VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Popp: Máme jednu z nejlepších viničních tratí

Hnízdo, Chvalovice /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR/ – Lokalitu Ječmeniště si hnízdečtí vinaři velmi považují. Na vyhlídku Lampelberg, kterou opravili, zajíždějí často cykloturisté.

20.3.2010
SDÍLEJ:

Vinařství Eko Hnízdo.Foto: DENÍK/Dalibor Krutiš

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Reprezentační prostory vinařství EKO Hnízdo ve chvalovické sklepní uličce jsou vyzdobeny řadou významných ocenění jak z domácích výstav vín, tak ze zahraničí. Čestné místo mají dva diplomy z Bruselu. Hnízdečtí vinaři zde před lety získali dvě stříbrné medaile. Malá encyklopedie českých a moravských vín společnost EKO Hnízdo ocenila, když ve svém třetím ročníku vybrala nejlepší kolekci vín. Hnízdečtí vinaři s přehledem zvítězili s kolekcí šesti vín a stali se tak nejlépe hodnoceným vinařstvím soutěže.

Zakladatelem a jednatelem vinařství je František Popp.

Jak vinařství EKO Hnízdo vzniklo?
Společnost Eko Hnízdo s.r.o. vznikla v roce 1993 privatizací části Státního statku Znojmo. Tady bývaly vinice a v živočišné výrobě sedm set býků. My později přešli na chov prasat, ale jak i tento chov dopadne, to není jisté.

Máte vlastní vinohrady?
Máme jednu z nejlepších viničních tratí v republice, v Ječmeništi. Asi dvacet hektarů vinic je na Waldbergu směrem ke Strachoticím. Celkem obhospodařujeme sto čtyřicet hektarů vinic. Původní osada Ječmeniště zde vznikla v roce 1787 na správním území bývalého louckého kláštera. Tato oblast leží jižně od Znojma na rakouských hranicích v katastru obce Vrbovec. Veškeré naše vinice jsou zařazené v integrované produkci a jsou podřízené biologické ochraně před kadeřavostí, sviluškami, plstnatostí, obaleči a plísní šedou. V těchto případech samozřejmě nepoužíváme chemickou ochranu vinohradů.

Jaké odrůdy pěstujete?
Máme kompletní republikovou nabídku. Jde o asi dvaadvacet odrůd vína. V poslední době se více zaměřujeme na Rulandské šedé, Chardonnay nebo Tramín červený. Jsou to odrůdy, které mají více cukrů a jsou také lépe placené.

Kolik lidí pracuje ve vašem vinařství?
Závod má celkem padesát stálých zaměstnanců a na brigády přijímáme dalších třicet až padesát lidí.

Víno vyrábíte v Hnízdě?
V Hnízdě je jen závod, sklep máme ve Chvalovicích. Tam víno vyrábíme. Přímo nad sklepem pak máme reprezentativní posezení pro přibližně pětačtyřicet lidí. Stejný počet hostů se vejde do prostor pro hosty na Lampelbergu. Tam se často a rádi zastavují cykloturisté. Kdysi tam býval sklad chemikálií. My jsme vše opravili, udělali jsme pěknou terasu a na objednávku tam přijímáme naše hosty.

Jaké množství vína vyrábíte?
Z našich vinic máme ročně přibližně osmdesát, devadesát vagónů hroznů. V našem sklepě můžeme zpracovat deset procent, zbytek prodáváme Znovínu.

Máte řadu ocenění. Kterých si vážíte nejvíce?
Těch ocenění je opravdu velká řada a spoustu z nich ani nevystavujeme. Asi nejvyšším oceněním je pro nás vítězství v republikové soutěži Malé encyklopedie českých a moravských vín Branka Černého, kde jsme získali zlato za naši kolekci šesti vín. Předtím jsme dvakrát bodovali v Bruselu, když jsme nejprve v roce 2003 získali stříbro za Ryzlink Rýnský a o dva roky později stejný kov za Sauvignon.

V jaké cenové kategorii jsou vaše vína?
Naše vína jsou vyšší cenové kategorie, takže od sto dvaceti po dvě stě sedmdesát korun. Jde však o velmi kvalitní vína, která od nás bral například pražský hotel Four Seasons, dodáváme ale většinou do vinoték v celé zemi.

Archivujete svá vína?
Od roku 2001 archivujeme z každé šarže sto lahví. Tato vína ve sklepě leží, občas je přechutnáme. Je to pro naše potomky, aby věděli, jaká vína jsme dělali. Vína, která mají vyšší cukry, tedy například výběr z hroznů a výběr z bobulí, mohou být v archivu deset, patnáct let.

Máte své oblíbené víno?
Osobně fandím Rulandskému šedému, bílému i modrému. Jde o vína z Ječmeniště. Jde o teplý jižní svah, kde rostou i chráněné stepní rostliny.

Jak ošetřujete své vinice?
Z běžného ošetřování přes integrovanou produkci, kterou jsme dělali pět let, nyní přecházíme na BIO produkci. Po třech letech můžeme za určitých podmínek vyrábět BIO vína.

Tip sklepmistra
Chardonnay, 2007
Polosuché bílé víno, jehož hrozny dosáhly při sběru cukernatosti 25,5 stupně.
Zbytkový cukr 11,1 gr./l, kyseliny 6,4 g/l, alk. 13,8 %
Zlatožluté víno s vůní jižního ovoce a medovou dochutí. Získalo titul Krále vín 2009 a TOP 77.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každý čtvrtek ve Znojemském deníku Rovnost.

Autor: Dalibor Krutiš

20.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Orli se vrací z Korutan opět bez bodů

V Břeclavi někdo hodil do ledové Dyje tašku se čtyřmi štěňaty.

Štěňata zemřela v chladné řece. Kolemjdoucí je našel mrtvé v igelitce

Lichevník: Řezbář musí při práci hodně přemýšlet

Znojmo /ROZHOVOR/ – Práce se dřevem se Martinu Lichevníkovi stala během pár let z koníčka řemeslem. Nejčastěji tvoří dřevěné plastiky v životní velikosti, ale baví ho vyřezávat i zvířata. O své práci i o překvapení z ceny, kterou mu letos udělili znojemští radní, hovoří řezbář v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Nechvalín, Brno – Byl to zločin, pachatel zemřel, proto vyšetřování končí. Tak po osmi měsících jihomoravští kriminalisté uzavřeli tragédii v Nechvalíně na Kyjovsku. Dospěli k závěru, že pohřešovanou matku dvou dětí zabil její manžel. Ten v březnu dva dny po jejím zmizení spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT