Vlastní vinice a sekt na dně přehrady. To jsou první věci, které zřejmě mnohé přátele vín na Znojemsku napadnou při zmínce o Vinných sklepech Lechovice. Přední vinařská firma znojemské podoblasti působí na trhu sedmnáct let, slavnostní výlov sektu z vranovské přehrady připravuje na tento víkend už po desáté.
„V roce 1993 jsme přebírali tehdejší provoz prosiměřické Osevy. Nestavěli jsme tedy na zelené louce, ale museli jsme mnoho investovat do modernizace a nových technologií,“ uvedl šéf firmy Ivan Kalaš s tím, že tehdy firma hospodařila na osmdesáti hektarech vinic.
„Během dalších let jsme se dostali na dnešních téměř dvě stě čtyřicet hektarů a veškerou naši produkci zpracováváme výhradně z vlastních vinic, “ dodal Kalaš.
Výstavní vinice
Dlouhodobě nejlepší výsledky zaznamenávají lechovičtí vinaři s víny ze dvou vinic. „Mnoho vín oceněných i na mezinárodních soutěžích pochází z viniční trati Nad Kolářovým sklepem. Druhou naší takříkajíc výstavní vinicí je vinice U lipky, rozložená nad Lechovicemi poblíž státní silnice. Z první zmíněné vinice jsou velmi úspěšná například vína Chardonnay, z druhé tramíny a sauvignony,“ přiblížil sklepmistr Jan Hrachovský.
Ze svých dvou set šestatřiceti hektarů vinohradů produkují Lechovice ročně kolem milionu a sto tisíc litrů vína. „Sedmdesát procent tvoří vína bílá, červená vína představují asi třicet procent naší produkce,“ vypočítal Hrachovský.
Přední místo v nabídce lechovických sklepů patří aromatickým bílým vínům. „Zaměřujeme se hlavně na Sauvignon, Pálavu a tramíny. V poslední době velmi stoupá obliba Chardonnay, daří se také tradičním odrůdám jako je mülerka nebo Vlašský i Rýnský ryzlink,“ informoval Hrachovský. Vybrané lechovické sauvignony nesou označení VOC.
„Na základě zkušeností z různých ochutnávek a prezentací mohu říct, že na označení VOC lidé hodně slyší a velmi je zajímá. Považuji za velmi chvályhodné, že se vinaři na Znojemsku dokázali domluvit a založit VOC sdružení. Je jen škoda, že zatím zůstáváme osamoceni. K tomu, aby se označování vín originální certifikace dostalo do širšího povědomí, by bylo prospěšné, aby podobných sdružení vzniklo postupně více,“ uvažoval sklepmistr.
Svá vína vyrábí lechovičtí vinaři hlavně ve starobylém sklepě v Lechovicích. „Hloubit ho začali roku 1723 premonstráti z kláštera v Louce. Mimoto máme ještě jeden pískovcový sklep v Božicích, který používáme jako archiv,“ přiblížil své hájemství sklepmistr. Při výrobě vín sází na moderní technologie. „Drtivou většinu našich vín vyrábíme metodou řízeného kvašení v nerezových nádobách. V sudech zraje jen malá část naší produkce, zejména některá červená vína,“ vysvětlil Hrachovský.
Poptávka po víně prošla za sedmnáct let působení firmy podle jednatele Kalaše výraznou proměnou. „Silným impulsem bylo už v polovině devadesátých let vydání vinařského zákona. Když jsme začínali, měli lidé o víně velmi obecné informace. Po vydání zákona se ale začali čím dál víc zajímat o původ vín, cukernatost a podobně. Záhy jsme se proto orientovali na produkci vysoce kvalitních vín, investovali do nutných technologií a dalších úorav,“ řekl Kalaš. Dnešní zákazníci jsou podle jeho zkušeností v záležitostech kolem vína mnohem vzdělanější a informovanější, než tomu bylo před sedmnácti lety.
Zatímco k důrazu na kvalitu se hlásí všichni vinaři, lechovičtí našli před deseti lety jeden originální způsob, jak svou značku uvést do širšího povědomí. Nebyla to přitom žádná důmyslně vymyšlená marketingová strategie. „Obrátil se na nás tehdy starosta Vranova nad Dyjí s žádostí o podporu oslav výročí devíti set let obce. Dělal jsem v té době na Vranově potápěčský kurs a v médiích zrovna kolovaly zprávy o nálezu staré potopené lodi, která měla na palubě mimo jiné sekt, který i po těch letech dobře chutnal. Napadlo nás proto, že uložíme na dno přehrady devět set lahví sektu,“ přiblížil počátek dnes už tradiční akce Kalaš.
Kladná odezva tehdy vinaře překvapila. „Mysleli jsme nejprve, že si uděláme s kamarády potápěči takovou menší akci. Odezva, i v médiích, ale byla velká, proto jsme se rozhodli pokračovat a sekty necháváme zrát na dně přehrady každý rok,“ dodal Kalaš.
Jemný sekt ze dna
Vinaři brzy zjistili, že měsíce zrání pod vodní hladinou sektům velmi prospívají. „Zjednodušeně řečeno, sekt z přehrady chutná tak, jako by už několik let zrál ve sklepě. Je jemnější a harmoničtější. I to nás při prvním porovnání stejné šarže z přehrady a ze sklepa před lety příjemně překvapilo,“ doplnil Kalaš.
Od loňského října zraje v hloubce čtyřiceti metrů devět set devět lahví. Potápěči je vyloví v rámci programu slavnostního večera tuto sobotu. „Jako každý rok draží zájemci jednotlivé lahve v online dražbě. V polovině týdne zbývalo k vydražení necelých sedmdesát lahví. Na konto Centra Paraple, kterému každý rok věnujeme výtěžek dražby, zatím letos míří čtyři sta tisíc korun. Od prvního ročníku výlovu do loňska bylo na konto centra připsáno celkem dva a tři čtvrtě milionu korun,“ informovala manažerka firmy Jana Zahradníčková.
Chardonnay 2009
Pozdní sběr , sladké.
I s 52 gramy zbytkového cukru má víno v dochuti příjemnou kyselinku a nepůsobí nijak unaveně. Je svěží a výrazně, na Chardonnay až netypicky, aromatické. Voní po ananasu a přezrálých broskvích.