Přehlídka Trabantů
KDY: sobota 23. května od 14.00
KDE: Blansko
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Už po dvanácté se v sobotu odpoledne sejdou majitelé a milovníci legendárních východoněmeckých Trabantů. Pořadatelé po důkladném uvážení tradiční přehlídku uspořádají, dohlédnou na dodržení všech platných opatření.

Automobilů z produkce někdejšího koncernu IFA přijede zřejmě několik desítek. „Někteří účast potvrdili, kolik se nás nakonec sejde, uvidíme v sobotu na místě. Podle toho se zařídíme, aby se mezi auty nepohybovalo víc než sto lidí najednou,“ uvedl hlavní pořadatel srazu Jan Šustáček.Jak dodal, chybět bude letos například pravidelný účastník ze Slovenska, který nemůže přijet právě kvůli současným epidemickým omezením.

Sraz si naopak nenechá ujít Michal Doležal z nedalekého Adamova. „Největším kouzlem srazu jsou pro mně setkání a povídání s dalšími účastníky a návštěvníky. Chodí pamětníci, kteří s Trabanty a Wartburgy jezdili, i mladší generace. Trabant býval první auto jejich rodičů,“ uvedl Doležal.

Zelené pivo.
O zelené pivo nepřijdou. Štamgasti ho ochutnají už v pondělí

Jak dodal, pohled na řady Trabantů pak vyvolává četné vzpomínky. „Postávají, pak se dají do řeči a vzpomínají, kam s Trabantem dojeli, nebo kde zůstali stát,“ přiblížil Doležal s tím, že tahle sekání pro něj vždy znamenají největší kouzlo celého setkání.

Sám má s cestováním s Trabantem bohaté zkušenosti. „Nejvzdálenější cesta mě zavedla před pár lety až do Moskvy, ale cestoval jsem hodně i po Balkánu, ročně takové cesty vydaly i na čtyři až pět tisíc kilometrů,“ vypočítal Doležal.

Dlouhé cesty ho v zálibě v Trabantech jen utvrdily. „Je to úžasně kontaktní auto, všechno v něm cítíte, všechno si v něm užijete. A taky postupně zjistíte,že si ho opravíte u silnice na koleně,“chválil Trabanta Doležal.

V Masarykově ulici v Brně se samovolně rozjela dodávka a přimáčkla kolemjdoucí ženu k domu.
Dodávka bez řidiče se sama rozjela. K výloze v Masarykově přimáčkla chodkyni

Letošní plány s autem už musel změnit. „Chystal jsem cestu do Gruzie a ke Kaspickému moři. To letos nepůjde,“ poukázal Doležal,

Zařadí se proto mezi ty, kdo plánují dovolenou v Česku. „Dlouho jsem odkládal poznávání naší země, tak letos nejspíš místo dalekých cest vyrazíme někam na Šumavu,“ nastínil nové plány trabantista Doležal.

Na blanenském náměstí Republiky budou Trabanty k vidění mezi druhou a čtvrtou odpoledne. „Potom podle zájmu účastníků náš sraz ukončíme tradiční vyjížďkou zřejmě kolem Blanska,“řekl pořadatel Šustáček.

PonavaFest v Lužánkách
KDY: sobota 23. května od 23.00
KDE: Brno, Lužánky

První díl festivalu PonavaFest nazvaný Eine kleine Nachtmusik si v sobotu večer užijí lidé v brněnském parku Lužánky. Koncerty začnou v deset hodin, potrvají až do páté ráno. Lidé si je vyslechnou přes sluchátka, mohou tedy být v jakékoliv části parku. Jeden z koncertů nabídne zvukový projekt zachytávající hlasy ptáků.

Chřestové trhy v Ivančicích
KDY: pátek 22. května - sobota 23. května od 9.00
KDE: Ivančice
ZA KOLIK: zdarma

V Ivančicích na Brněnsku bude v pátek a v sobotu opět zelení zářit chřest. Jako náplast za zrušení letošních Slavností chřestu a vína totiž pořadatelé připravili na oba dny stánkový prodej oblíbené zeleniny. Chřestové stánky doplní v pátek řemeslný trh a v sobotu farmářský trh. Lidé seženou i sazenice chřestu. Kulturní program je ale pro letošní rok zrušený.

Africký trh v muzeu
KDY: neděle 24. května od 10.00
KDE: Jihomoravské muzeum, ulice Přemyslovců, Znojmo 
ZA KOLIK: zdarma

Ve Znojmě budou mít lidé v neděli druhou příležitost nakoupit nezvyklé exotické ovoce na Africkém trhu. Začne v deset hodin dopoledne na nádvoří minoritského kláštera Jihomoravského muzea v ulici Přemyslovců. Ke koupi budou manga, jackfruity, avokáda, banány a řada dalších specialit.

Krumlov nabídne první SWAP
KDY: sobota 23. května  od 14.00
KDE: dvůr Galerie Knížecí dům, Moravský Krumlov
ZA KOLIK: zdarma

Příležitost vyměnit například nevhodné dárky nebo pěkné přebytky v šatníku nabídne v Moravském Krumlově První krumovský swap. Na dvoře galerie Knížecí dům jej pořádá Kolpingova rodina. Setkání začne v sobotu ve dvě hodiny odpoledne. Lidé mohou přinést deset užitečných věcí ke směně a a nejvýše deset si jich zase odnést. Podrobná pravidla celé akce a link na registraci najdou zájemci na webu kolpingmk.cz nejvýše deset si jich zase odnést. Podrobná pravidla celé akce a link na registraci najdou zájemci na webu kolpingmk.cz.

Otevřené sklepy Bořetice
KDY: sobota 23. května
KDE: Bořetice
ZA KOLIK: dle degustovaných vzorků

Ochutnat vína přímo ze sklepů vinařů mohou v pátek a sobotu návštěvníci Svobodné spolkové republiky Kraví hora v Bořeticích na Břeclavsku. Letní otevřené sklepy budou už každý víkend, vinaři se budou střídat. Tentokrát příznivci zavítají do vinařství Stanislav. Otevřeno má v pátek od pěti a v sobotu od tří hodin odpoledne, vždy do deseti hodin večer.