastoupit nemohli. Já byl sice až na nějakém čtvrtém místě kandidátky a tak jsem spíš jen tak na zkoušku do toho šel. Nyní starostuji již ve čtvrtém volebním období.

Jak váš nástup do úřadu přijalo vaše nejbližší okolí?

Nejdříve byla rodina poněkud skeptická, tušila, že budu mít podstatně méně času, ale postupně si mé okolí zvyklo.

Když jste převzal vedení obce, byla obecní pokladna zadlužená. Jak jste se dluhů zbavili?

Téměř čtvrtinu tehdejšího obecního rozpočtu tvořil dluh. Šlo skoro o jeden milion korun. Naštěstí jsme měli akcie jedné energetické společnosti a jejich prodejem jsme se přibližně v polovině funkčního období oddlužili. Pak jsme si nastavili plán, kdy jsme chtěli dokončit především stavbu kanalizace. Trvalo to sice delší dobu, ale v roce 2009 jsme měli stavbu zkolaudovanou.

Jak se vám pracuje s ostatními zastupiteli?

Naše devítičlenné obecní zastupitelstvo je týmem lidí, kteří jsou otevřeni k diskuzi a jsou ochotni se na podstatných věcech dohodnout. Partajní záležitosti se neprojevují. Jsou u nás nestraníci, zástupci KSČM i křesťanští demokraté. Místostarostou je nestraník Jiří Homolka.

Pětapadesátiletý starosta Ladislav Březina před budovou energetické společnosti ve Znojmě, ve které kdysi pracoval.

Jste členem komunistické strany. Nemáte s příslušností k této straně problémy?

Velké potíže jsem měl s vlastní stranou paradoxně už před rokem 1989. Hrozilo mi vyloučení. Tehdejší vedení partaje v okrese bylo mírně řečeno velmi svérázné a já s nimi měl skutečně vážné problémy. Stačí si jen vzpomenout na jméno Blüml (za totality tajemník pro ideologickou práci na okresním výboru KSČ, pozn. red.). Jenže nejsem zvyklý příliš často měnit kabát a také proto jsem stále členem této strany. Musím však dodat, že jsem se nesetkal s tím, že mi bylo členství v této straně jakkoli a kýmkoli vytýkáno.

Máte vzdělání a letitou praxi v oboru elektro. Využíváte nějak své znalosti také dnes?

Jsem schopen a ochoten pomáhat lidem ve své vesnici třeba s opravami elektrických rozvodů v domě. Pracoval jsem totiž léta v zemědělském družstvu jako vedoucí elektro skupiny a energetik. Staral jsem se například o elektrické rozvody či hromosvody. Dnes znám elektriku skoro v každém domě v naší vesnici. Lidé za mnou ale chodí i s jinými problémy. Radím jim třeba, jak postupovat při vyřizování dokumentů pro různé úřady, například stavební.

S jakými zvláštními starostmi za vámi lidé ještě chodí?

Svým jménem jsem kupříkladu zaštítil člověka, který se ocitl ve velmi tíživé životní situaci. Měl jak závažné zdravotní problémy, tak i dluhy. Rodina se jej zřekla. Bylo to před Vánocemi a sociální pracovnice se na mne obrátila, zda bych se mohl stát jeho opatrovníkem. Dlouho jsem se nerozmýšlel a tomuto člověku nějakou dobu pomáhal. Dělal jsem to výhradně sám za sebe, nikoli za obec.

Před čtrnácti lety jste začínal jako neuvolněný starosta, nyní pracujete pro obec na plný úvazek. Uvolnily se vám tím hodně ruce pro vlastní práci starosty?

Jedno a ještě půl volebního období jsem skutečně pracoval jako neuvolněný, nyní jsem uvolněným starostou. A jsem rád. Těch povinností, které jsou dnes na obce kladeny, je stále víc. To se po pracovní době skoro nedá řešit.

Jak relaxuje první muž Horních Dunajovic?

Před dvěma roky jsem se dal na rybaření. Rybáři jsou podle mne takovou tichou sektou. Nevedou žádné plané diskuze a soustřeďují se na přírodu a klid. Nejčastěji chodím k nám na přehradu. Lovím vše od kapra, přes štiku až po amura. Loni v květnu jsem ulovil například metr deset velkého a třicet kilogramů těžkého tolstolobika. I když jdu na ryby, služební mobil mám vždy při sobě. Vybírám si místa, kde je signál mobilního operátora. Jako starosta totiž musím být v dosahu.

Máte tři dospělé dcery. Chtějí zůstat žít ve vaší vesnici?

Jedna dcera je vdaná a zůstala bydlet v Dunajovicích. Je mým snem, aby zde zůstaly všechny dcery, ale nebudu je rozhodně nutit. Ostatně pro to, aby u nás mladí chtěli žít, máme připravenou i strategii obce. Plánujeme další stavební místa pro rodinné domky, trvale pečujeme o to, aby zde byl k dispozici dětský doktor, mateřská školka, škola, prostě vše, co dnes mladá rodina potřebuje.

Ladislav Březina

Věk: 55 let

Narozen: Znojmo

Rodinný stav: ženatý

Děti: tři dospělé dcery

Vzdělání: středoškolské

Stranická příslušnost: KSČM