Když před deseti lety vstupoval Ivo Hos na místní politické kolbiště v Grešlovém Mýtě, bylo to hlavně kvůli tomu, že se toho ve vsi málo dělo. Alespoň tedy podle něj. „Chtěl jsem to změnit. Do prvních voleb jsem tehdy šel s tím, že bych chtěl být starostou. To se nakonec povedlo," vzpomíná Hos na své začátky ve funkci.

Ve funkci jste letos desátým rokem. Děje se teď toho v Grešlovém Mýtě víc?

Jsem přesvědčen, že ano. Vybudovali jsme nové dětské hřiště, zavedli bezdrátový místní rozhlas, udržujeme obec v provozuschopném stavu, zaměstnáváme lidi na veřejně prospěšné práce, letos organizujeme veřejnou službu. Máme připraveny další projekty, a to odbahnění rybníka, rekonstrukci hřiště na víceúčelové hřiště… Na tyto akce se nám nepodařilo zatím získat dotace. Podíleli jsme se na přípravě rekonstrukce historického barokního mostu na řece Jevišovce se sochou sv. Mikuláše. Rozšířili jsme technickou infrastrukturu pro novou zástavbu rodinných domů. V současné době připravujeme projekt osvětlení sochy sv. Mikuláše a rekonstrukci místních komunikací. Bez provedené kanalizace ale tento projekt nemá šanci na úspěch. Při velikosti obce, jakou je Grešlové Mýto se dvěma sty obyvateli, záleží všechno samozřejmě na penězích.

To vás v tom případě musela potěšit novela takzvaného rozpočtového určení daní?!

Ta mě velmi potěšila. Zatímco nyní musíme počítat s celoročním rozpočtem kolem dvou milionů korun, nově bychom měli dostávat asi o tři sta tisíc korun víc.

Jak s penězi navíc naložíte?

Ve Svazku obcí při formanské cestě připravujeme kanalizaci za sto osmapadesát  milionů korun. Každá obec bude muset samozřejmě zaplatit nějakou část peněz ze svého. My sice máme něco kolem jednoho a půl milionu korun našetřeno, to ale samozřejmě stačit nebude. Budeme si muset vzít úvěr a s jeho splácením nám pak peníze navíc výrazně pomohou.

Zmínil jste svazek obcí, jehož jste předsedou. Co kromě této činnosti a starostování v Grešlovém Mýtě ještě děláte?

Jako starosta jsem neuvolněný, živím se jako osoba samostatně výdělečně činná. Projektuji plynovody.

Stíháte všechno?

Občas mám problémy s termíny právě při mém podnikání. Na obci a ve svazku termíny plnit musíme, tam jde o dotace. Navíc jsem osobně na obci dvakrát týdně, v pondělí a ve středu odpoledne. Takže stranou jde občas mé vlastní podnikání.

Není to chyba? Co budete dělat po skončení funkčního období? Nepřijdete zatím o zákazníky?

Bude mi devětapadesát let, do důchodu mám čtyři roky. Ještě v příštím volebním období bych ale rád kandidoval. Chtěl bych totiž dokončit práce na plánované kanalizaci. Ta by měla být hotová v roce 2015. Právě v tomto případě bych nerad odešel od rozdělané práce.

Nemůže mě v této souvislosti a ve spojitosti s kauzou bývalého hejtmana Davida Ratha nenapadnout, zda se vás někdo nepokoušel třeba při této zakázce za sto padesát milionů uplatit?

Já odmítám už případné schůzky. Když mi volá zástupce firmy v době, kdy se chystá výběrové řízení, setkání odmítnu. Odkazuji na to, že o zakázce bude rozhodovat předsednictvo svazku a soutěž že pro nás organizuje firma. Nechci dopadnout jako Rath, těším se na klidný důchod. Nějaké peníze vydělám a kdyby ubyly, jsem schopen se s rodinou uskrovnit.

Přesto, překvapila vás „kauza Rath"?

Musím říct, že ne. U velkých zakázek, kde se jedná o desítky a stovky milionů z veřejných peněz či evropských dotací, to tak evidentně bohužel chodí. Špatný je v tomto případě celý systém.

Co naopak vás jako starostu těší a jaké na druhou stranu musíte řešit těžkosti?

Asi před rokem se nám z veřejných prostranství začaly ztrácet kovové věci, ocelové sloupky, bývalé sloupy osvětlení, brány a podobně. Někdo to kradl do sběru. Zavolal jsem policii, ta ale nakonec věc odložila. Na nic nepřišli. Také nás mrzí přístup některých spoluobčanů při plánování investičních akcí, díky jejichž odmítavému přístupu se tyto akce nepodařilo realizovat. Taková věc zamrzí. Těší mě naopak vymýšlení a realizace projektů pro obec, a když se pak něco podaří dotáhnout až do konce. Úzce spolupracujeme s místními hasiči, kteří úspěšně reprezentují obec při hasičských soutěžích, aktivní jsou ženy, na které se mohu spolehnout při zajišťování akcí pro obec a v poslední době se o zviditelnění obce snaží malé mažoretky Grešlovská vlčata. Obec pořádá zájezdy pro místní. Je to taková kombinace kultury, trhů a podobně a lidi to baví.

Co vy a rodina, nebo volný čas? Najdete si chvilku?

Když jsem šel do politiky, byly mé dvě děti už dospělé. Manželka nebyla ráda zvláště ve chvíli, kdy jsem se kromě starosty stal ještě předsedou svazku. Ona je ale na obci předsedkyní kulturního výboru, takže na některých věcech pro obec spolupracujeme. Dvakrát týdně si udělám čas i na volejbal, který rekreačně dělám. Vyjedu si i na kole, třeba při venčení psa. No a samozřejmě něco zaberou i údržbové práce na domě. Zvlášť po dlouhém sezení u počítače je pohyb potřeba.

A co dovolená?

Máme rádi jih a moře, takže se snažíme každý rok vyjet na dovolenou do Chorvatska nebo Řecka.

VIZITKA

√ Jméno: Ivo Hos

√ Věk: 58 let

√ Narozen: Znojmo (do Grešlového Mýta se přiženil před čtyřiatřiceti lety)

√ Rodinný stav: ženatý, 2 děti

√ Vzdělání: Střední průmyslová škola v Jihlavě

√ Stranická příslušnost: nestraník