Otevřené sklepy Kyjovska
KDY: sobota od 13.00 do 20.00
KDE: náměstí a sklepní uličky, Kyjov 
ZA KOLIK: 600 korun

Kromě nejlepších vín regionu se podle něj mohou účastníci těšit také na folklorní vystoupení, a kromě malého občerstvení u vinařů i na grilované speciality. „Během celé akce budou mezi sklepy chodit a zpívat mužské sbory z Nětčic a ze Sobůlek, zazpívá a zatančí i ženský pěvecký soubor Tragačnice. Lidé se mohou svézt v kočáře s koňmi. K přesunu z náměstí ke sklepní uličce Šištot je dopraví dva koňské povozy, které budou jezdit celý den zdarma,“ upřesnil Martínek.

Ve sklepní uličce Šištót pobaví přítomné folklorní program a zahraje cimbálová muzika Hudci. Vstupenky za šest set korun budou k dostání už od půl dvanácté v pokladně na nádvoří Informačního centra města Kyjova na Svatoborské ulici a také přímo v lokalitě Šištót, kde budou otevřené dvě pokladny. „Vstupné zahrnuje volnou degustaci nabízených vín, katalog vinařů a mapku, degustační skleničku a dva kupony v hodnotě sto korun na nákup vína dle vlastního výběru,“ upřesnil Martínek.

Na ochutnávku se těší i známý televizní moderátor Jan Rosák, který zve k návštěvě přímo z videa na stránce vinařů. „Kdo zažil minulé ročníky ví, že to je jedinečná příležitost ochutnat skvělá vína. Doufám, že se v Kyjově potkáme a připijeme si nějakým dobrým vínem,“ zve do Kyjova Rosák. 

TIPY ZE ZNOJEMSKA

Hnanická vinná stezka
KDY: sobota, starv v 9.00
KDE: Hnanice
ZA KOLIK: startovné 150 korun

Vína dvanácti vinařů z Hnanic ochutnají v sobotu přátelé dobrých vín při procházce po Hnanické vinné stezce. Start je mezi devátou ráno a jednou odpoledne u obecního úřadu, cíl do šesti večer ve sklepní uličce. Startovné je 150 korun.

 

Noc kostelů ve Znojmě
KDY: pátek, od 18.00
KDE: Blansko
ZA KOLIK: vstup volný

Od šesti do deseti večer budou k prohlídce otevřeny všechny znojemské kostely. V Příměticích začne už ve čyři odpoeldne u památníku Prokopa Diviše před kostelem sv. Markéty přednáška historika Petra Eckela o životě a díle Prokopa Diviše.

Kreyson Memorial hraje v Boomerangu
KDY: sobota, 20.00
KDE: Hluboké Mašůvky,Boomerang
ZA KOLIK: neuvedeno

 Další rockový večer chystá po dlouhé celostátní karanténě mašůvecký klub Boomerang. Kapela zahrnující část někdejší sestavy populární kapely Kreyson pokračuje v turné po klubových pódiích, na kterém představuje své premiérové album Strážci plamene. V Hlubokých Mašůvkách zahrají rockeři v sobotu od osmi večer. Počet návštěvníků bude omezený podle aktuálně platných nařízení.

Výstava drobného zvířectva
KDY: sobota 10.00 - 19.00, neděle 8.00 - 12.00
KDE: Suchohrdly u Miroslavi
ZA KOLIK: neuvedeno

Suchohrdelští chovatelé pořádají o víkendu svou tadiční výstavu drobného zvířectva. Nabídne příležitost prodat nebou koupit králiky, slepice, exoty, housata, kachňata, nebo si jen prohlédnout vystavené kusy a ochutnat občersvení, které pořadatelé slibují.

DALŠÍ TIPY

Břeclavsko

Filmový den si užijí s trhy, muzikou i kvízy
KDY: sobota od 9.00
KDE: Mikulov
ZA KOLIK: neuvedeno

Nekončící filmovou šňůru, které budou vévodit pohádky, ale také kvízy, cvičení rodičů s dětmi i zákony fyziky v podání VIDA centra Brno. To si užijí děti i dospělí po celou sobotu v Mikulově. Návštěvníky potěší i farmářské trhy, první letní kino s Ivanem Trojanem ve filmu Bourák, divadelní představení v Galerii Závodný, či cimbálová muzika.

Blansko

Půljablkoň hraje v Boskovicích
KDY: sobota, 19.00
KDE: Boskovice, synagoga
ZA KOLIK: vstup volná

Dvojice Marie Puttnerová a Michal Němec tvořící formaci Půljablkoň zahraje při dalším Koncertu s hvězdičkou pořádaném Muzeem Boskovicka v sobotu v boskovické synagoze. Písně a lamenty zkušených hudebníků zazní od sedmi hodin večer.

 

Brno

Tvůrčí módní dílna v muzeu
KDY: sobota od 13.30 do 17.00
KDE: Dietrichsteinský palác, Zelný trh 8, Brno
ZA KOLIK: 50 korun

Jak se navrhuje móda se dozví děti v sobotu odpoledne v Moravském zemském muzeu v Brně. Vyzkouší si samy vyrobit módní doplněk a zažijí malou módní přehlídku. Pořadatelé doporučují na akci se rezervovat na čísle 533 435 274. Podrobnosti zájemci najdou na www.mzm.cz.

Vyškovsko

Turisté se vydají na pochod
KDY: sobota od 6.00
KDE: Chvalkovice u Bučovic
ZA KOLIK: neuvedeno

Na tradiční pochod z Chvalkovic u Bučovic do Chvalkovic na Hané vyrazí v sobotu turisté. Na výběr mají ze šesti tras, nejkratší je šestnáctikilometrová a nejdelší měří padesát kilometrů. Prezence účastníků je od šesté do desáté ráno za kulturním domem ve Chvalkovicích u Bučovic.