Úžasnou chuť mívaly slavné Únanovské brambůrky, vyráběné na tamním statku. Dnes se již příznivci dobrého a mastného křoupání musí spokojit s chabými náhražkami. Statek již výrobu slaných laskomin ukončil.

Zato se vesnice již desátým rokem pyšní moderním vyhřívaným koupalištěm s tobogány, skluzavkami a atrakcemi i pro nejmenší děti. V minulosti sem mířily davy Znojemských, kteří své moderní venkovní koupaliště v Louce ještě neměli. „Nyní jsme koupaliště vybavili účinnějšími výměníky tepla, voda by tedy měla být tuto sezonu opravdu příjemná. Areál koupaliště doplňují i tenisové kurty, hřiště a autokemp," vypočítal starosta Vojtěch Fabík.

Únanov o jedenácti stech obyvatelích se snaží udržet místní mladé lidi ve vsi. Přibývají stále nové domky, ve kterých se zabydlují mladé rodiny s dětmi. „Za posledních dvacet let nám přibylo sto čísel popisných, nyní jich máme čtyři sta padesát. Při prodeji pozemků vždy upřednostňujeme místní kupce, u kterých můžeme předpokládat, že se zapojí do společenského dění. Nechceme, aby zde vznikala satelitní městečka se svým vlastním životem," vysvětlil starosta.

Únanovští se baví každoročně na jaře při setkání přátel vín, pořádají posvícení a velmi aktivní je tamní Kynologický klub Ajax, který vznikl před více než dvaceti lety. Vždy na podzim tam pořádají se svými svěřenci závody.

Kromě pejskařů se vesnice pyšní i nadšenými ochotníky. Činnost divadla obnovili mladí lidé před šesti lety. Každý rok se snaží sehrát jednu premiéru. „Hrajeme komedie, lidé se potřebují hlavně pobavit a na chvíli zapomenout na strasti reálného života. Zajíždíme s představeními i do okolních vesnic. Letos chystáme pro diváky překvapení. Přepracovali jsme Shakespearův Sen noci svatojánské," řekla vedoucí souboru Marie Ramžová. V září by chtěla sehnat nové herce, stávající středoškoláci totiž odcházejí na vysoké školy a soubor tak potřebuje obnovit. „S novou hrou bychom se představili koncem letošního nebo začátkem příštího roku," dodala Ramžová.

Únanovští se mimo kultury baví i fotbalem, a to již téměř osmdesát let. „Máme jeden z nejstarších fotbalových klubů v regionu a má u nás velkou tradici. Fotbalisty podporujeme v jejich snažení. Nyní se jim dokonce podařilo postoupit do nižší krajské soutěže," přiblížil Fabík.

Sportovci se kromě běhání po fotbalovém hřišti věnují závodně i stolnímu tenisu. Jejich základnou je Orlovna, dominantní budova za fotbalovým hřištěm. „V posledních letech budovu opravili a vybudovali tenisový kurt s umělou trávou. Orlovna je centrem nejen sportovního, ale i kulturního života," doplnil Fabík.

Mírnou vadou na kráse jinak idylického života ve vsi je chátrající budova statku v centru Únanova. „Patří k němu i bývalá pila. O této budově mluvíme jako o vrchním statku a nyní ji využívá pro podnikání autoservis a pneuservis. Plánujeme zde i sběrnu kovového šrotu," informoval starosta.

Zástupci obce mají o prázdný objekt statku v centru zájem a uvažují dokonce o změně územního plánu. „Lokalita je ve stávajícím plánu uvedena jako místo pro průmyslové využití, museli bychom ho změnit. Do budoucna plánujeme odkoupení celého objektu. Umím si zde představit dům s pečovatelskou službou nebo moderní zástavbu řadových domků. Místo v centru obce je pro nás velmi cenné," zakončil starosta.

Již dvacet let funguje v Únanově skládka, ze které plyne do obecní kasy asi čtrnáct milionů ročně. Loni vybudovali za čtyřiadvacet milionů kompostárnu, jejíž provoz se pomalu rozjíždí. V tuto chvíli mají nasmlouvaných pětatřicet obcí, které zde budou ukládat odpad.