VYBRAT REGION
Zavřít mapu

MadApple: Z piva je člověk uzemněný, ze cideru ne

Znojmo /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU, ROZHOVOR/ – Sourozenci Beranovi a Petr Fila začali letos vyrábět a prodávat vůbec první originální cider v České republice. Alkoholického nápoje z jablek prodali už dvacet tisíc litrů.

29.8.2010
SDÍLEJ:

Lenka Beranová nabízí první tuzemský nápoj cider. Firma Mad Apple ho prodala už dvacet tisíc litrů. Foto: DENÍK/Daniel Smola

Další díly seriálu Podnikání na Znojemsku naleznete ZDE

„Nebuď OutCider,“ vyzývá ve svých propagačních materiálech společnost Mad Apple. Dvojsmyslný slogan upozorňuje potenciální zákazníky především na to, aby nezůstali stranou dění kolem nového nápoje na českém trhu.

Mladá znojemská firma, zapsaná do obchodního rejstříku teprve v říjnu loňského roku, začala jako vůbec první v Česku s výrobou alkoholického nápoje cider (čti sajdr). Zkvašený jablečný mošt je populární především ve Velké Británii a Francii a ročně se ho vypije až osm set milionů litrů. Jednateli společnosti jsou Václav Beran, jeho sestra Lenka Beranová a Petr Fila. Právě jeho napadlo jméno nové firmy.

Jak název Mad Apple (bláznivé jablko) vznikl?
Název mě napadl v jedné vesnici v Laosu, kam se dá dostat jen po dvouhodinové jízdě lodí. U malé vísky uprostřed ničeho jsme šli na krátkou jednodenní vycházku a dodnes si přesně pamatuju místo, kde mě Mad Apple napadlo. Pak už začalo zjišťování, jestli nemá značku někdo zaregistrovanou. Nakonec jsme vymýšleli grafickou podobu toho názvu i etikety.

Byl problém uvést cider na trh přes úřední schvalování?
Prakticky vůbec. Celní nomenklatura nápoj cider zná, takže to nebylo nijak složité. Navíc je příjemné, že se k cideru přistupuje jako k vínu. Není tedy zatížen spotřební daní a z hlediska daňového či účetního je to tak jednodušší.

Cider Mad Apple je podle vašich propagačních materiálů prvním nápojem svého druhu u nás…
Pokud vím, cider se vyrábí nejblíže ve Francii. Ani v Rakousku či Německu jsme na něj nenarazili. Dělá se možná v Polsku. U nás jej vyrábíme jako první. Nějakou dobu jsme totiž žili v Anglii, kde jsme si právě cider oblíbili. Po návratu domů jsme zjistili, že tento typ nápoje tady buď není, nebo poměrně drahý z dovozu. Takže jsme se rozhodli, že cider začneme vyrábět. A od roku 2007 jsme se o to pokoušeli, tak říkajíc na koleně na naší zahradě. Zkoušeli jsme různé výrobní postupy, výsledky pak dávali ochutnat kamarádům. Jedna zkouška, než nápoj prokvasí, zfiltruje se a podobně, trvá třeba čtyři měsíce. Vyrobit cider je technologicky náročnější, než vyrobit víno. Jablečná surovina je totiž složitější, než hrozny.
První oficiální velkou šarži jsme vyrobili letos v dubnu a uvedli jsme ji na trh. Po třech letech tvrdé práce při vývoji si troufám tvrdit, že se výrobek povedl.

O jaký nápoj tedy vlastně jde?
Tradiční cider se dělá z jablek nebo hrušek. My jej vyrábíme jablečný, ze suroviny z Polabí. Nepoužíváme dochucovadla, aromata, řepný cukr, žádnou chemii. Nápoj stabilizujeme pasterací. V hotovém cideru je šest procent alkoholu s malým zbytkem přírodního cukru. Kdybych měl cider přirovnat k nějakému známému nápoji, tak je to něco mezi pivem a vínem. Třeba jako vinný střik. Osvěžující, příjemně perlivý nápoj s chutí a vůní čerstvých jablek. Oproti pivu jde navíc o bezlepkovou potravinu.

Jedna věc je nápoj vyrobit, druhá prodat. Jak se vám daří v tomto směru?
Na trhu jsme první čtyři měsíce, s trhem se učíme pracovat. Jednoznačně největší podíl vozíme do Prahy, tam už máme poměrně hodně zákazníků. Vozíme i do Brna, nově do Plzně. Jde především o gastrozařízení a vinotéky.
Cider lze objednat kamkoliv přes náš e–shop a samozřejmě v naší vinotéce Vínovín na Pražské ulici ve Znojmě.

Oficiálně vyrábíte první rok. Jaký objem jste už prodali?
Jablka jsou skladovatelná, takže můžeme vyrábět prakticky celý rok. Není to tedy jako u vína, kde se vyrábí jen chvíli poté, co se hrozny sklidí. Dosud jsme prodali přes dvacet tisíc litrů cideru. Naším cílem je, prodat podobné množství třeba za měsíc.

Má prodej cideru nějaká negativa?
Lidé nápoj hodně srovnávají s pivem, které je u nás oproti západní Evropě abnormálně levné. U nás mají majitelé restaurací tendenci dávat na cider marži třeba jako na víno. Tedy podstatně vyšší, než je u piva. Tomu pak odpovídá i výsledná cena. Ta se v gastroprovozech pohybuje někde mezi pětačtyřiceti a šedesáti korunami.
U nás ve vinotéce vyjde půllitr na devětatřicet korun.

Museli jste investovat do nějakých zařízení?
Cider vyrábíme dodavatelsky. Tedy u vinaře vyrobíme z jablečného moštu konečný zkvašený produkt, v pivovaru se cider dosytí, pasteruje a lahvuje.

Jak a k čemu cider pít?
Je to ideální pití na zahnání žízně. Servíruje se do vysokých sklenic, nejlépe naplněných do jedné třetiny ledem. Oproti pivu má tu výhodu, že se po něm netloustne a máme vyzkoušené, že po něm po ránu nebolí hlava a člověk není takový uzemněný. Spíše naopak.

Vážení čtenáři, seriál Podnikání na Znojemsku najdete také v tištěné podobě každou sobotu ve Znojemském deníku Rovnost.

Autor: Daniel Smola

29.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Realitní makléř 20 000 Kč

Realitní makléři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PC uživatelsky, ŘP-B aktivní, obsluha stávajících klientů RK, podklady pro právní odd., jednání ohledně prodeje a nákupu nemovitostí, flexibilita, komunikační schopnosti, organizační schopnosti, chuť k práci, PD 8.00-16.30. Informace a krátké životopisy zasílejte na email: info@znojemske-reality.cz. Pracoviště: Alexandr frind -znojemské reality, Lidická, č.p. 872, 669 02 Znojmo 2. Informace: Alexandr Frind, +420 515 261 999.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Technik 30 000 Kč

Technici dispečeři strojírenské výroby. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: plánování a organizace výroby, technická podpora objednávek, objednávání komponentů do výroby,. Pracoviště: Transelit int. servisní středisko s.r.o. - provozovna, Dobšická, č.p. 2296, 669 02 Znojmo 2. Informace: Ladislav Šaroun, +420 515 222 172.

Služby - Služby Kadeřník 20 000 Kč

Kadeřníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Jedná se o klasické kadeřnické práce, pozice vhodná i pro absolventy. Požadujeme NJ základy, praxe výhodou, doprava vlastní (případně lze zařídit), PD 09:00-15:00 hodin, bez víkendů. Bližší info telefonicky.. Pracoviště: Štefan šubrt - provozovna hatě, 669 02 Znojmo 2. Informace: Štefan Šubrt, +420 603 585 723.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 17 600 Kč

Obsluha pil a jiných zařízení na prvotní zpracování dřeva. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17600 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Okruhy činnosti, Obsluha rozmítací pily, , Požadujeme, Praxe v pilařském oboru výhodou, nikoliv podmínkou, Spolehlivost, samostatnost, aktivní přístup k práci, , Náborový příspěvek 5 000 - 20 000Kč, prémie, stravenky, dodatková dovolená, a další zaměstnanecké výhody…, stravenky, dodatková dovolená, další zaměstnanecké výhody. Pracoviště: Fk dřevěné lišty, spol. s r.o., 671 53 Jevišovice. Informace: Zuzana Koniariková, +420 515 200 941.


Videosouhrn 20. července 2018

Nepoučitelný pražský taxikář a suverénní sedmiletá heligonkářka: videa dne

V prvním kole Fortuna národní lize se střetly celky 1. SC Znojmo FK (v modrém) - FK Varnsdorf.
20

Znojmo proti Varnsdorfu pálilo šance. Do nové sezony vstoupilo remízou 1:1

Trenér Zbrojovky Pivarník: Na motorce relaxuji, v helmě jsem od všeho izolovaný

Brno – Mohl zůstat v nejvyšší soutěži. Smlouva ve Zbrojovce mu umožňovala, aby po sestupu brněnského klubu odešel, navíc měl nabídky z první fotbalové ligy. Ovšem slovenský trenér Roman Pivarník zůstal a už v neděli od šesti hodin večer povede své svěřence do úvodního utkání druholigového ročníku proti Jihlavě. „Asi by pro mě bylo jednodušší jít do první ligy, ale oblíbil jsem si Brno, město, fanoušky i klub,“ vysvětluje pro Deník Rovnost jedenapadesátiletý kouč.

Vzácné šperky střeží dvoje dveře. Klenotnici otevřeli na den Mendelova narození

Brno - Dvoje masivní dveře otevřeli v pátek dvěma starodávnými klíči. Klenotnice Augustiniánského opatství je nově přístupná veřejnosti. Patří mezi nejstarší dochované prostory tehdejšího cisterciáckého kláštera.

Sníst sto knedlíků? Záleží i na těstě, říká jedlík

Miroslav - Až 128 knedlíků dokázal už při miroslavském Meruňkobraní ve dvaceti minutách tradiční soutěže jedlíků spořádat Kamil Hamerský. A jedlík z Domanína na Žďársku je pořád při chuti. „V sobotu budu opět soutěžit a zase chci vyhrát,“ říká šestačtyřicetiletý obráběč kovů.

Vymyslel supersystém. Pozná lidi podle chůze

Brno - Počítače rád nemá, protože jsou podle jeho slov pomalé a snadno se porouchají. Učarovala mu ale informatika ve formě řešení výpočetních problémů. V tomto oboru se propracoval až k prestižnímu ocenění Josepha Fouriera pro mladé české vědce za projekty v oblasti počítačových věd. Michal Balážia z Masarykovy univerzity v Brně zazářil se svým systémem, který rozpozná lidi podle chůze.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT