Ochutnávku topinek a dobrého vína, kvalitní hudbu a spoustu dalších kulturních akcí přináší následující prodloužený víkend.

V sobotu se již posedmé mohou lidé zúčastnit soutěže v pojídání topinek na Topinkyádě v Dyjákovicích na hřišti. Akce začne v jedenáct hodin a končit bude kolem osmé hodiny večerní.

„Letos jsme program doplnili o soutěž dobrých nápadů. Návštěvníci budou mít příležitost podívat se například na to, co zajímavého se dá vytvořit ze starých věcí,“ přibližuje pořadatel akce Pavel Kubíček.

Ten se letos v červnu zapsal i s manželkou do české knihy rekordů výrobou největší a nejmenší topinky. Díky loňské účasti téměř patnácti set lidí očekávají pořadatelé i v sobotu vysoký počet návštěvníků. Výtěžek z akce bude věnován, jako každý rok, novorozeneckému oddělení znojemské nemocnice.

Milovníky dobrého vína jistě potěší víkendová ochutnávka vín na Pohanských vinných slavnostech v Olbramovicích, které začnou v sobotu ve dvě hodiny odpoledne a trvat budou až do nedělních odpoledních hodin. Kromě ochutnávky kvalitního vína v Markových vinných sklepích zvou pořadatelé i na noční bacchanský rej, k poslechu bude hrát cimbálová muzika Kasanica a sportovní nadšenci jistě uvítají beachvolejbal, paintball, ruské kuželky nebo petanque.

Srub Zahrada

Šatovští tento prodloužený víkend zvou návštěvníky na ukázky vojenských cvičení, které se uskuteční od soboty až do úterka. Lidé si budou moci prohlédnout pěchotní srub MJ – S3 Zahrada v Areálu československého opevnění v Šatově oživeném dobově oděnou posádkou. „Členové osádky předvedou běžné činnosti, jako například čistění a údržbu zbraní, výcvik a podobně. Jeden den bude věnován Pohraniční stráži, převážně ukázkám jejího výcviku. Akci zajišťuje Technické muzeum v Brně,“ sdělil Roman Řezníček z brněnského Technického muzea.

Víkend bude bohatý také na hudební akce. Pro příznivce dechovky je už v sobotu připraven pátý ročník Dobřínského dechfestu, na němž vystoupí kapely Moravanka, Moravěnka, Dubňanka a Karel Hegner s cimbálovou muzikou. Akce začíná ve dvě odpoledne v Dobřínsku u Moravského Krumlova a potrvá přibližně do půlnoci.

Hostimské letní kino ve stejný den od šesti večer hostí heavymetalový festival Hell´s Fest, příznivce této hudby jistě potěší vstup zdarma.

Na zámek v Uherčicích se zase chystají příznivci písničkáře Jaroslava Hutky, který v místní zámecké kapli zahraje v neděli od šesti večer.

Za modráskem

Obec Štířaty pořádá v sobotu přírodovědnou procházku za modráskem hořcovým, který se u vsi vyskytuje jako na jednom z mála míst v zemi. Sraz milovníků přírody je před obecním úřadem a trasa je plánována ke štítarskému potoku.

Neméně zábavnou akcí bude Rytířský turnaj o čest a slávu…na zřícenině hradu Cornštejn v neděli čtvrtého července. Začne v devatenáct hodin a vystoupí zde skupina Znojemských kejklířů a návštěva z orientu.

Vážení čtenáři, seriál Kam o víkendu najdete také v tištěné podobě každou sobotu ve Znojemském deníku Rovnost.

MARTINA BLAŽKOVÁ