Kadov poslední dobou mediálně proslavil zpěvák a muzikant Jaromír Hnilica, který se účastnil amatérské pěvecké soutěže Hlas Česko Slovenska.

„Ve vesnici žijeme s manželkou a dětmi dvanáctým rokem. Hledal jsem klid a odpočinek, obojí jsem tady našel. V době, kdy jsme hledali nové bydlení, jsem prožíval hektické období hraní a koncertování s kapelou Fan Daniel. Potřeboval jsem uniknout z rušného dění a intenzivně relaxovat," vysvětlil zpěvák a kytarista.

Ve vsi žije asi sto čtyřicet obyvatel. K dispozici mají prodejnu smíšeného zboží, kostel, opravený a zateplený kulturní dům a dětské hřiště s trampolínou v bývalé školní zahradě. V létě místní drobotina dovádí v požární nádrži na návsi, kterou využívá ke koupání. Ve vesnici není škola ani školka, i velmi malé děti tedy zažívají každodenní nucené cestování. „Své ratolesti vozíme do Moravského Krumlova. Děti tam mají prarodiče, pro nás to je praktické řešení. Sám dojíždím do zaměstnání do nedaleké Miroslavi. S vědomím nutnosti dojíždět jsme se sem ale stěhovali," poznamenal Hnilica.

Pokud jde o účast v soutěži Hlas Česko Slovenska, nechybí muzikantovi vyšší ambice. „Chtěl jsem postoupit až do živých přenosů, což se mi bohužel nepodařilo. Nejsem ale typ, který se snadno vzdává. Vyhlásí-li v budoucnu podobnou soutěž, možná se opět přihlásím. Nyní se soustředím na hraní v naší kapele Sillage. Představíme se lidem příští sobotu na Vrabčák festu," zakončil zpěvák.

Vedle kumštýře a muzikanta se zde daří i podnikatelům. Zahrádkáři z regionu, možná i z celé jižní Moravy, míří do kadovské ovocné školky, kterou provozují bratři Rostislav a Marek Venutovi. Každý rok zde vypěstují asi třicet tisíc mladých stromků. „Stromky pěstoval již náš otec. Byl to pouhý koníček a věnoval se mu vždy po zaměstnání. Vzpomínám si, že snad odjakživa. Láska k půdě a stromům se zřejmě dědí a nyní v jeho snažení pokračujeme. Po sametové revoluci jsme zrestituovali bývalou výkrmnu býků. Loni se nám povedlo staré budovy zrekonstruovat. Podnikáme na dvaceti hektarech, ovocná školka zabírá asi tři hektary. Na zbývající ploše pěstujeme tradiční obiloviny a olejniny. Ve školce produkujeme stromky tradičních ovocných odrůd, jako jsou jablka, meruňky nebo broskve," vysvětlil podnikatel Marek Venuta.

Kromě bratra Rostislava mu ve firmě pomáhají další dva zaměstnanci. „Jsme prvopěstitelé a samozásobitelé. Pro stromky k nám přijíždí zahrádkáři i z Brna. Snažíme se zákazníkům nabídnout i nové, netradiční odrůdy, jako jsou mišpule, kdoule nebo rakytník. Jejich pěstování se však věnujeme jen okrajově," řekl Venuta.

Před sedmi lety při výkopových pracích vedle domu narazil na prehistorický hrob, našel zde hliněnou nádobu a lidskou lebku. „Nález byl neporušený. Jednalo se o ženu, která ležela ve skrčené poloze hlavou k jihu, obličejem k východu. U mužů to bývalo obráceně. V lokalitě povodí Rokytné jsou podobné nálezy poměrně časté. Tento hrob mohu datovat přibližně do pozdní doby kamenné," okomentoval tehdy nález archeolog Zdeněk Čižmář.