Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Piálek: Víno dělám s přáteli a s láskou

Dobšice /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Vinař Kamil Piálek zdědil sklep po dědovi Cyrilovi. Víno je mu koníčkem a v sezoně si kvůli výrobě bere dovolenou

6.6.2010
SDÍLEJ:

Vinař Kamil Piálek ve svém království.Foto: Archiv Vinařství Piálek

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Pětatřicetiletý Kamil Piálek má vinařství v genech. Jako kluk běhával po rodinném vinohradu, o který pečoval jeho děd Cyril. Když děda zemřel, vinařství se nikdo z rodiny příliš nevěnoval. Rodina prodala vinohrad, ale malého sklípku v dobšické Dyjské ulici se ujal právě Kamil Piálek.

Používáte titul inženýr, jakou školu jste studoval?
Vystudoval jsem českou zemědělskou univerzitu, fakultu technickou v Praze. Když spolužáci zjistili, že máme vinný sklep a dělali jsme víno, vyhecovali mne tak daleko, že jsem se někdy po roce 2000 začal vínu věnovat. Naplno dělám tohoto koníčka, tedy výrobu vína se vším všudy od roku 2004.

Je–li tedy vinařství vaše hobby, čím se živíte?
Zabývám se povrchovou úpravou kovů. Pracuji pro jednu pražskou firmu, která dělá práškové barvy a finální úpravy povrchů kovů.

Vinařstvím si tedy vylepšujete rodinný rozpočet?
Zatím ne. Dosud do této oblasti spíš investuji. Představa, že bych se někdy v budoucnosti výrobou a prodejem vína živil, je lákavá, zatím tuhle otázku ale neřeším.

Jak se vám daří skloubit svoji práci a vinařství?
Třeba tak, že si v sezoně kvůli výrobě vína beru dovolenou. Jak jsem naznačil, je to moje hobby a víno dělám společně s přítelkyní, švagrem a kamarády. Děláme ho s láskou a je to snad i vidět. Takže jde vlastně o rodinného koníčka. Když je kampaň, kamarádi se střídají při lisování, mletí, lahvování. Nejsme parta, která by ve sklepě pracovala každý den. Prostě si to užíváme.

Od koho nakupujete víno?
Máme zavedené dodavatele výhradně ze znojemské vinařské podoblasti. Osmdesát procent produkce děláme z vín, která pocházejí z již vyzkoušených viničních tratí. Například Chardonnay nebo Neuburg děláme z hroznů z trati Kraví hora. Odtud je i Ryzlink rýnský. Z Hnanic pak máme typickou odrůdu pro Znojemsko, tedy Veltlínské zelené. Osobně mám nejraději naše Rulandské bílé z Načeratického kopce. V nabídce ale máme i Sauvignon. Z červených pak můžeme nabídnout Svatovavřinecké, Dornfelder a Zweigeltrebe.

Jaké množství vína produkujete a kde si ho zájemci mohou koupit?
U nás se to těžko počítá. Hodně vína rozdáme, dost ho také vypijeme. Začali jsme kolem tří, čtyř tisíc lahví, chtěli bychom se dostat asi k deseti tisícům lahví ročně. Zatím si zájemci mohou víno koupit přímo ve sklepě. Ozvat se mohou také prostřednictvím formuláře na našem webu. Pracujeme i na síti vinoték, které by naše vína mohly nabízet.

Máte také archivní vína?
Také archivu se věnujeme. Nejstarší vína máme ještě po dědovi, nyní máme víno z jednasedmdesátého roku. Protože však není označené, nevíme, jaké víno v lahvích vlastně je. To uvidíme, až ho ochutnáme. Je to prostě dědictví a tenkrát se archiv nebral tak, jako dnes. Takže to bude překvapení. Svůj archiv si děláme od roku 2000. Nejvíce archivujeme Chardonnay a Rulandské bílé.

Čím se lišíte od velkých vinařů?
Na rozdíl od velkovýroby děláme čistě přírodní víno. Ve vínech není nikdy přidaná žádná jiná látka, jde o čistou sedimentaci vlastního vína.

Nad vchodem do sklepa máte nějaký erb…
To je erb rodiny Piálek, který náš rod dostal ve třináctém století od císaře Bedřicha II. Je to vlastně logo našich vín a tímto erbem se veřejně prezentujeme. Na erbu je kozoroh, symbol pevnosti a statečnosti, měsíc a hvězda jako náboženské ctnosti a helmice, symbol udatných činů. Erb rod Piálků dostal za udatné činy v bitvě proti Mongolům.

Tip sklepmistra
Chardonnay 2008
Pozdní sběr
Viniční trať Kraví hora
Zbytkový cukr: 6,7g/l, alkohol: 12,7%. V tomto víně lze nalézt medové tóny krásného akátového medu. Víno má příjemný zbytkový cukr i kyselinku. Hodí se jak k samotnému pití nebo k jemnějším bílým masům či aromatickým sýrům.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu ve Znojemském deníku Rovnost.

Autor: Dalibor Krutiš

6.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Vodárenská společnost přispěla na nový přístroj. Pomůže při odběrech krve

Žáci 1.B třídy ZŠ Prokopa Diviše ve Znojmě – Příměticích s paní učitelkou Evou Nachtneblovou.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme žáky ZŠ Prokopa Diviše ve Znojmě a ZŠ Konice

Dvanáct volebních lídrů ve dvanácti rozhovorech: čtěte Deník Rovnost

Jižní Morava - Existuje celkem dvanáct politických uskupení, které mají reálnou šanci dosáhnout na tříprocentní volební výsledek. Tedy kdyby letošní parlamentní volby byly jen na jihu Moravy. Alespoň to tvrdí poslední předvolební průzkum preferencí, které exkluzivně pro Deník připravila firma SANEP.

Skokanům na kandidátkách pomáhají tituly a profese lékaře. Vzbuzují důvěru

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Zakroužkováním až čtyř jmen mohou voliči své favority z nižších příček kandidátek poslat do poslanecké sněmovny. Některým v minulosti pomohli i o deset příček.

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídra KDU-ČSL a poslance Jiřího Miholy

Jižní Morava – Jiří Mihola je lídr jihomoravské kandidátky KDU-ČSL pro volby do poslanecké sněmovny. Ve čtvrtek od 11 do 12 hodin odpoví na dotazy čtenářů na www.rovnost.cz.

Budování u znojemských hradeb? Dělníci zahájili výkopy bez archeologů

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Pokochat se pohledem z nově zpřístupněné vyhlídky věže, odpočinout si v hradebním příkopu nebo si zkrátit cestu z Pasteurovy ulice do centra města přes Kapucínskou zahradu ve Znojmě budou moci turisté již od příští sezony. Do práce u hradeb, které objednalo město, se firma pustila bez přítomnosti archeologa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení