Před devatenácti lety se sešli Josef Chose Kudláček, Luďa Kameník a Marcel Dragoun a založili kapelu Secret. O rok později se k nim přidali Petr Kameník, Karel Kikri Kameník a Vlasta Mates Řezáč. Roku 1995 je mohli příznivci rockové muziky slyšet v Moravském Krumlově na tamním festivalu. „Bylo to úplně první veřejné vystoupení kapely. Já jsem se k nim přidal až následující rok. A už se mě nezbavili,“ vysvětluje nynější zpěvák a frontman Martin Moped Riška.

Tehdy si pořídili stařičkou Avii a objížděli téměř každý víkend vesnické zábavy. Složení kapely se za uplynulých šestnáct let měnilo poměrně často. „Vždy jsme se sehráli a kluci po čase odcházeli. Největší krizi jsme pocítili v roce 1998. Tehdy jsme přibrali klávesistku Alenu Šimákovou, zvanou Rumová víla,“ vzpomíná Moped.

V mužském obklíčení vydržela hrát osm let. „Vzpomínky na ni mám jen ty nejlepší. Je fakt, že kdyby občas nepřemejšlela jako chlap, nemohla by s námi vydržet tak dlouho,“ usmívá se Moped.

Je jediný, kdo zůstal v kapele z původní sestavy. „Na můj vkus se u nás střídaj muzikanti až moc často. Někdy je to z rodinných důvodů, děti se rodí a kluci mají stále míň času. Někdy se přidají i nemoci. Máme holt život dobrodružný. Pravda je, že sehnat dnes ochotnýho a schopnýho muzikanta je poměrně těžký. Teď hledáme klávesáka a bubeníka. V merku už někoho máme a pokud dokáže dát všanc svoje srdce, vše půjde snáz,“ doufá v pozitivní obrat Moped.

Roku 2003 a v roce následujícím vydali vlastní CD. V pořadí třetí a zatím poslední album nazvané Tu past!!! vyšlo v roce 2010.

„Je skvělý slyšet od fanoušků, že se naše songy líbí. Kdo by neslyšel rád slova chvály. O muziku a texty se dělí všichni členové kapely. Většinou je zaúkoluju, někdo musí být zlej,“ žertuje Moped.

Věčnou inspirací je pro ně pivo, víno a pochopitelně ženy. „Myslím, že jednou to byla i politika, respektive naštvání z toho, co vidíme kolem sebe,“ dodal zpěvák a frontman v jedné osobě.

Kytarista Jirka „Moták“ je ze Znojma, Moped z Jemnice a basák Zbyněk „Habera“ z Dešova. Zůstávají v kapele i po avízovaných změnách.

Před lety hrávali Secreti na zábavách na Krumlovsku. Nyní jsou k vidění a slyšení spíše na Vysočině. „Je tam víc akcí, kde se dá dobře zahrát. Na Znojemsku toho bigbítu opravdu moc není. Pokud už nějakej je, tak ne vždy přijde dost lidí. Malá návštěvnost příště odradí pořadatele. Snažíme se vyjít vždy co nejvíc vstříc, ale i ten benzin něco stojí, aparatura taktéž. Hrajeme většinou jen za cesťák,“ povzdechl si Moped.

Je duší i srdcem Secretu. „Kdybych já odešel, určitě by kapelu už nikdo nesestavil. Jsem to já, kdo kluky drží pohromadě. Pořád mě to baví,“ zakončil Moped.