VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinea sbírá hrozny na Kraví hoře i u Popic

Nový Šaldorf /VINAŘI POD LUPOU/ - Ve sklepě gotického stylu ve vinařské obci Nový Šaldorf vyrábí Mojmír Vychodil vína jen z vlastních vinic. Uplatňuje tradiční technologie.

15.9.2010
SDÍLEJ:

Mojmír Vychodil se už od mala pohyboval mezi vinohradem a sklepem. Před sedmnácti lety jeho otec, který mu byl velkým vzorem a učitelem, založil vinařství Vinea v Novém Šaldorfu. Mladý muž jej po otci převzal.Foto: DENÍK/Sylva Pavlačková

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Mojmír Vychodil se už od mala pohyboval mezi vinohradem a sklepem. Před sedmnácti lety jeho otec, který mu byl velkým vzorem a učitelem, založil vinařství Vinea v Novém Šaldorfu. I když mladý muž nevystudoval vinařskou školu, díky praxi a zkušenostem převzal zaběhnuté vinařství po otci. „Víno je nápoj králů, a kdo víno pije, je král.“ To je motto vinařství, které má své vinice na Kraví hoře na jedné z nejznámějších tratí Znojemska.

„K vinařství mě od mala vedl můj otec, který v roce 1993 založil firmu Vinea v Novém Šaldorfu. Nejdříve jsme víno vyráběli v malém sklípku ve Vrbovci a před patnácti lety jsme výrobu rozšířili do Nového Šaldorfu,“ vzpomíná na začátky Vychodil. Sklep v gotickém stylu je vykopaný v jílovitém pískovci.

„Je pětašedesát metrů dlouhý se dvěma souběžnými chodbami. Místy je až dvacet metrů hluboko pod povrchem, drží se tu stálá teplota, která je vynikající pro výrobu vína. Vzadu na stěně jsme s otcem našli letopočet 1880. Ale nevíme, kdo ho napsal a co vlastně znamená,“ popisuje vinař.

Kraví hora

Hospodařit začali na čtyřiašedesáti hektarech vinic ve znojemské vinohradnické oblasti. „Mezi nejznámější a nejlepší patří na Znojemsku viniční trať Kraví hora. Dále máme vinohrady v Popicích Pod lesem a v Oblekovicích na Načeratickém kopci,“ říká Vychodil.

V roce 1996 změnilo vinařství strategii a o čtyři roky později získala firma certifikát integrované produkce. „Začali jsme s výstavbou nové lisovny a zařízení sklepa. Zaměřili jsme se na moderní materiály, jako jsou nerezové nádrže, kvalitní mlýnkoodzrňovače pro šetrné odstranění třapin. Také jsme koupili moderní lis. Neupustili jsme od tradičních dřevěných sudů z dubu a akátu, ve kterých vína vyzrávají,“ popisuje šéf vinařství Vinea. Spojením moderní technologie nerezových nádrží a dřevěných sudů dosahují jeho vína nezaměnitelnou chuť a vůni.

„Vína vyrábíme klasickou tradiční metodou. Zpracováváme hrozny pouze z vlastních vinic, ze kterých si vybíráme to nejlepší a nejkvalitnější na výrobu špičkových přívlastkových vín. Vinice jsou osázené odrůdami Muškát, Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a vlašský, Neuburské, Rulandské bílé, Sauvignon, Tramín červený, Rulandské šedé, Chardonnay. Z červených potom Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon a novou německou odrůdu Dornfelder,“ jmenuje Vychodil. S vinařstvím mu pomáhá šest zaměstnanců, kteří využívají veškerou techniku.

„Máme čtyři traktory a všechna zařízení, která jsou k výrobě a ochraně révy potřeba. Od prvního září jsem ve firmě zaměstnal i ženu. Věřím, že jednou mi bude pomáhat i nyní tříletý syn a v rodinné tradici bude pokračovat,“ přeje si.

Řízené degustace

Kromě výroby nabízí vinař řízenou degustaci i s posezením pro třicet osob. Zákazníci se mohou podepsat do kroniky, která je umístěná právě v místnosti s posezením.

„Někteří napíšou věnování, jiní třeba i pěkný verš. Jsou v ní samé kladné ohlasy, nikdo se neopovážil nás zatím kritizovat. Jezdí k nám lidé z celé republiky. Mezi nimi k nám zavítal i hokejový brankář Dominik Hašek. Sportovce nejvíce překvapila hloubka a klenutí sklepa. Na toto setkání velmi rád vzpomínám,“ říká vinař.

Vinařství Vinea ročně vyrobí kolem pěti tisíc lahví vína. „Zbytek hroznů, které nezpracujeme, prodáváme vinařským firmám. Letos mi však více jak třicet procent vinic poškodily kroupy a někde i mráz,“ stěžuje si. Ve sklepě má uložená i archivní vína, nejstarší je z roku 1982. „Cena lahvového vína se pohybuje od pětapadesáti do sto dvaceti korun. Myslím si, že velmi dobrý rok byl 2000. Ale já říkám, že nejlepší víno je prodané víno,“ směje se mladý vinař z Nového Šaldorfu.

Pochválil i sdružení VOC. „Zatím nejsem členem a ani o něm neuvažuji. Ale určitě je výborné, že jsou místní vinaři první v republice, kterým se něco takového podařilo dotáhnout do konce. Bude ale důležité dodržovat to, co si sami nastolili,“ říká vinař.

Tip vinaře
Tramín červený 2005
Výběr z hroznů, polosladké
Alkohol 15%
Hrozny jsou sklízené z nejkvalitnějších poloh z tratě Kraví hora, kterou vinař považuje za nejlepší na Znojemsku. Tyto polohy mají jižní expozici, kde dozrávají hrozny do nejvyšší kvality. Víno je svěží, temperamentní a vyznačuje se svou plností a elegancí. Rok 2005 byl velmi vydařený. O víno je zájem a zákazník si ho může koupit přímo ve sklepě za osmdesát korun.
Vážení čtenáři, seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každou středu ve Znojemském deníku Rovnost

Autor: Sylva Pavlačková

15.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Škoda Octavia první generace.
AUTOMIX.CZ / AKTUALIZOVÁNO
7

Má vaše škodovka jedno zrcátko menší než druhé? Víte, proč to tak je?

Znojemští policisté převzali ocenění.
13

Znojemští policisté převzali výroční medaile za dobrou službu

V Dolním parku se pejsci proběhnou volně. Radnice pro ně chystá místo k venčení

Znojmo – Po pěti letech, kdy majitelé psů musí mít své svěřence při vycházkách buď na vodítku, nebo alespoň opatřené náhubkem, chystá znojemská radnice změnu. Vyslyšela volání pejskařů po místu vyhrazeném pro volné venčení. „Zřídíme již brzy prostor, kde se budou moci psi proběhnout volně,“ sdělil starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

V brněnské zoo se narodila dvě levhartí mláďata. Po sedmnácti letech

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Významného chovatelského úspěchu dosáhla brněnská zoo. Po sedmnácti letech se v noci z 20. na 21. listopadu narodila dvě mláďata levharta cejlonského.

Připraveno i bez mrazů. První lyžaři se od prosince můžou učit na kartáčích

Jižní Morava – Máme obsazeno, hlásí provozní lyžařského areálu v Němčičkách na Břeclavsku. Každoročně stačí jen pár hodin a stovky míst v tamní lyžařské škole jsou pryč. „Máme vyloženě přeplněno. Vždy v polovině října otevíráme přihlašování na našich webových stránkách a za chvíli je přihlášených všech 380 dětí,“ pochvaloval si zájem správce areálu Jaroslav Stávek.

Řemeslné obory jsou na dně. Mladí lidé nemají o jejich studium zájem

Jižní Morava - I když jim jdou řemeslné práce, raději než na odbornou střední školu či učňovský obor se hlásí na gymnázia. Přilákat mladé k technickým a řemeslným oborům mají třeba vznikající technická centra.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT