Za tu dobu mnohé zlepšil a vesnička se skoro sedmi sty obyvateli se může radovat například z nově opravené školy nebo školky.


Jste uvolněný nebo neuvolněný starosta?
Jsem uvolněný starosta.

Jakou jste dělal profesi před nástupem do křesla starosty?
Dělal jsem obráběče v TOS Znojmo.

Co vás vedlo ke kandidatuře na místo starosty?
Dlouho jsem tady dělal předsedu fotbalového svazu a prakticky kulturní dění v obci jsme pořádali my s fotbalisty. Takže postupem času mě někteří obyvatelé přemluvili, abych šel kandidovat. Tak jsem si řekl, že do toho půjdu.

Vzpomínáte si na vaše začátky při nástupu do funkce?
Začátky byly krušné, protože jsem nevěděl vůbec nic. Já i se zastupiteli jsme převzali úřad v době, kdy byla rozjetá kanalizace a plynofikace a museli jsme se do toho vžít a vše dotáhnout do konce. Nebylo to jednoduché, ale zdárně jsme všechno dokončili a dopadlo to dobře. Všichni jsme se do toho během pár týdnů dostali.

Proč si myslíte, že vás lidé volí již třetí volební období?
Myslím si, že za ty dvě a začátek třetího volebního období jsme tady toho udělali dost. Odvedli jsme kus práce a lidé to vidí. Tak proto si myslím, že nás volí.

Co se vám podařilo v obci vybudovat, změnit nebo vylepšit?
Začal bych asi tím, že se nám podařila dokončit kanalizace a plynofikace, kterou započal můj předchůdce. V roce 2008 se postavilo osm bytů pro sociálně slabší rodiny. Zatím máme spravené dvě silnice v obci a snažíme se sehnat peníze na opravu dalších. Jsem moc rád, že se nám podařila opravit škola i školka a také úřad, hřbitov nebo hasičská zbrojnice.

Co je vaším největším trnem v oku? Co vás v obci trápí?
Asi největším problémem jsou naše silnice. Ty nás momentálně trápí nejvíce.

Žijí Oleksovice i kulturou?
Kulturní akce tu jsou v podstatě pořád stejné. Když to vezmu od začátku roku, tak se tu koná masopust, který pořádají hasiči, dále velikonoční vajíčko, dětský den, kde se schází hodně lidí a je to tu populární akce a v neposlední řadě naše tradiční pouť.
Každým rokem se snažíme všechny akce vylepšovat. Například pouť máme již čtvrtý nebo pátý rok krojovanou. Rozhodli jsme se, že se kroje budou hradit z obecního rozpočtu, takže díky krojům má naše pouť trochu jinou atmosféru.

Kde jste se narodil? Jak dlouho žijete v Oleksovicích?
Narodil jsem se v Oleksovicích, kde tedy žiji odmalička. Jsem zdejší starousedlík.

Utíkají mladí z obce nebo se vám je zde daří udržet?
Snažíme se, aby neutíkali. Proto jsme také stavěli bytové jednotky. Byty jsou plně obsazeny rodinami s dětmi, a tím pádem máme i dostatek dětí ve školce, takže jsem moc rád.

Co děláte rád ve svém volném čase?
Můj veliký koníček je fotbal. Dlouhou dobu jsem hrál a od roku 1996 jsem předseda naší tělovýchovné jednoty Dynamo Oleksovice. Takže se starám o fotbal v Oleksovicích a moc mě to baví. Jinak mám teď nového koníčka a to je kolo. Když se potřebuji odreagovat, tak na ně sednu a jsem schopen ujet i padesát kilometrů. Oblíbenou trasu mám kolem těšetické přehrady, přes Višňové a Výrovice.

Zdeněk Koukal
- Věk: 48 let
- Stranická příslušnost: ČSSD
- Narodil se v Oleksovicích
- Rodinný stav: rozvedený, 3 děti
- Vzdělání: středoškolské
- Zaměstnání: obráběč