V oblasti fitness se pohybujete řadu let. Jakého největšího omylu se podle vašeho názoru cvičící dopouštějí?

Omylů a nerealistických očekávání je více. Pramení zejména z nedostatku informací, respektive z nekritického přejímání informací z komerčních zdrojů a podléhání módním trendům. V dnešní informační době sice není problém získat jakékoliv informace, ale pro laika je mnohdy těžké je správně vyhodnotit. Nejen časopisy o životním stylu, ale zejména internet jsou zahlceny mnohdy protichůdnými a zjednodušujícími informacemi. Jsou nám nabízeny různé módní trendy a zároveň nejefektivnější formy cvičení a mnoho lidí právě na tyto „převratné novinky" v oblasti fitness slyší. Často však jejich očekávání zůstávají nenaplněna.

Můžete uvést nějaký konkrétní případ?

Pamatujete si třeba na reklamní smršť, když před několika lety vtrhla do našich fitcenter a cvičebních sálů Zumba? V té době zejména ta krásnější polovina lidstva chtěla být ještě krásnější, a tak kdo se uměl trochu hýbat, cvičil Zumbu, a kdo se uměl hýbat trochu lépe, stal se jejím instruktorem. Rozjel se velký fitness byznys a utěšeně rostlo kouzlo nejen otce zakladatele Beta Pereze, ale i provozovatelů fitness center po celém světě. Jenže ouha, ne všechno fungovalo tak, jak slibovala reklama. Ve cvičebních sálech jsme totiž mohli vidět pestrou směsici různých tělesných typů cvičitelů s různými požadavky, různou úrovní kondice, svalového rozvoje, s různými případnými zdravotními problémy a také s různou úrovní pohybových schopností. Ty všechny se vlnily naprosto stejně v rytmu především latinskoamerických hitů, takže bylo evidentní, že všechna očekávání cvičitelů s mnohdy protichůdnými cíli nemohou být naplněna.

Pro koho je tedy Zumba vhodná?

Myslím si, že z důvodů relaxačních a kondičních je Zumba vhodná pro většinu žen, které se umí pohybovat a pohyb je baví,a které nemají zdravotní problémy. V případě hubnutí už je v mnoha případech efekt Zumby sporný. U tohoto typu cvičení, a to platí u většiny aerobních kolektivních cvičení, je totiž problematické uhlídat správnou hodnotu tepové frekvence, při které je spalování tuku nejefektivnější. Pokud tuto optimální hranici překračujeme, spalujeme místo tuků převážně cukry.

A komu byste naopak Zumbu nedoporučoval?

Kromě již zmiňovaných cvičenek, které chtějí především hubnout a těžko uhlídají požadovanou intenzitu cvičení, bych Zumbu a podobná intenzivní cvičení aerobního charakteru určitě nedoporučil tomu, kdo chce především zpevnit a vytvarovat postavu, odstranit svalovou nerovnoměrnost, případně má některé zdravotní problémy, a celkově chce posílit tělo. V těchto případech bych doporučil spíše posilování, nejlépe pod odborným dohledem, doplněné aktivizací hloubkových stabilizátorů a přiměřeným aerobním tréninkem, při kterém je možno uhlídat správnou tepovou frekvenci individuálně zvoleným tempem, případně použitím sporttestru.

Dobře, ale co když Zumba dotyčné cvičenky prostě baví?

Ano, to je samozřejmě také důležité a nedá se proti tomu nic namítat. Je na rozhodnutí každého, jestli dá přednost relaxaci a zábavě, nebo chce svůj investovaný čas i peníze využít pro sebe co nejefektivněji. Tohle není nic proti Zumbě ani jinému módnímu cvičení, pouze proti jejich nekritickému přijímání.