Otevírá Archeopark v Pavlově
KDY: od 15. května, od 9.00 do 16.00
KDE: Pavlov na Břeclavsku
ZA KOLIK: dospělí 100 korun, snížené 50 korun, rodinné 250 korun

Ponořit se do hlubin jeskyně mezi pravěké lovce mamutů mohou už od pátku návštěvníci Archeoparku v Pavlově. Po karanténní odmlce se otevírá k prohlídkám zájemcům. Ti se ale musí zatím předem registrovat.

Důvodem jsou hygienická opatření kvůli šíření nákazy koronavirem. „Zatím můžeme pouštět dovnitř jen návštěvníky, kteří mají rezervaci. Tu ale mohou uskutečnit i telefonicky v den návštěvy. Kontakty najdou na webových stránkách,“ upřesnila Anna Soldánová z Regionálního muzea v Mikulově, které Archeopark spravuje.

Každou celou hodinu se do útrob umělé jeskyně dostane maximálně třicet lidí. První v devět hodin ráno, poslední ve čtyři hodiny odpoledne. Podmínkou je rouška a dodržování dvoumetrových odstupů.

Turistická sezona 2020 se na zámku ve Valticích na Břeclavsku rozjíždí postupně. Přístupný je park, od 11. května se vrátila i výstava kostýmů z filmu o císařovně Marii Terezii.
Tipy deníku: výlet za Marií Terezií, Slovany nebo výstavou o pivu

Kromě komentovaných prohlídek a akcí, které jsou zatím zakázané, si návštěvníci užijí kompletní nabídku muzea. „V provozu je kinosál i velkoplošné obrazovky,“ pobídla k návštěvě správkyně a kurátorka Archeoparku Zuzana Havlická.

Novinkou je výstava Etnoarcheologie, která díky výzkumu národů na Sibiři přibližuje život lovců mamutů. „Badatelé z Archeologického ústavu Akademie věd v Brně zkoumali život Něnců na Sibiři, návštěvníci uvidí například hračky, předměty i fotografie, které tamní pastevci sobů dělají z toho co mají,“ naznačila Havlická.

Otevření vítá i Dita Malá z Brna. „Konečně můžeme ven,“ usmála se.

Do brněnských ulic vyrazí historické vozy 
KDY: sobota 16. května
KDE: Brno, centrum
ZA KOLIK: zdarma

V Brně se lidé potěší pohledem na karavanu historických vozů. Do ulic vyjedou v sobotu odpoledne z náměstí Svobody.

Šestadvacet autobusů, aut a vojenských vozidel ze sbírek Technického muzea připomene den muzeí a devadesáté výročí provozu autobusové dopravy v Brně. Vozidla si lidé prohlédnou od dvou do čtyř hodin odpoledne.

Slavnosti Mikulova zahájí trh 
KDY: 15. - 17. května
KDE: Mikulov
ZA KOLIK: zdarma

V Mikulově ožije centrální náměstí farmářským trhem, pro děti vystoupí v kině kouzelník Mišuge a kapely zahrají přes videa na facebooku. Tak zažijí návštěvníci tradiční akci Slavnosti města Mikulova, s podtitulem Tentokrát trochu jinak.

Začínají už v pátek od tří hodin odpoledne a potrvají do neděle do šesti hodin večer. Lidé si zahrají i kvíz o ceny.

Pivovar v Líšni ožije hudbou - POSUNUTO!
KDY: sobota 16. května

Líšeňský pivní festival bude v náhradním termínu  

Milovníci pěnivého moku si na svůj Líšeňský pivní festival budou muset počkat. Neuskuteční se tedy tuto sobotu, jak Deník informoval, ale v náhradním termínu. „Akce byla plánovaná, ale kvůli opatření vlády se neuskuteční. Hledáme nyní vhodný termín a čekáme na rozvolnění přísných opatření. Lidé se mohou na festival těšit, jakmile budeme moci uspořádat akci s tisícovkou návštěvníků. Program zůstane stejný,“ informoval spolumajitel Líšeňského festivalu Pavel Sedláček.

Brno 13.5.2020 - omezený provoz na zahrádkách v době koronavirových opatření
Opět živé Brno? Počasí vše komplikuje, město pomůže zahrádkám i kultuře

Sobota pro sousedství
KDY: 16. května od 14.00
KDE: Hnanice, Znojemsko
ZA KOLIK: zdarma

Po úspěšné akci 1. května na mostě v Hardeku se Moravané a Dolnorakušané sejdou opět, tentokrát na uzavřeném hraničním přechodu mezi Hnanicemi a Středním Recbachem.

Akce má upozornit na to, že občany sousedních regionů před dvěma měsíci opět rozdělila nechtěná hranice. Setkání je součástí celorepublikové akce Soboty pro sousedství. 

Předehra ke slávě
KDY: do 13. srpna, víkend 13.00 - 17.00, všední dny mimo pondělí 10.00 - 17.00
KDE: Boskovice
ZA KOLIK: 60 korun

Boskovičtí muzejníci připravili výstavu Předehra ke slávě, která představuje rannou tvorbu Alfonse Muchy v letech 1881-1895.

Výstava prezentuje oponu z Doubravice nad Svitavou, kterou pro tamní divadelní ochotníky Mucha namaloval v roce 1881. Oponu po konzervátorském ošetření jako hlavní exponát uvidí návštěvníci poprvé.

Liduprázdný Dubrovník v Chorvatsku
Chorvatsko nepozorovaně otevřelo hranice. Turisté mohou k Jadranu