Předchozí díly seriálu
Vinaři pod lupou
naleznete ZDE

Jak vinařství vzniklo a jak dlouho už funguje?
Vinařství Jaroslav Tichý jsem založil v roce 1997. Svým objemem výroby patří k malým producentům, avšak na krumlovsku k největším. Původním majitelem vinného sklepa v Rybníkách bylo Zemědělské družstvo Moravský Krumlov. Když však vstoupilo družstvo do likvidace, odkoupil jsem stávající produkci a všechno zařízení vinného sklepa a snažil jsem se navázat na jeho tradici výroby vína.

Kdo vám s vinařstvím pomáhá a jaký je objem výroby?
Provoz firmy zajišťuji se svým synem Jaroslavem. Má na starosti hlavně výrobu a technologii. O odbyt a administrativu se starám já. Ještě zaměstnáváme účetní. Ročně zpracujeme kolem padesáti tisíc kilogramů hroznů a objem výroby činí čtyřicet tisíc litrů vína.

Kolik sklepů vlastníte? Mohl by jste je popsat?
Sklepní hospodářství má tři části. Hlavní sklep v suterénu budovy, druhý, menší, vytesaný do skály a lisovnu v zadním traktu budovy. Nachází se v Rybníkách v objektu bývalého vodního mlýna, poblíž silnice na Moravský Krumlov. Je to barokní, jednopatrová budova z počátku osmnáctého století se statutem chráněné památky. Hlavní sklep je umístěný ve spodní části budovy. Jsou zde velkoobjemové dubové sudy a nerezové nádrže. V přízemní části je posezení pro větší skupinku. V objektu je ještě druhý menší sklep, který byl vytesán do skály. V horní části mlýna je stylová vinárna s uměleckými vitrážemi dveří a oken.

Máte i sklep pro archiv?
Na zrání a uskladnění vín využíváme archivní sklep v Rakšicích. V něm je stálá teplota, která je vhodná především pro archivaci vín.

Jak stará vína máte uskladněná?
Nejstarší víno je z roku 1983 a jedná se o odrůdu Veltlínské zelené. Nyní se už archivací moc nezabýváme. V současné době je po nich malá poptávka.

Na výrobu vína pěstujete vlastní hrozny nebo je nakupujete?
Nevlastníme žádné vinohrady a tak hrozny nakupujeme výhradně od pěstitelů ze Znojemské podoblasti. Hlavním dodavatelem je společnost Premix Rybníky, jejichž sídlo je v sousedství našeho vinařství. Firma vlastní a obhospodařuje viniční tratě v Dobelicích, Petrovicích a Míšovicích o výměře pětašedesát hektarů. Nejznámější tratí jsou Kokusové hory z nichž vyrobená vína vzcházejí do vysokých kvalit. Jsou to hlavně odrůdy Veltlínské zelené a Pálava.

Kromě specialit jistě vyrábíte i klasická vína. Jak široký je váš sortiment?
V nabídce vinařství jsou jak vína suchá, tak polosladká. Třetinu produkce tvoří červená a růžová vína. Tradičními odrůdami jsou Veltlínské zelené, Müller Thurgau a Pálava. Další potom Ryzlink rýnský, Sauvignon, Rulandské bílé a Rulandské šedé. Odrůdová skladba čítá třináct až patnáct druhů jakostních a přívlastkových vín. Specialitou vinařství je plnění do dárkových atypických lahví o objemu tři a jeden a půl litru. Na lahve podle přání zákazníků vystavujeme ruční popisek. Zákazník si u nás ještě může koupit i likérové víno značky Mysterie.

Které víno je vaše nejoblíbenější?
Je to určitě Veltlínské zelené. Řekl bych, že každý rok je jiné, ale tahle odrůda je pokaždé dobrá. Někdy je chuti hořkomandlové jindy zase květinové či ovocné. U Veltlínu mám rád to, že nabízí větší škálu chutí.

Kde všude si mohou zákazníci vaše víno koupit?
Jsou téměř ve všech vinotékách na Znojemsku. Vína dodáváme také do větších vinoték v Praze, Brně i Opavě.

Jakou metodou vína vyrábíte?
Používáme reduktivní postupy i tradiční technologii. Je to částečně řízené kvašení s přidáváním čistých kvasinek. Všechno odkalujeme a přidáváme čisté kultury. Uvažujeme o tom, že bychom v příštím roce část vyráběli klasickou metodou bez použití čistých kultur kvasinek.

V jaké cenové kategorii jsou vaše vína?
Přibližně jednu čtvrtinu vín prodáváme jako volně točené víno a zbylé tři čtvrtiny lahvujeme. Ceny jakostních vín v lahvích se pohybují od pětasedmdesáti do sta korun a cena jakostních s přívlastkem zákazník koupí za dvě stovky.

Posbírala vaše vína nějaká ocenění? Kterých si vážíte nejvíce?
Nedávno jsme získali zlatou medaili na výstavě v Litoměřicích. Můžeme se pochlubit oceněním z výstavy Vinoforum, Vinum Juvenale. Počítáme s tím, že se v příštích letech nejvíce zaměříme na výstavy celostátní.

Co říkáte na systém VOC?
VOC určuje nové trendy či směr, jak zákazníkovi předložit to nejkvalitnější a nejvíc typické víno ze znojemské podoblasti. Vážím si faktu, že znojemští vinaři byli první. Teď půjde o to, aby přibývalo zákazníků, kteří systém ocení. Sami nejsme členy tohoto sdružení a pokud se bude dařit, rádi bychom také vstoupili. Musím říct, že vznik VOC dělá Znojemsku velkou reklamu.

TIP SKLEPMISTRA

Müller Thurgau 2009
Pozdní sběr, polosladké
Víno s vůní i chutí přezrálé broskve, zakončené lehkou minerální dochutí. Je vhodné k ovocným salátům a dezertům
alkohol: 11,5 obj.%
redukující cukr: 17,0 g/lt
kyselina: 5,8 g/l
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu ve Znojemském deníku Rovnost.