Mikulovské krojované hody
KDY: sobota od 12.30
KDE: Mikulov
ZA KOLIK: vstup volný

Kvůli omezením zavedeným proti šíření koronaviru měla krojovaná chasa na všechno méně času, třinácté hody v Mikulově ale nakonec budou v tradičním termínu a s tradičním programem.

Pořadatelé sledovali postupné rozvolňování vládních hygienických opatření. Bariéry, které stály akci v cestě, nakonec padly. „Rozhodli jsme se, když bylo potvrzené, že je možné pořádat akce do pěti set lidí. I proto jsme museli většinu příprav zvládnout za poslední týden či dva,“ uvedla hlavní organizátorka Alice Gazdová ze spolku mikulovské krojované chasy.

Do podlužáckých krojů se letos oblékne deset párů, městem s nimi půjdou také menší děti. „Co bylo potřeba kolem krojů, škrobení a tak podobně, jsme sice měli předchystané, ale práce s přípravami je pořád ještě dost. Nakonec měli naštěstí všichni, od kapely po fotografa, volno a hody budou takové jako obvykle,“ konstatovala s úsměvem organizátorka. Chasa se sejde v půl jedné před kinem, ve čtvrt na dvě vyje průvod pro stárky.

Řidič historických šalin Aleš Živný vyjel naposledy z vozovny v brněnských Medlánkách. Po jednačtyřiceti letech odchází nestor dopravního podniku do důchodu. Historické vozy řídil šestnáct let.
Nestor řidičů šalin se loučí. V Brně před kamerami vozil i četníka z humoresek


S určitými omezeními ale pořadatelé počítat musí. „Stoly budou postavené dál od sebe, abychom zachovali potřebné odstupy. Budeme moc rádi, když si lidé přijdou poslechnout dechovku a zatančí si ve svých rodinách nebo skupinách, které se znají,“ řekla Gazdová.
Už po desáté obleče kroj Eliška Pitrová. „Letos poprvé budu stárkou a právě na průvod se stárky se těším asi nejvíc. Na přípravu jsme měli letos méně času kvůli koroně, ale všechno jsme to myslím zvládli dobře,“ svěřila se.

Mikulovské hody budou ve městě první větší akcí po koronavirové krizi. „Vážíme si toho, že organizátory neopustila chuť a hody připravili. Do města se už vrací turisté, ale podobě jako dvoje farmářské trhy, které jsme na Náměstí měli, budou asi hody ještě pořád hlavně akcí pro Mikulovské a věřím,že si ji náležitě užijí,“ poznamenal starosta Rostislav Koštial.

Poté, co chasa o půl třetí odpoledne dostane požehnání v kostele svatého Václava, půjde si ve tři hodiny na radnici pro hodové právo. Od čtyř odstartuje před mikulovským kinem odpolední zábava a dětská sóla. Slavnostní nástup chasy a večerní zábava začne tamtéž po osmé hodině večer. Zahraje dechovka Zlaťulka.

TIPY ZE ZNOJEMSKA

Otevřené sklepy
KDY: sobota od 15.00
KDE: Damnice
ZA KOLIK: 200 korun

Do Damnic nedaleko Miroslavi na Znojemsku zamíří v sobotu přátelé dobrých vín. Tamní spolek vinařů připravuje na sobotní odpoledne jedenáctý ročník Otevřených sklepů. Setkání nad vzorky ve sklepech damnických vinařů začne ve tři hodiny odpoledne. Vstupné je 200 koruna zahrnuje skleničku a katalog.

Vodácký den
KDY: sobota, 10.00 - 15.00
KDE: Moravský Krumlov, Vrabčí hájek
ZA KOLIK: zdarma

Krumlovští vodáci z oddílu Gold River chystají pro zájemce o vodácké zážitky zajímavý program. Vyzkouší si jízdu na raftech, kanoi i kajaku, na raftech si také zazávodím. Zkušení vodáci ukážou také nácvik záchranné akce a budou učit, jak správě provést eskymácký obrat.

Višňovská pouť
KDY: pátek - neděle
KDE: Višňové
ZA KOLIK: neuvedono

išňové Tři dny potrvají oslavy pouti ve Višňové. V pátek v osm hodin večer začne u sportovní haly taneční zábava s kapelou Klaxon. V sobotu hodinu po poledni je v plánu stavění máje. Hlavní poutní program vyvrcholí v neděli. Už v osm hodin ráno začne slavnostní poutní mše v kostele svatého Jana Křtitele, v půl desáté vyrazí chasa zvát po vsi a tradiční zavádění následuje od půl páté u sportovní haly.

Dětský den
KDY: sobota od 14.00
KDE: Šatov, hřiště
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Začátek prázdnin mohou oslavit děti v Šatově na hřišti tamního sportovního klubu Tatran při dětském dnu. Zábavný program začne v sobotu ve dvě hodiny odpoledne. Děti budou bavit kejklíř Jonáš a DJ Izzy. Připravené bude oblíbené malování na obličej, děti si mohou zahopsat na skákacích hradech nebo se vydovádět v bazénku s míči. Připravená bude i ukázka elektromobilu. Pořadatelé slibují také párek a limonádu pro děti k občerstvení

Slza akustický koncert
KDY: sobota od 15.00
KDE: Jevišovice, nádvoří Starého zámku
ZA KOLIK: 280 korun

V Jevišovicích se Slza zastaví při svém miniturné nazvaném Akustický víkend. Pořad na zahradě starého zámku začne v sobotu 27. června ve tři odpoledne.

DALŠÍ TIPY

Blanensko

Rájecké polívkobraní
KDY: sobota od 12.00
KDE: Rájec-Jestřebí
ZA KOLIK: 80 korun

Druhé rájecké Polívkobraní chystají na sobotu pořadatelé v Rájci-Jestřebí. Program na fotbalovém hřišti začne v poledne. Vedle soutěžních polévek bude k dispozici i přehlídka malého festivalu piv. Chybět nebudou ani pivní soutěže.

Brno

Kamenka OPEN
KDY: pátek - neděle
KDE: Brno, Kamenná čtvrť
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Svérázná Kamenná čtvrť v Brně lidem nabídne tradiční festival Kamenka open. Na louce kousek od malebných domečků vystavěných na dně bývalého lomu na dosah od rušné Vídeňské ulice si od pátku do neděle užijí mimo jiné letní kino, pestrý mix hudby od kapel nejrůznějších žánrů i hudební lázeň s gongem a tibetskými mísami.

Břeclavsko

Slavnosti jídla
KDY: sobota, od 11.00
KDE: Pohořelice
ZA KOLIK: neuvedeno

Americkou i mexickou kuchyni, míchané nápoje i víno ochutnají návštěvníci sobotních Slavností jídla a vína v Pohořelicích. Od jedenácti do podvečerních pěti hodin na parkoviště vedle sportovní haly kluci z Cutters Foodtruck zaparkují dva stánky s jídlem. Zahraje DJ, sladkosti připraví Judyth Sweet Art.

Hodonínsko

Otevření trailové trati
KDY: sobota od 11.00
KDE: Tvarožná Lhota
ZA KOLIK: neuvedeno

Slavnostní otevření trailové lokality Pod Travičnou, které organizátoři přesunuli kvůli počasí, si užijí příznivci cyklistiky tuto sobotu od 11.00 v Tvarožné Lhotě. Čeká je bajkování na nových i stávajících stezkách a okruzích. Od 15.00 u Pumptracku Lučina bude i program, zahraje Sargon.

Vyškovsko

Svatojanské hody
KDY: sobota od 8.30
KDE: Hoštice-Heroltice
ZA KOLIK: neuvedeno

Svatojanské hody oslaví v sobotu lidé v Hošticích-Herolticích. Za kulturním domem bude od dvou do šesti odpoledne vyhrávat dechová hudba. Skupina historického šermu má pro děti připravené představení Loupežníci, večer vystoupí od sedmi hodin revival kapely Katapult a VeraS přijde s písničkami Věry Špinarové, v deset večer začne rokotéka. Na fotbalovém hřišti začne už v půl deváté ráno fotbalový turnaj.