VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zavařeniny do jídelen dodává Ekon

Miroslav /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU/ - Konzervárenská firma Ekon sídlí v budově bývalé Fruty v Miroslavi. Prakticky nahradila výrobu zaniklého gigantu.

6.11.2011
SDÍLEJ:

POKRAČOVATEL TRADICE. Jedním z mála, kdo se na Znojemsku pustil do zavařování kompotů a sterilování tuzemské zeleniny ve velkém, je zakladatel a majitel společnosti Ekon Josef Sochor.Foto: DENÍK/Dalibor Krutiš

Pokud vaše dítě školou povinné pochválí kuchařky, kterým se náramně povedl oběd, a zdůrazní, že nejlepší na něm byly zavařované okurky, je téměř jisté, že si pochutnalo na okurkách firmy Ekon. Firma, která sídlí v budovách bývalé miroslavské Fruty, v podstatě volně navázala na práci dnes již neexistujícího konzervárenského gigantu. Konzervárna Ekon totiž vyrábí sterilovanou zeleninu a ovocné kompoty. Loni firma zpracovala dva tisíce tři sta tun ovoce a zeleniny. Zakladatelem společnosti je třiapadesátiletý Josef Sochor.

„S výrobou jsme začali v roce 1999. Navázali jsme v podstatě na výrobní činnost bývalé Fruty. Zpočátku jsme začínali v jiných budovách v Miroslavi. Byla to prázdná hala, kterou jsme koupili v únoru 1999, a sedmnáctého července téhož roku jsme začali vyrábět. Takže to bylo docela náročné. V té hale na začátku nebylo zhola nic. Museli jsme tam vybudovat sociální zázemí, kotelnu, postavili jsme výrobní linku,“ vzpomíná na začátky svého podnikání Sochor.

Začínal od píky

Jednatel, ředitel a majitel v jedné osobě práci v konzervárenské výrobě už předtím dobře znal. „Pracoval jsem totiž v miroslavské Frutě. Zabýval jsem se nákupem surovin a později také obchodem. Když pak Frutu koupilo Hamé Babice, provoz v Miroslavi zavřelo, já přišel o práci. Bylo mi tehdy čtyřicet a nikde mě nechtěli. Rok jsme hledal práci, ale marně. To mne donutilo začít podnikat na vlastní pěst,“ svěřuje se Sochor.

Zpočátku musel zvládnout kancelářskou práci i výrobu. „Dělal jsem nákupy i prodej, ale také údržbáře, řidiče, prostě všechno. Byl to pěkný záběr na psychiku,“ vzpomíná Sochor.

Na začátku ještě s jedním člověkem vybudoval první provozovnu. „Stroje jsme koupili ze zrušených konzerváren jako byly Marilla Rokycany nebo Rekord České Budějovice. Na sezonu jsem pak nabral asi dvanáct žen a spustili jsme ostrý provoz,“ říká šéf Ekonu.

První zavařené ovoce, které Ekon vyrobil, byly meruňky. „Pracovali jsme pouze čtyři měsíce. Další rok jsme v červnu opět rozjeli výrobu. První dva roky jsme fungovali na jednu směnu a zpracovávalo se pouze ovoce. Třetí rok už přibylo zeleniny i práce tolik, že se začalo pracovat na dvě směny,“ přibližuje Sochor.

Společnost Ekon dnes funguje především díky nezištné pomoci rodiny zakladatele firmy. „Začátky byly těžké. Když nic nemáte, je každý start složitý. Určitou výhodou byla skutečnost, že jsem měl praktickou zkušenost z Fruty a navíc to, že mně dodavatelé osobně znali. Dodavatelé věděli, že nejsem žádný lump a že jim vždycky zaplatím. Takže mi zpočátku třeba počkali se splatností faktur. Úvěr jsem si vzít nechtěl, půjčila mi rodina. Milionové částky to rozhodně nebyly, ale bez rodiny bych výrobu asi nerozjel. Je fakt, že mi podnikání moji blízcí moc nedoporučovali. Měli strach, jak vše dopadne,“ tvrdí muž.

Dnes jeho firma zaměstnává kolem padesáti lidí z Miroslavi a blízkého okolí. „Postupně zvyšujeme obrat a snažíme se získat ještě širší portfolio zákazníků,“ doplňuje obchodní zástupce firmy Martin Řeřucha, který sdílí se šéfem Ekonu jednu kancelář.

Ekon zpracovává v podstatě vše, co u nás roste. Tedy od angreštu, broskví přes jablka, meruňky, švestky až třeba po nektarinky nebo mirabelky. „Lidé mohou znát naše sterilované okurky, ale také celer, cibuli, zelí, mrkev nebo třeba směs do bramborového salátu. Nabízíme i zeleninové lečo nebo rajský protlak. Kompletní sortiment najdou zájemci na našich internetových stránkách. Musím zdůraznit, že všechny naše výrobky jsou bez přídavných látek a náhražek,“ informuje Sochor.

„Specializujeme se především na gastronomické provozy. Naše zboží vozíme do velkoskladů, které ho pak distribuují do školních jídelen, do nemocnic či hotelů po celé republice. Část produkce putuje i na Slovensko. S našimi výrobky se ale může setkat i běžný zákazník, který najde například naše nakládané okurky s logem Ekonu v obchodech. Zatím ale poměrně málo. To bychom však chtěli do budoucna změnit,“ říká majitel Ekonu.

Pokud si šéf firmy dává doma zavařené okurky, pak výhradně ze své firmy. „Jsou totiž nejlepší,“ usmívá se Sochor. „Macerát máme od brněnské firmy a chuťově jsou naše okurky v podstatě srovnatelné s nejlepšími výrobky bývalé Fruty. Ocet vozíme z Úsobí. Je to totiž hoblinkový ocet a je stejně kvalitní, jako vyráběla dnes již neexistující znojemská octárna. Obecně lze říci, že se snažíme držet kvalitu stále na vysoké úrovni. Je fakt, že jsme ve srovnání s konkurenčními výrobky o korunu dvě dražší, ale jde o zaplacenou kvalitu,“ tvrdí ředitel firmy.

Šéf plánuje další rozvoj Ekonu. „Výrobu a prodej chceme navýšit. Rozšířit plánujeme i výrobu malého balení pro domácnosti tak, aby si naše výrobky mohli kupovat lidé v obchodech,“ říká Sochor.

A kdy má šéf konzervárny dovolenou? „V létě nikdy. V zimě obvykle jezdíme na lyže, ale to je tak všechno. Jinak chodím na ryby,” usmívá se pokračovatel konzervárenské tradice na Znojemsku.

Autor: Dalibor Krutiš

6.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Adriana Herényiová, 52 cm, 3590 g, 16. 10. 2017, Znojmo
6

Novorozená miminka Znojemska 42. týdne 2017

Ilustrační foto.

Kominíci na roztrhání. Lidé čekají i měsíce na kontrolu

Fulghum představí ve Znojmě svou novou knihu. Diváky čeká i vystoupení

Znojmo – Po půldruhém roce zavítá v sobotu večer do Znojma populární americký spisovatel Robert Fulghum. V projektu scénických čtení Listování představí svou novou knihu Opravář osudů. Návštěvníci uvidí také představení podle jeho knihy s názvem Co jsem to proboha udělal.

AKTUALIZOVÁNO

Volební místnosti se opět plní voliči. Do desáté hodiny odvolila téměř polovina

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Od sobotní osmé hodiny ranní lidé opět odevzdávají hlasy v letošních sněmovních volbách. Do sobotní desáté hodiny dopoledne využila podle údajů jihomoravského krajského úřadu možnost volit téměř polovina oprávněných voličů. K urnám jich přišlo 48,2 procenta. Odvoleno už mají i jihomoravští lídři kandidátek. Volby na jižní Moravě se zatím obešly bez excesů, ve volebních místnostech je klid. V sobotu mohou lidé volit do druhé hodiny odpoledne, poté se volební místnosti uzavřou a začne sčítání hlasů.

Orli dvakrát vedli, přesto s Fehérvárem v prodloužení padli

Znojmo – I dva góly do šatny zapříčinily, že znojemští hokejisté si ze zápasu s Fehérvárem odnášejí pouze jeden bod. Ve třináctém kole mezinárodní soutěže EBEL prohráli 2:3 v prodloužení, přestože v zápase dvakrát vedli.

Svatby v novém. Bývalý rajský dvůr ve Veselí ozdobí fontána i květinová stěna

Veselí nad Moravou – Své ano si zamilované páry ve Veselí nad Moravou řeknou v reprezentativně upraveném prostředí nádvoří tamního městského úřadu. Někdejší rajský dvůr kláštera servitů, v jehož části úřad sídlí, prodělává proměnu. „Prostor poslouží například pro svatby, komorní koncerty či menší kulturní akce,“ uvedl místostarosta Petr Kolář.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení