„Na poslední sraz přijelo sto šedesát motorek a rockové kapely si přišlo poslechnout šest set návštěvníků," vzpomíná starostka Barbora Arndt.

Stretánku pořádá Luděk Drozd s kamarády již třetím rokem. „Jsme parta nadšenců do motorek, kterým se podařilo splnit si svůj klukovský sen a pořídit si jednostopého oře. Začali jsme se vydávat na cesty po krásách naší vlasti i sousedních zemí. Při našich cestách jsme zjistili, že motorkáři jsou jedna velká rodina a že je super se scházet na různých akcích," vypráví motorkář.

Proto se rozhodli, že uspořádají vlastní akci a tak vznikla Suchohrdelská stretánka. „Je pravda, že při pořádání nultého ročník nám stačilo obvolat se mezi sebou, koupit kýtu a sud piva. První oficiální stretánka si už ale vyžádala dva prasečí životy a beček několik, ale hlavně se sjelo přes třicet motorek. Druhý sraz předčil naše očekávání, protože se počet motorek zdvojnásobil. Letos jich bylo asi sto šedesát. Srazem vždy zahajujeme a zakončujeme motorkářskou sezonu. Další uspořádáme na podzim," vysvětluje Luděk Drozd.

Vesnice čítající čtyři sta obyvatel nežije pouze motorkami, ale tepe zde čilý společenský a kulturní život. Kromě tradičních krojovaných hodů, masopustu či dalších maškarních veselic jsou aktivní i místní sportovci. „Fotbalisté pořádají turnaje firemních týmů. Letos se nám zřejmě podaří rozšířit sportovní areál o bike park," dodala starostka.

Ve vsi funguje i bioplynová stanice.

„Provozuje ji statkář Karel Kuthan, který se zabývá také chovem prasat a nyní hodlá vystavět i skleník. Naše stanice není zdrojem nepříjemného zápachu, jako se to stává jinde. Vše funguje, jak má," popisuje starostka.

Majitel stanice hodlá rozjet i pěstování bylinek v právě budovaných sklenících. „Vznikne zde společnost Bylinky, která k zahájení provozu skleníku využije zahraniční kapitál. Dokončené by mohly být již v září. Počítám, že do dvou let by zde mohlo najít zaměstnání dvacet lidí," plánuje Kuthan.

Do Suchohrdel se přestěhoval z Prahy před dvaceti lety. „V restituci jsem získal po dědečkovi statek. Jsem Pražák a chemický inženýr. Rozhodovali jsme se s manželkou, zda v Suchohrdlech zůstat. Bylo to složité, hospodaření jsme rozjížděli postupně. Od roku 2007 provozuji bioplynovou stanici, která je stabilním zdrojem energie pro živočišnou výrobu. Chováme tři sta prasnic a hospodaříme na pěti stech hektarech orné půdy. Zaměstnávám devět lidí z Miroslavi a Suchohrdel u Miroslavi," vypočítává soukromý zemědělec.

Zajímavostí je, že na statku žili rodiče T. G. Masaryka. „Jeho otec zde pracoval jako kovář, do vsi se přistěhovali roku 1867," říká Arndt.

Ve vsi fungují dva obchody, knihovna, školka a první stupeň základní školy. „Průměrný věk u nás je šestatřicet let. Netrápí nás tedy postupné vymírání jako ostatní vesnice. Lidí spíše přibývá, je tady spousta mladých s malými dětmi. Za prací dojíždí většinou do Brna. Máme poměrně slušné autobusové i vlakové spojení," popisuje starostka.