Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špillar: Cena vína stoupne o třetinu

Hodonice /VINAŘI POD LUPOU/ - V nově vybudovaném sklepě v Hodonicích vyrobí vinař František Špillar více než deset tisíc litrů vína ročně

6.10.2010
SDÍLEJ:

Vinař František ŠpillarFoto: DENÍK Sylva Pavlačková

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Jako mladý pracoval František Špillar v družstvu v Hodonicích a získal dva řádky vinohradu. Začal vyrábět víno, jak tvrdí, v zahrádkářském stylu v pískovcovém sklepě u tchána v Božicích. V roce 1999 se mu ale splnil sen, to když si nechal postavit vinný sklep s názvem U Špillarů. Jeho rodinné vinařství i sklep často navštěvují jak místní, tak hosté z celé republiky. Vinný sklep U Špillarů se nachází v obci Hodonice, která leží přibližně deset kilometrů od Znojma.

Vinař má nově vybudovaný sklep rozdělený na tři části. „Jedna část je výrobní, v prostřední se nachází archiv a v krajní je připravené posezení pro hosty. Takže můžu říct, že sklep má vše pod jednou střechou, tedy tři v jednom,“ popsal své království František Špillar.

Celý interiér sklepa má obložený starými cihlami, jedna černá pochází z komína. „Omylem je právě ta černá strana otočená do prostoru. Každému tvrdíme, že když se dotkne černé cihly, do roka se do sklepa vrátí,“ usmál se.Ze začátku vyráběl kolem tisíce litrů vína. „Jenže jsem zjistil, že nejvíce jde na odbyt víno tak dva tři roky staré. Na uskladnění jsem však neměl prostory. Proto jsem si řekl, že by to chtělo pořádný sklep, ve kterém bych mohl vína uskladnit,“ dodal vinař.

Jeho nový sklep má i proto kapacitu na dvacet až třicet tisíc litrů vína. „Ale zatím vyrábíme kolem deseti až dvanácti tisíc litrů nejrůznějších odrůd. Ročně produkujeme jakostní i přívlastková vína běžných i méně tradičních odrůd. Z přívlastkových vín u nás zájemce najde jak vína kabinetní, tak vína pozdního sběru, či výběry z hroznů. Jenže letošní vinařský rok patří k těm horším. Myslím si, že cukernatost bude celkem dobrá, ale cena bude o více jak třicet procent vyšší,“ řekl Špillar.

Vinařství se může pochlubit dlouholetou tradicí zpracování hroznů. „Preferujeme tradiční výrobu vína s minimálním zásahem do procesu vinifikace. Pečlivě dbáme na to, aby byl při výrobním procesu zachován typický charakter a vlastnosti jednotlivých odrůd,“ popsal majitel kamenného sklípku.

František Špillar nevlastní žádné vinice, hrozny nakupuje od vinařů ze znojemské podoblasti. „Tradičně je nakupujeme od pěstitelů z nejlepších viničních tratí moravské vinařské oblasti, především z vinařské podoblasti znojemské. Odrůdová skladba je patnáct až dvacet odrůd v malých šaržích,“ popsal.

Příkladem je mu velké vinařství Znovín. „Jejich propagace je výborná a my se některé věci snažíme od nich přiučit. Například přímo u zákazníků děláme ochutnávky našich vín. Dále nabízíme posezení v našem sklepě v Hodonicích,“ řekl Špillar.

S vinařením mu pomáhá celá rodina. „Manželka i s dcerou mají na starosti zákazníky a syn letos promoval na vinařské škole v Lednici. Třeba se potatí a jednou převezme rodinnou firmu,“ přeje si vinař.

Nyní čeká rodinu několik náročných pracovních dnů. „Nejdůležitější je dostat šťávu do nádob. Dále už následuje čistší práce. Kdo říká, že při výrobě nikdy nemá problémy, tak určitě lže. Ale my se s nimi vždycky popereme,“ popsal hodonický vinař.

Tip vinaře
Tramín červený 2008
Pozdní sběr – suché
Barva je vyšší do žluta, ve vůni velmi extraktivní, květnatá s nádechem do žluté růže. V chuti je víno kořenité, plné. Hrozny pochází z vinařské znojemské podoblasti z obce Božice, viniční trať Stará hora.
Alkohol: 12,5 %
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu ve Znojemském deníku Rovnost

Autor: Sylva Pavlačková

6.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

V kůži archeologů. Lidé si vyzkouší práci s detektorem kovů

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO
7

Vnuk Alfonse Muchy neuspěl s odvoláním. Epopej patří Praze

Někteří lidé chtějí, aby sommelieři běhali v kroji, usmívá se Babisz ze Salonu

Valtice /ROZHOVOR/ – Překvapení? Mírné. Hlavní sommelier Salonu vín sídlícího na zámku ve Valticích Marek Babisz je přesvědčený o síle a kvalitě místa, kde lze ochutnat nejlepších sto vín každého roku. Proto ho triumf v soutěži Top vinařský cíl České republiky nezaskočil. „Jsme kvalitním turistickým cílem, proto jsme ve skrytu doufali, že bychom vyhrát mohli,“ říká Babisz v rozhovoru.

Teplý říjen na jihu Moravy. Na třech místech padnul více než padesátiletý rekord

Jižní Morava - Skutečně teplý podzim si v aktuálních dnech užívají Jihomoravané. Maximální denní teploty se budou až do neděle šplhat ke dvaceti stupňům Celsia. Meteorologové na jižní Moravě ve čtvrtek naměřili na třech místech nejvyšší teploty za posledních šestapadesát let.

Na Žižkov dřív. Nesmíme zápas prostát v koloně, hlásí Znojmo

Znojmo – Zatímco znojemští fanoušci, kteří pořádají výjezd, si v neděli ráno hodně zkrátí spánek, fotbalisté Znojma zamíří k duelu dvanáctého kola Fortuna národní ligy na Žižkově s předstihem o den dřív. Tradiční výkop na stadionu Viktorie čtvrt hodiny po desáté dopoledne je totiž pro přesun až od rakouských hranic rizikový. „Kolikrát nevíte, jestli do Prahy vůbec dojedete. Jedeme předem, což je jistota, že zápas neprostojíme v koloně na dálnici,“ zmínil znojemský obránce David Helísek.

AKTUALIZOVÁNO

Ovoce balí do plastů a ničí tím přírodu, diví se rodiče nad zdravými svačinami

Jižní Morava – Když Jana Hamšíková z Břeclavi před pár dny zahlédla na internetu snímek zachycující ovoce zabalené v plastu, zarazilo ji to. A nebyla sama. Příspěvek na sociální síti týkající se celostátního projektu Ovoce a zelenina do škol rozproudil debatu, zda zdravé svačiny pro děti nepředstavují zbytečnou ekologickou zátěž. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení