Nabitý velký štuková sál Louckého kláštera tleskal v neděli pěveckým výkonům několika desítek dětí a především jejich sbormistryni Ludmile Piknerové. Ta jubilující soubor Carmina Clara založila před dvaceti lety, postupně se k hlavnímu sboru přidaly další tři.

Jak nápad založit ve Znojmě dětský pěvecký sbor vznikl?

Do Znojma jsem přišla po absolvování konzervatoře, kde jsem dirigování mimo jiné studovala. Začala jsem učit na lidové škole umění a po mateřské jsem si přibrala výuku na škole na Loucké ulici, která se profilovala jako škola s rozšířenou výukou hudební výchovy. To sice zhruba po čtyřech letech skončilo, soubor už ale zůstal. Dnes je pod hlavičkou ZŠ Mareše.

Nejenže zůstal, ale úspěšně se rozvíjel…

Postupně do Carminy Clary chodilo až moc dětí, proto jsme prvňáčky a druháky dali zvlášť, pak třeťáky a čtvrťáky, nakonec kluky… Tak vznikli Vrabčáci, Karmínka a Tamboři. Do loňska ještě fungoval i sbor dospělých, ten ale kvůli spoustě práce s galakoncertem k dvacátému výročí přerušil na nějakou dobu činnost.

Je těžké udržet děti, a především asi kluky, u zpěvu?

Zvlášť u kluků je to někdy obtížné. Zpočátku jsem je musela lákat především na hru na bubny djembe. Jedna hodina s kluky je pro mě náročná jako čtyři hodiny s děvčaty. Náročné je především udržet jejich pozornost. Zpívání je navíc dobrovolné a divili byste se, ne všichni rodiče své děti ve zpěvu podporují…

Přesto se vám tu už podařilo vychovat několik profesionálů…

Za těch dvacet let je to asi deset žáků, kteří se nyní zpěvem nebo hrou na hudební nástroj živí. Někteří z nich se představili právě i při našem koncertu k dvacátému výročí.

Kolik dětí už vůbec vašimi soubory prošlo?

Přesně si to neeviduji, ale podle fotek jsem to nedávno alespoň přibližně spočítala. Je to kolem dvou stovek dětí.

Kolik času jim dáváte?

Týdně je to kolem sedmi hodin, pak samozřejmě soustředění, koncerty a podobně.

A vaše přání do budoucna?

Chtěla bych chlapecký, už odmutovaný sbor. To jsou kluci kolem osmé třídy. Jsou tam už i basy a krásně to zní. K tomu snu se zatím jen blížíme.