VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špalkovi zjišťovali, jak dělají Šaler jinde

Nový Šaldorf /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Vinařství rodiny Špalkovy vzniklo v roce 1992, známé je i díky svým specialitám jako Šaler nebo Edelspitz

24.3.2010
SDÍLEJ:

Vinařství rodiny Špalkovy. Na snímku František Špalek.Foto: DENÍK/ Daniel Smola

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Marně byste asi na Znojemsku hledali známější rodinné vinařství a zřejmě jen velmi těžko producenta, který vyrábí tolik výjimečných specialit. Spojení slov Špalek, Šaler, Gryllus či Edelspitz už ale nikoho nenechává na pochybách, že jsme se v dnešním díle seriálu podívali do Nového Šaldorfu do Vinařství rodiny Špalkovy.

Nejstarší František Špalek spolu se syny Markem a vyženěným Petrem Ilgnerem začali oficiálně vyrábět víno v roce 1992. Dnes ve čtyřech vlastních sklepích vyrábějí padesát tisíc lahví ročně.

„Franta dělal víno jako koníčka už od roku 1970, po revoluci jsme si pak řekli, že to zkusíme oficiálně. Nejprve jsme to všichni dělali po práci, v roce 1998 se tomu už táta začal věnovat naplno. Já pak o dva roky později,“ říká Petr Ilgner.

Vy jste zkušenosti nabíral i ve vinařství hraběte Hardegga v Rakousku?
Graf Hardegg je jednou z největších zemědělských firem v Rakousku a já měl štěstí, že jsem k nim přišel v době, kdy nový manažer začal měnit strategii výroby vína zaměřenou do té doby na množství. V té době se tam začalo dělat ledové víno, barrique a další speciality, které jsem pak přenesl i k nám.

Máte ve firmě nějak rozdělené funkce?
Ne, všichni děláme všechno. Jen snad Marek, který je šéfem Nového Vinařství v Drnholci a rodinné vinařství má jen jako koníčka a srdeční záležitost ve volných chvílích, tak nás jako občasný dozor zvenku kontroluje, radí a přináší nové pohledy.

Vinařství rodiny Špalkovy je známé i díky svým specialitám. Jak vznikl Edelspitz?
Chtěli jsme vyrobit víno, které by vzniklo skutečně tak, jak ho připravovali naši předkové před více než sto lety. Hrozny, mošt ani víno nepřichází do styku s umělou hmotou, pouze se dřevem, sklem a kovem. Při výrobě nepoužíváme elektriku, ani ropná paliva, do vína nepřidáváme kvasinky, bakterie, čiřidla či jiné chemické látky. Víno se několikrát stáčí a to tak, že se na sud narazí pípa a víno vytéká do dřevěné kádě, odkud se pak ručně nalévá do dalšího, čistého, dřevěného sudu. Poté, co má víno jiskru a chuť je dostatečně harmonická, přistupujeme k lahvování. Víno se lahvuje opět stáčením přes pípu do měděné nádoby a odsud přes měděný trychtýř do speciálních lahví o objemu půldruhého litru, které jsou uzavřeny kvalitní tradiční korkovou zátkou. Edelspitz by měl díky tomu chutnat jako před sto lety.

Je chuť tohoto vína opravdu tak jiná?
Dnes většina konzumentů chce, aby víno intenzivně vonělo a chutnalo a už se moc neohlížíme na to, co se do suroviny leje. I když jsou to všechno povolené přípravky, ne vždy je to ku prospěchu věci.
Edelspitz ani nemeleme, ale jen šlapeme. I to má vliv na to, jak chutná. Nemá sice tak intenzivní chuť a vůni, je ale velmi plné. Určitě jde o příjemné zpestření našeho sortimentu.

A co Šaler, který je na řadě vašich propagačních materiálů?
Ten jsme začali dělat v roce 1995. Jde o víno portského typu a přestože jsme v Portugalsku nebyli, přečetli jsme si recepturu a začali ho dělat. Až vloni, po patnácti letech, jsme se vydali do Portugalska, abychom se podívali, jak to dělají tam. Kupodivu v tom velký rozdíl není. Jen ti největší vinaři, kteří dělají portské, šlapou hrozny ve velkých tradičních mělkých žulových vanách, jen nahrubo opracovaných. To je ten hlavní rozdíl. Vloni jsme tedy udělali pokus, že jsme hrozny do dvou sudů pošlapali.

Na výrobu vína pěstujete vlastní hrozny nebo nakupujete?
Máme šest a půl hektaru vlastní vinice, což pokryje asi sedmdesát procent naší potřeby. Zbytek dokupujeme od sousedů na Kraví hoře, jeden veltlín dokupujeme z Havraníků a Rulandské modré z Dívčí hory u Chvalovic.

Kromě specialit jistě vyrábíte i klasická vína. Jak široký je váš sortiment?
V nabídce máme asi patnáct vín, pod to ale spadají i cuvée. Nejvíce prodáváme Zweigeltrebe a Veltlínské zelené, z cuvée pak hodně červený Gryllus, což je směs Svatovavřineckého, Zweigeltrebe a Cabernet Sauvignon zrající v barriquových sudech.

Vaše vinařství se hodně specializuje na suchá vína…
Spousta vinařů teď přechází na sladká vína. Je otázkou, kam se až tenhle trend dostane. Osobně si myslím, že sladké víno sice ano, ale mělo by být podle mě v menšině.

Tip sklepmistra
Gryllus červený
Cuvée odrůd Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon, deset měsíců zraje v dubových sudech typu barrique. Víno temně červené barvy, s vůní vanilky a kouře v kombinaci s lesními plody, sametovou chutí s tóny kávy a lesních plodů. Doporučujeme ke grilovanému masu.
Vinařská trať: Kraví hora, alkohol: 13,4%, kyseliny: 5,1 g/l, cukr: 1,9 g/l, extrakt: 24,1 g/l.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každý čtvrtek ve Znojemském deníku Rovnost.

Autor: Daniel Smola

24.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Krupiéři 19 000 Kč

Krupiéři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 18. Poznámka: Znalost nemčiny výhodou, Chuť se učit novým věcem, beztrestnost, spolehlivost, příjemné vystupování a komunikativnost, Povinné příplatky, věrnostní bonusy, příspěvek na ubytování, firemní doprava, stravování, zaškolení v rámci pracovního poměru v místě výkonu práce, možnost osobního i profesního růstu, cestování, ubytování během školení zdarma. Pracoviště: Paradise casino admirál, a.s.- hatě, 669 02 Znojmo 2. Informace: Milena Chmelková, +420 517 300 204.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 13 500 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři Pomocní kuchaři v přípravě asijských pokrmů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Znalost vietnamské kuchyně, znalost vietnamského jazyka výhodou., První kontakt e-mailem nebo telefonicky, osobně výhradně po telefonické domluvě. Volat po-st od 14:00-16:00 hod.. Pracoviště: Mung nguyen thi, Obroková, č.p. 270, 669 02 Znojmo 2. Informace: Jiří Kliment, +420 608 021 297.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 25 300 Kč

Hlavní účetní. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25300 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: , -vedení účetnictví a výkaznictví (čtvrtletní závěrky), -měsíční zpracování DPH a kontrolního hlášení, -příprava podkladů pro audit, Požadujeme:, -praxe min. 5 let v oboru, -SŠ/VŠ vzdělání ekonomického směru, Stravenky, dovolená navíc. Pracoviště: Agrodružstvo vrbovec, družstvo, 671 24 Vrbovec. Informace: E. Kohoutková, +420 515 230 135.

Kultura a sport - Kultura a sport Maséři (kromě odborných masérů ve 13 000 Kč

Maséři (kromě odborných masérů ve zdravotnictví) Maséři - thajské masáže. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: znalost thajské masáže podmínkou, 5 let praxe, certifikát thajské masáže, NJ nebo AJ slovem, prof, živ. mailem. Pracoviště: Jiří minarčík-provozovna, Divišovo náměstí, č.p. 252, 669 02 Znojmo 2. Informace: Jiří Minarčík, .


Předsedkyně a trenérka Plaveckého klubu Znojmo Monika Dufková.

Když se do něčeho dám, jen tak to nepustím, říká Dufková z Plaveckého klubu

Festival národů Podyjí nabídl nášvěvníkům na dvacet stánků se specialitami z různých evropských kuchyní.
22

Gurmánské speciality z 20 zemí: krétský guláš na cibulkách? Strifado z králíka

Blansku se v přípravě daří. Vysoko porazilo divizního konkurenta Tasovice

Vavřinec – Nový trenér divizních fotbalistů Blanska Tomáš Kolouch zatím v přípravě slaví samá vítězství. Po úvodní výhře v Boskovicích 2:1 jeho tým v týdnu porazil nováčka Moravskoslezské ligy SFK Vrchovina 1:0 a dotřetice Blanenští slavili výhru nad svým divizním konkurentem Sokolem Tasovice. Ve Vavřinci v sobotu vyhráli 4:0.

Magické prostory arkádového nádvoří rozezněla hudba. Bavili Paroháči či Kamelot

Moravský Krumlov - Třetí červencová sobota patřila v Moravském Krumlově prvnímu velkému folkovému festivalu. Představili se zde Paroháči, Pepa Štross, Šero, Town band, Kati a Švédova trojka.

Závodí a bojuje s rakovinou. Už posedmé. To už s kdekým psychicky zacloumá, říká

Brno – Nejdřív ho jen bolela záda. Zničehonic pak u lékaře zkolaboval a netušil, jestli přežije. Diagnóza? Rakovina. Přesto vytrval a boj s nemocí začíná David Krejčiřík odznova už posedmé. Teď se vrátil k dětskému snu a osvětu o své nemoci šíří díky závodům s auty. A se svým týmem slaví úspěchy.

Letní běh na lyžích a s kulichem vznikl jako protest. Děti si neměly kde hrát

Nemojany /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Pořádně se obléct, nezapomenout kulicha ať neomrznou uši a hurá na lyže. V zimě na sjezdovce celkem běžná věc. Zalyžovat si v červenci, to už by jen tak někoho nenapadlo. Výjimkou jsou Nemojanští. Je sobota dopoledne a v takzvaném Kozím výběhu za obcí se koná sraz veteránů. Doplněný je právě o závody v lyžování.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT