V nepřehlédnutelné budově radnice s věží a bílou fasádou v Olbramovicích sedí v prostorné kanceláři mladý muž. Co chvíli mu zvoní telefon. Nakonec se rozhodne, že mobil vypne a pevnou na chvilku vyvěsí. Starosta městysu Olbramovice Roman Hybler se chce soustředit na pětačtyřicet minut, které si v pondělí vyhradil na rozhovor pro Znojemský deník Rovnost.

Máte vždy takový fofr jako právě nyní?

Když se člověk chce opravdu poctivě a naplno věnovat práci pro obec, nejde to ani jinak. Stále je co zařizovat, stále je komu odpovídat na všelijaké dotazy, sjednávat schůzky, chodit po úřadech…

Kolik času celkem věnujete práci pro Olbramovice?

Jsem k dispozici kdykoli. Prakticky čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu. Jsem uvolněný, a protože nemám rodinu, mohu se starostování opravdu věnovat zcela naplno. Kdo potřebuje, sežene mne skutečně kdykoli. Výjimkou jsou dva týdny, které si někdy užívám na rybaření v Norsku. To opravdu vypnu a vnímám jen přírodu, vodu a ryby.

Starostou jsem první volební období. Jaké jste měl předchozí zkušenosti s komunální politikou?

Poprvé jsem byl jako bezpartijní členem kandidátky a následně zastupitelem v naší obci po volbách v roce 2002. Tehdy jsem si myslel, že bych se mohl zkusit osobně podílet na dalším vývoji a rozvoji Olbramovic. Sestavili jsme s přáteli a kamarády místních dobrovolných hasičů kandidátku a od té doby jsem osm let působil jako zastupitel. V posledních volbách mi pak lidé dali takovou důvěru a podporu, která mne dostala až na post starosty.

Jaké byly začátky práce pro obec před deseti lety?

Pro mne osobně to bylo hodně zajímavé. Tehdy poprvé jsem přišel do styku s celou řadou nových věcí. Práce na obci se příliš nedá srovnat s běžnou prací ve fabrice. Poprvé jsem se tehdy setkával s rozpočtovým opatřením s tím, jak se vlastně rozpočet obce dělá a dalšími věcmi. Myslím si, že pokud chce člověk dělat komunální politiku, je ideální začínat od píky jako obecní zastupitel.

Jak se vám pracuje s ostatními zastupiteli? Máte mezi nimi nějaké straníky?

Narozdíl od jiných obcí, kde jsou v zastupitelstvu třeba rozhádaní, u nás je to naprosto v klidu. Cítím, že jsme schopni vždycky najít společnou řeč. Myslím, že si toho jsou vědomi všichni zastupitelé. Je to obrovská výhoda při práci pro městys. Snažíme se vždy najít ten nejlepší kompromis. Nic nelámeme přes koleno. Jediní straníci jsou u nás dva zastupitelé za sociální demokracii. Ale stranickou politiku do práce pro městys nemícháme.

Pomáhá vám třeba i bývalý starosta?

Vím, že kdybych potřeboval kdykoli s čímkoli poradit, můj předchůdce, pan Čech, je ochotný mi vždy pomoci.

Když jste nastupoval do funkce, jaká byla situace na radnici? Co bylo rozpracované a co jste chtěli nového udělat?

Přebírali jsme po předchozím vedení městyse velkou investiční akci, což byla příprava inženýrských sítí na devatenácti stavebních parcelách pro stavbu rodinných domů. Získali jsme dotaci ve výši téměř milionu korun, zbytek jsme platili z vlastních úspor. V lokalitě se nyní staví. Velmi dobře se tyto parcely prodávají. Prodávali jsme je v hodnotě čtyři sta korun za metr čtvereční. Část stavebníků jsou místní lidé, jiní jsou z okolí, někteří třeba z Brna.

A co máme před sebou? Třeba dát do pořádku dětské hřiště u mateřské školy. Už jsme na tom začali pracovat. Požádali jsme o dotaci a obnovíme dětem jejich hřiště. Plánujeme také rekultivaci skládky. Ta sice koncem osmdesátých let minulého století již skončila, ale my víme, že je to ekologická zátěž, která nás trápí. Stálo nás to hodně práce, ale získali jsme na ni dotaci a chceme dát místo do pořádku. Zároveň se skládkou plánujeme odbahnění našeho rybníka. Rekultivace začne letos.

Vy jste také dobrovolný hasič. Jak vnímáte úlohu hasičů na vesnicích obecně?

Hasiči, to je neocenitelná složka v každé obci. Patří k těm nejvýznamnějším při pořádání kulturních a společenských akcí. Nejenže pomáhají chránit životy a majetky, ale dokáží se také pořádně bavit a zapojit do spolupráce širokou veřejnost.

Máte při vaší práci ještě čas na nějaké koníčky?

Času je stále méně. Kdysi jsem hrával fotbal, dnes si do míče kopnu spíš výjimečně. Ale dodnes hrajeme takový místní turnaj. Olbramovice jsou totiž složené ze čtyř obcí. A mezi těmito vesnicemi hrajeme takzvaný kontinentální turnaj. Já mám předky z Lidměřic, takže za ně v ten den kopu. Jinak jsme ale samozřejmě Olbramovice a pro ně pracuji. Rád také jezdím na kole. Pak se jednou za rok snažím vyrazit někam pryč na ryby. Zmizím k vodě a tam se takzvaně vychytám a ukojím svoji rybářskou vášeň. Vím, že totiž další rok nebude nic.

Hodláte kandidovat i v dalším období?

Ano. Chtěl bych řadu věcí dotáhnout do konce a na to čtyři roky jednoho funkčního období nestačí. Zda však budu starostou, to se uvidí…

Vizitka

√ Jméno: Roman Hybler

√ Věk: 44

√ Rodinný stav: svobodný

√ Vzdělání: středoškolské

√ Bývalá profese: elektrikář

√ Stranická příslušnost: bez PP