Devětasedmdesátiletý muž začal před víc než půlstoletím sbírat pivní půllitry. „Ani nevím, jak mě to napadlo. Půllitry se mi prostě líbily a pár jsem si jich vystavil. Synové mi pak z cest vozili další a kolekce se začala rozrůstat,“ říká sběratel.

Ve sbírce má v současné době přes osmnáct set sklenic nejen z České republiky, ale například i z Indie, Švédska nebo Kanady, kterou sám procestoval.

Půllitry získává přes známé, ale i od hostinských nebo přímo od výrobců nápojového skla. Přes dvě stě různých kusů si přivezl například ze sklářské firmy v jihočeském Zálší. Není to ale vždy tak jednoduché. „Hostinští mě občas odmítají se slovy, že každý může říct, že je sběratel. Tak jsem si svoje půllitry nafotil, abych jim mohl fotografie předkládat jako důkaz,“ vysvětluje nadšenec.

Mnoho sklenic sháněl i při rodinných výletech po České republice. „Na tuhle manželovu zálibu jsem dávno rezignovala. Kdykoli jsme někam jeli, měl vytipované hospody po cestě. Tam jsme ovšem nezastavovali na pivo, ale jen měnit půllitry. Cesta na Šumavu nám tak někdy trvala třeba celý den,“ usmívá se manželka sběratele Jaroslava.

Policista František Šmákal je členem znojemských polních myslivců. Každoročně se účastní několika rekonstrukcí historických bitev. Je také nositelem Řádu strážců historie zákona.
Práci propojil s koníčkem. Kriminalista má ve sbírce i tři sta let stará pouta

Zájemců o pivní sklo v České republice podle Řezníčka-Podloučky mnoho není. „Dřív jsem jezdil na sklářský veletrh, kde pár dalších nadšenců našlo, ale v kontaktu s nimi nejsem. Dnes už na veletrh nejezdím a s přibývajícím věkem už taky nemám potřebu vytvářet nějaký sběratelský fanklub. Pořád mám ale radost, když se na svou sbírku jen tak podívám,“ doplňuje muž.

Ze sklenice unikátní sbírky Antonín Řezníček-Podloučka pivo nikdy nepije. Možná i kvůli náročné údržbě sbírky půllitrů. „Vyčistit a znovu vyskládat všechny sklenice do polic totiž trvá člověku přibližně čtrnáct dní,“ vyčísluje.

NEJSOU NA PRODEJ

Ačkoliv svou sbírku nikde nevystavuje, setkává se s velkým zájmem okolí. Kromě sousedů a známých, kteří mu automaticky vozí další půllitry ze svých cest, navštěvují čas od času jeho dům i cestovatelé, kteří se o jeho pokladech doslechnou v okolí. „Cizí lidé, kteří sem přijíždí občas chtějí dokonce něco i koupit. Vždycky jim musím vysvětlit, že nezáleží na tom, kolik mi nabídnou peněz, a že nic neprodám. Sbírku zdědí synové, kteří s ní pak naloží, jak uznají za vhodné, ale já si ji chci zatím zachovat,“ ujišťuje důchodce.

Zároveň je také vášnivý hráč stolního tenisu. Turnaj neregistrovaných hráčů v Blansku si bez něj organizátoři ani nedovedou představit. „Pan Řezníček k nám jezdí pravidelně už léta a vyhlašujeme ho nejstarším účastníkem turnaje. Na svůj věk je pořád ve výborné kondici. O jeho sbírce pivních půllitrů víme. Občas nám přiveze na hernu půllitry, které má dvakrát. Na oplátku se mu snažíme shánět sklenice, které ještě nemá,“ podotýká s úsměvem Pavel Voráč z Klubu stolního tenisu Blansko.

Kdo je Antonín Řezníček-Podloučka
Narozený: 26. 12. 1937
Bydliště: Doubravice nad Svitavou
Čím je zajímavý: Sbírá půllitry a pivní sklenice z celého světa.
Nová výzva: Dál rozšiřovat sbírku.
Nový cíl: Co se týče sběratelství žádný, jinak aktivně sportovat, dokud bude moci a starat se o vnuky.

KRISTÝNA KUCHARČÍKOVÁ

Pochod Z Rudického propadání bez váhání. Ilustrační fotografie.
Z Rudického propadání bez váhání. Turisté vyrazí na výšlapy od 5 do 35 kilometrů