VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špalkovi zjišťovali, jak dělají Šaler jinde

Nový Šaldorf /VINAŘI POD LUPOU, ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Vinařství rodiny Špalkovy vzniklo v roce 1992, známé je i díky svým specialitám jako Šaler nebo Edelspitz

24.3.2010
SDÍLEJ:

Vinařství rodiny Špalkovy. Na snímku František Špalek.Foto: DENÍK/ Daniel Smola

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Marně byste asi na Znojemsku hledali známější rodinné vinařství a zřejmě jen velmi těžko producenta, který vyrábí tolik výjimečných specialit. Spojení slov Špalek, Šaler, Gryllus či Edelspitz už ale nikoho nenechává na pochybách, že jsme se v dnešním díle seriálu podívali do Nového Šaldorfu do Vinařství rodiny Špalkovy.

Nejstarší František Špalek spolu se syny Markem a vyženěným Petrem Ilgnerem začali oficiálně vyrábět víno v roce 1992. Dnes ve čtyřech vlastních sklepích vyrábějí padesát tisíc lahví ročně.

„Franta dělal víno jako koníčka už od roku 1970, po revoluci jsme si pak řekli, že to zkusíme oficiálně. Nejprve jsme to všichni dělali po práci, v roce 1998 se tomu už táta začal věnovat naplno. Já pak o dva roky později,“ říká Petr Ilgner.

Vy jste zkušenosti nabíral i ve vinařství hraběte Hardegga v Rakousku?
Graf Hardegg je jednou z největších zemědělských firem v Rakousku a já měl štěstí, že jsem k nim přišel v době, kdy nový manažer začal měnit strategii výroby vína zaměřenou do té doby na množství. V té době se tam začalo dělat ledové víno, barrique a další speciality, které jsem pak přenesl i k nám.

Máte ve firmě nějak rozdělené funkce?
Ne, všichni děláme všechno. Jen snad Marek, který je šéfem Nového Vinařství v Drnholci a rodinné vinařství má jen jako koníčka a srdeční záležitost ve volných chvílích, tak nás jako občasný dozor zvenku kontroluje, radí a přináší nové pohledy.

Vinařství rodiny Špalkovy je známé i díky svým specialitám. Jak vznikl Edelspitz?
Chtěli jsme vyrobit víno, které by vzniklo skutečně tak, jak ho připravovali naši předkové před více než sto lety. Hrozny, mošt ani víno nepřichází do styku s umělou hmotou, pouze se dřevem, sklem a kovem. Při výrobě nepoužíváme elektriku, ani ropná paliva, do vína nepřidáváme kvasinky, bakterie, čiřidla či jiné chemické látky. Víno se několikrát stáčí a to tak, že se na sud narazí pípa a víno vytéká do dřevěné kádě, odkud se pak ručně nalévá do dalšího, čistého, dřevěného sudu. Poté, co má víno jiskru a chuť je dostatečně harmonická, přistupujeme k lahvování. Víno se lahvuje opět stáčením přes pípu do měděné nádoby a odsud přes měděný trychtýř do speciálních lahví o objemu půldruhého litru, které jsou uzavřeny kvalitní tradiční korkovou zátkou. Edelspitz by měl díky tomu chutnat jako před sto lety.

Je chuť tohoto vína opravdu tak jiná?
Dnes většina konzumentů chce, aby víno intenzivně vonělo a chutnalo a už se moc neohlížíme na to, co se do suroviny leje. I když jsou to všechno povolené přípravky, ne vždy je to ku prospěchu věci.
Edelspitz ani nemeleme, ale jen šlapeme. I to má vliv na to, jak chutná. Nemá sice tak intenzivní chuť a vůni, je ale velmi plné. Určitě jde o příjemné zpestření našeho sortimentu.

A co Šaler, který je na řadě vašich propagačních materiálů?
Ten jsme začali dělat v roce 1995. Jde o víno portského typu a přestože jsme v Portugalsku nebyli, přečetli jsme si recepturu a začali ho dělat. Až vloni, po patnácti letech, jsme se vydali do Portugalska, abychom se podívali, jak to dělají tam. Kupodivu v tom velký rozdíl není. Jen ti největší vinaři, kteří dělají portské, šlapou hrozny ve velkých tradičních mělkých žulových vanách, jen nahrubo opracovaných. To je ten hlavní rozdíl. Vloni jsme tedy udělali pokus, že jsme hrozny do dvou sudů pošlapali.

Na výrobu vína pěstujete vlastní hrozny nebo nakupujete?
Máme šest a půl hektaru vlastní vinice, což pokryje asi sedmdesát procent naší potřeby. Zbytek dokupujeme od sousedů na Kraví hoře, jeden veltlín dokupujeme z Havraníků a Rulandské modré z Dívčí hory u Chvalovic.

Kromě specialit jistě vyrábíte i klasická vína. Jak široký je váš sortiment?
V nabídce máme asi patnáct vín, pod to ale spadají i cuvée. Nejvíce prodáváme Zweigeltrebe a Veltlínské zelené, z cuvée pak hodně červený Gryllus, což je směs Svatovavřineckého, Zweigeltrebe a Cabernet Sauvignon zrající v barriquových sudech.

Vaše vinařství se hodně specializuje na suchá vína…
Spousta vinařů teď přechází na sladká vína. Je otázkou, kam se až tenhle trend dostane. Osobně si myslím, že sladké víno sice ano, ale mělo by být podle mě v menšině.

Tip sklepmistra
Gryllus červený
Cuvée odrůd Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon, deset měsíců zraje v dubových sudech typu barrique. Víno temně červené barvy, s vůní vanilky a kouře v kombinaci s lesními plody, sametovou chutí s tóny kávy a lesních plodů. Doporučujeme ke grilovanému masu.
Vinařská trať: Kraví hora, alkohol: 13,4%, kyseliny: 5,1 g/l, cukr: 1,9 g/l, extrakt: 24,1 g/l.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každý čtvrtek ve Znojemském deníku Rovnost.

Autor: Daniel Smola

24.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Strojírenští technici 26 500 Kč Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování Pracovníci obsluhy výrobní linky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 26500 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Obsluha linky provádí balení a značení výrobků, udržuje pořádek dle nastavených standardů, manipuluje se vstupním materiálem, řízení motorového vozíku. Zaměstnanecké benefity: příspěvky na stravování, penzijní připojištění, na dovolenou. Bližší informace o volném místě p. Ondráčková.. Pracoviště: Pfnonwovens czech s.r.o., Přímětická, č.p. 3623, 669 02 Znojmo 2. Informace: Regina Ondráčková, . Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Ostatní specialisté a 6 750 Kč Pracovníci péče o děti, asistenti pedagogů Chůva. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 6750 kč, mzda max. 8400 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: výchova a vzdělávání dětí předškolního věku zaměřená na získávání vědomostí, dovedností, hygienických a sociálních návyků, spolupráce na vzdělávacích aktivitách, a další odpovědnost vyplývající z péče o děti, , , Požadavky:, pedagogické, zdravotnické, sociální práce nebo kurz "Chůva" zakončený závěrečnou zkouškou, praxe vítána, , výše mzdy dle příslušných ustanovení nařízení vlády, kladný vztah k dětem, příjemná a komunikativní osobnost s aktivním přístupem, zaměstnanecké výhody. Pracoviště: Mateřská škola plaveč, 671 32 Plaveč u Znojma. Informace: Květoslava Divišová, . Zdravotnictví - Zdravotnictví Sociální pracovník 14 000 Kč Pracovníci osobní péče ve zdravotní a sociální oblasti Pracovník v sociálních službách-přímá obslužná péče. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 22500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: střední vzdělání zaměřené na sociální činnost, popř. kurz pracovníka v sociálních službách, praxe při aktiviziaci a péče o seniory, empatie, spolehlivost, dobrý zdrav. stav, VŠ do 25.10.2018. Pracoviště: Domov pro seniory skalice, příspěvková organizace, 671 71 Hostěradice. Informace: Kamila Svobodová, +420 515 339 157. Výroba - Výroba Obsluha strojů 17 600 Kč Obsluha pil a jiných zařízení na prvotní zpracování dřeva. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17600 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Okruhy činnosti, Obsluha rozmítací pily, , Požadujeme, Praxe v pilařském oboru výhodou, nikoliv podmínkou, Spolehlivost, samostatnost, aktivní přístup k práci, , Náborový příspěvek 5 000 - 20 000Kč, prémie, stravenky, dodatková dovolená, a další zaměstnanecké výhody…, stravenky, dodatková dovolená, další zaměstnanecké výhody. Pracoviště: Fk dřevěné lišty, spol. s r.o., 671 53 Jevišovice. Informace: Zuzana Koniariková, +420 515 200 941.

Ilustrační foto

Objevili mamutí jatka. Při stavbě obchvatu a k překvapení archeologů

Hustopečská radnice. Ilustrační foto.

Vládnoucí tandem v Hustopečích byl štědrý. Bez radního zůstane ANO

Pardubice rozhodly ve Znojmě už do přestávky

Znojmo – Ambiciózní Pardubice ukázaly ve Znojmě svoji sílu. Utkání 12. kola fotbalové FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY rozhodly už v prvním poločase.

Odborník na cestovní ruch Pavel Růžička: Vinařská turistika je fenomén

Jižní Morava – Místo přeplněných hlavních měst volí turisté čím dál častěji autentičtější prostředí. Takzvaný trend druhých měst se projevuje v zahraničí i České republice. Napomáhá především Brnu, ale i jeho okolí. Na jižní Moravu zájemce nejčastěji táhnou folklór a vinařská turistika, kterou lidé často spojují s výlety na kole. „Moravské vinařské cykloklostezky nabízí dokonalé propojení obou oblíbených aktivit,“ říká odborník na cestovní ruch Pavel Růžička.

Jubilejní park: žabky jsou zpět, přibude Masaryk

Znojmo – Zelené sošky žabek chrlících vodu do opraveného jezírka se brzy vrátí do znojemského Jubilejního parku. Ten právě prochází obnovou, která mu má vrátit původní podobu z roku 1928. Nově přibude busta prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Kraj vypoví smlouvy na autobusy a vysoutěží nové. Kvůli zvýšení mezd řidičů

Jižní Morava – Výpověď všem. Smlouvy na zajištění autobusové dopravy v kraji k prvnímu listopadu skončí. Rozhodli o tom v pátek krajští radní. Mohou za to problémy s financováním dopravy, které zapříčinilo vládní zařízení o zvýšení mezd řidičů. Současné smlouvy totiž neumožňují kraji dopravcům na vyšší mzdy přispět.   

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT