Napoleonské hry
KDY: sobota od 9.00
KDE: Slavkov u Brna, zámecký park
ZA KOLIK: odpolední program 100 korun

Stánky na jarmarku, zámecké komnaty i vojenské ležení i bojiště stihnou během soboty navštívit lidé, kteří zavítají do Slavkova na tamní Napoleonské hry. Na své si přijdou dospělí i děti.
Už od devíti hodin ráno bude v zámeckém parku otevřený empírový jarmark s více než stovkou stánků. „Chceme návštěvníky především provést rozmanitostí dobové atmosféry a nechat je nahlédnout do života vojáků, šlechty i buržoasie. I proto budou už ráno potkávat na jarmarku lidi v empírovém oblečení, kteří zasednou k pikniku pod stromy a na jednu hodinu po poledni chystají komentovanou módní přehlídku,“ uvedla mluvčí slavkovské radnice Veronika Slámová.
Jak dodala, pořadatelé pamatují i na dětské návštěvníky. „Mezi půl jedenáctou a půl čtvrtou odpoledne chystají místní ochotníci pět komentovaných prohlídek zámku. Jsou určené právě hlavně pro děti. Hravou a přitažlivou formou jim přiblíží, jak vypadaly oslavy narozenin císaře Napoleona, které připadají právě na sobotu,“ dodala mluvčí.

Ilustrační foto (dš)
Vojenská výzbroj i vypálení salvy. Napoleon slaví 250 let

Odpolední a večerní program pak bude od dvou hodin patřit vojenské historii. Už tradičně ho zahájí jezdecká sabrage, otevírání lahví vína sečnou zbraní. „Po celý den s námi bude Václav Vydra, který se představí i v roli knížete Lichtenštejna, velitele rakouských vojsk v bitvě u Slavkova. Ještě než nastane večerní bitva ukážeme například, jak se vyvíjel příběh koně a jezdce na bojištích od starého Říma po první světovou válku,“ nahlédl do programu Ivan Vystrčil, šéf spolupořádajícího spolku Acaballado.
Od pěti hodin odpoledne změří síly desítka jezdců v dovednostní soutěži a v sedm večer začnou dunět salvy děl. „Ukážeme děla tří armád, včetně obrovské rakouské houfnice. K salvám na počest narozenin císaře Napoleona se ale připojí i modely děl v měřítku 1:6, tedy zhruba velikosti pistole,“dodal Vystrčil.
Od devíti večer pak diváky čeká bitevní ukázka. „Nazvali jsme ji Příběh koně a bude to věřím výtečná podívaná se světly a pyrotechnickými efekty. Průvodní slovo namluvil právě Václav Vydra,“ lákal diváky Vystrčil.
Při cestě na slavnost musí návštěvníci počítat se dvěma změnami v dopravě. „Ve směru od Bučovic je uzavřený sjezd do centra města, proto návštěvníkům doporučujeme sjíždět po silnici I/50 do Bučovické ulice nebo u Penny,“ upozornila mluvčí Slámová. A přidala změnu v parkování. „Letos nebude možné parkovat v aleji u zámku, jak byli návštěvníci zvyklí. Odstavné parkoviště ale najdou nedaleko, na škvárové ploše u stadionu, odkud je to k zámku pár set metrů příjemné procházky alejí,“ doporučila Slámová.

Napoleon Bonaparte
Před 250 lety se narodil Napoleon Bonaparte

Tradice slavkovských srpnových napoleonských slavností sahá až do období první republiky. „Hrály tehdy důležitou roli v rozvíjení významných vztahů mezi první republikou a Francií. Prvního ročníku se účastnil i president Masaryk,“ poukázal Vystrčil. V devadesátých letech začala snaha o obnovu tradice a v nynější podobě se Napoleonské hry ve Slavkově konají osmým rokem.
.

Tipy ze Znojemska

Putování za vínem
KDY: sobota od 10.00
KDE: Tasovice, Hodonice
ZA KOLIK: vstupné 100 korun
Do Tasovic a Hodonic na Znojemsku zamíří v sobotu přátelé dobrých vín. Spolek vinařů sv. Klementa totiž v odloženém termínu připravil už osmé Putování vínem se sv. Klementem. Tři desítky hodonických a tasovických sklepů budou otevřené od deseti ráno do šesti večer, vstupné je 100 korun. Mezi sklepy budou vyhrávat cimbálové kapely..

Setkání mopedů
KDY: sobota od 12.00
KDE: Dobšice
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné
Tradiční sraz příznivců a majitelů nejmenších motocyklů chystají v sobotu členové dobšického Moped teamu. Registrace účastníků začne v sobotu v poledne u dobšické sokolovny. Hodinu poté následuje společná vyjížďka. Večer program srazu uzavře zábava s Duem Carrie.

Hradní pouť
KDY: sobota a neděle
KDE: Bítov, hrad
ZA KOLIK: vstupné v sobotu 50 korun, v neděli zdarma

Už pětadvacátou Hradní pouť oslaví o víkendu na Bítově. V sobotu i v neděli bude po oba dny na hradním nádvoří historický řemeslný jarmark s asi čtyřiceti stánky se šperky, keramikou, dřevěnými hračkami a různými pochoutkami. Se svými pohádkami a žonglérskou dílnou vystoupí na hlavním nádvoří í Komedianti na káře. V neděli čtvrt hodiny před jedenáctou dopoledne začne průvodem od hradní studánky ke kapli poutní mše.

Další tipy z regionu

Hodonínsko

Vojenský den na Pánově
KDY: sobota od 9.00
KDE: Hodonín
ZA KOLIK: 150 korun

Příznivce vojenské techniky čeká adrenalin v Hodoníně. V sobotu od devíti hodin ráno je na Vojenském dni na Pánově čekají ukázky současné a historické techniky, výzbroj, kanony, práce záchranářů i možnost se svézt na vybraných strojích nebo se proletět vrtulníkem. Spanilou jízdu vojenské historické techniky si užijí i v okolních obcích. Na cestu se stroje vydají v pět hodin odpoledne. Vstupné je 150 korun.

Břeclavsko

Slavnosti rajčat
KDY: sobota od 10.00
KDE: Břeclav
ZA KOLIK: vstup volný

Chuťové variace rajčat v kulinářských úpravách ochutnají v sobotu účastníci akce Slavnosti rajčat v Břeclavi. Uskuteční se od deseti hodin dopoledne u synagogy. Lidé ochutnají pokrmy z třicítky stánků, zahraje Břeclavan, Samba Carnival Band, Mario Bihari a Bachtale Apsa a Ritmo Factory Brno předvede bubenickou šou. Připravený je i program pro děti. Vstupné na akci je zdarma.

Blanensko

Festiválek bez bojů a válek
KDY: sobota od 16.30
KDE: Boskovice, Panský dvůr
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Šestnáctý Festiválek bez bojů a válek hostí v sobotu odpoledne Panský dvůr v Boskovicích na Blanensku. Od půl páté odpoledne zahrají na tradiční pohodové přehlídce například Zapaska, Čankišou, nebo 4Dogs a také maďarští kozáci Bohemian Betyars. Chybět nebude ani improvizační soutěž Lísky versus Valouny. Vstupné je dobrovolné.

Brněnsko

Retro setkání na statku
KDY: sobota od 11.00
KDE: Brno
ZA KOLIK: 40 korun

Na mládí zavzpomínají v sobotu lidé v Brně. V tamním Retro muzeu Na statku totiž pořádají tradiční Setkání na statku. Lidé si užijí otevření nové expozice historických kočárků, uvidí retro módní přehlídku a kolonu veteránů, třeba trabantů. Čeká je i pěnová show a jízda retro karosou. Začátek je v jedenáct hodin, vstupné je 40 korun.

Vyškovsko

Vyškovská pouť
KDY: neděle od 13.00
KDE: Vyškov
ZA KOLIK: neuvedeno

Program letošní Vyškovské pouti na Masarykově náměstí startuje v neděli hodinu po poledni orientálními tanci, ode dvou tam začne představení Hádky a pohádky a od půl čtvrté si lidé připomenou padesátiny vyškovské folklorní legendy, souboru Klebetníček. Věřící se sejdou v sobotu i v neděli při poutních bohoslužbách v Kostele Nanebevzetí Panny Marie.