Otevřené zahrady
KDY: sobota a neděle
KDE: parky a zahrady na Jižní Moravě
ZA KOLIK: podle jednotlivých programů

Obdivovat architekturu zámeckých zahrad s průvodcem nebo čerpat inspiraci pro vlastní přírodní kout mohou zájemci o nadcházejícím Víkendu otevřených zahrad. Za jejich historií i novými objevy se vydají do všech koutů jižní Moravy.

Překvapení čeká například na účastníky zhruba hodinového putování zámeckou zahradou v Lednici. „Kromě povídání o historii a vzniku zahrady odhalíme účastníkům i zcela nový objev, který jsme učinili na minaretu. Je to vzkaz v arabštině, který jsme pomocí arabského překladatele rozluštili nedávno. Dal nám nový pohled na historii,“ láká k návštěvě hlavní garant akce a průvodce po parcích Přemysl Krejčiřík. Tajemství zájemcům odhalí v sobotu od jedné hodiny odpoledne.

Oba víkendové dny mohou lidé navštívit i komentované prohlídky Tematických zahrad a Akademické zahrady Zahradnické fakulty v Lednici. Projít si mohou vodní , kuchyňskou či stříbrnou zahradu. S průvodcem se po nich mohou vydat vždy v 10.00, 13.00 a 15.00 hodin.

Na výjimečné stromy smutečního jerlínu japonského, dřezovce trojtrnného a dalších lákají správci zámecké zahrady ve Valticích. „Valtický zámecký park je protipólem rovinného parku v Lednici, jeho kompozice využívá jedinečných terénních modelací,“ zve za organizátory Lenka Beránková. I tady provede v sobotu zájemce Přemysl Krejčiřík. Účastníci se sejdou ve 14.30 na schodech před zámkem.

V Brně mohou lidé navštívit Otevřenou zahradu Nadace Partnerství. „V neděli od 10.00 do 17.00 si příchozí budou moci zakoupit i byliny, sazenice a léčivé rostliny. Otevřeno bude také zahradní bistro,“láká za organizátory Monika Babincová.

V Blažovicích na Brněnsku v zahradnictví Květ mohou zase po celou sobotu příchozí obdivovat také krajiny břeclavského malíře Antonína Vojtka. „Je to letos jedna z mála možností setkat se s jeho obrazy,“ upozorňuje galeristka Jitka Vojtková.

Největší živou sbírku bylin v republice mohou příznivci lidového lékařství i kuchyně poznávat v sobotu v Centru léčivých rostlin Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně na Údolní ulici. Otevřena je od 10.00 do 16.00 hodin.

Zahradnictví s fíkovnou a oranžérií a zámeckou zahradu v Lysicích na Blanensku mohou lidé s průvodcem poznávat v sobotu i v neděli. Účast musí ale předem potvrdit na telefonu.

Zábavnou 'hledačku' pro děti chystá, kromě toulek zahradou, i Zámek Slavkov na Vyškovsku.

Ukázková přírodní zahrada s arboretem, bylinnou zahrádkou, květnatou loukou a roubenými stavbami čeká zase na návštěvníky Salaše Travičná v Tvarožné Lhotě Hodonínsku.

Do Lednice se chystá i Lenka Skrášková z Brna. „Je to prima akce, konečně mám pádný důvod jet na výlet,“ těší se.

TIPY ZE ZNOJEMSKA

Pivní slavnosti v Poláínce
KDY: sobota, od 14.00
KDE: Moravský Krumlov, Polánka
ZA KOLIK: 140 korun

Alespoň v menším chystají na sobotu pořadatelé pivní slavnost v krumlovské Polánce v tamní Pub Café Bar Polánka. Slavnost začne ve dvě hodiny odpoledne, hrát budou Seliver, Šero a večer Old Arcus. Na čepu bude dvanáct druhů piv, k zakousnutí pochoutky z grilu i burgery. Vstupné je 140 korun, kapacita je kvůli současným opatřením omezena na tři stovky návštěvníků.

SRAZ AUTO MOTO LEGEND
KDY: sobota, 10.00
KDE: Dobelice
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Druhý ročník srazu automobilových i motocyklových legend chystají na sobotu pořadatelé v Dobelicích. Milovníci nestárnoucí krásy starých aut i motorek se sjedou na prostranství u dobelické hospůdky v sobotu v deset hodin dopoledne. Do půl jedné odpoledne mohou návštěvníci vystavené veterány obdivovat, bude i příležitost k občerstvení. V jednu hodinu program srazu pokračuje spanilou jízdou všech účastníků do okolí.

DEN DĚTÍ NA FARMĚ
KDY: neděle, 14.00 - 17.30
KDE: Moravský Krumlov, farma nad zámkem
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Dětský den připravuje na nedělní odpoledne Farma nad zámkem v Moravském Krumlově. Pro malé návštěvníky chystá prohlídku farmy, soutěže i malý dárek. Kvůli současným omezením bude vstup na farmu vždy omezený na určitý počet lidí. Program pro každou skupinu bude trvat zhruba čtyřicet minut. Dětský den s prohlídkou farmy začne v neděli ve dvě hodiny odpoledne a potrvá do půl šesté. Vstupné je dobrovolné.

DALŠTÍ TIPY

BLANSKO

Výstava psů
KDY: sobota, od 14.00
KDE: Blansko
ZA KOLIK: výstavní poplatek různý podle kategorie


Blanenské cvičiště na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka bude v sobotu dějištěm dvacátého ročníku soutěžní výstavy psů. Program pořádaným blaneským sdružením Agility začne v sobotu ve dvě hodiny odpoledne. Soutěžit budou psi s průkazem původu i bez něj. Vstup do areálu jen s rouškou. Tu nejoriginálnější navíc čeká odměna.

BŘECLAV

Slavnost jídla a vína
KDY: sobota, 11.00
KDE: Pasohlávky
ZA KOLIK: 50 korun

Speciality americké i mexické kuchyně, míchané koktejly i pivní speciály, víno i sekty, ale také sladkosti od Judyth Sweet Art. To všechno ochutnají v sobotu návštěvníci prvního ročníku Slavností jídla a vína v Pasohlávkách. Akce se uskuteční vedle kulturního domu od 11.00 dopoledne. K dobré náladě zahrají DeeJays..

HODONÍN

Dětský den
KDY: sobota, 9.30
KDE: Mikulčice, hřiště U cihelny
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Soutěže, hry, skákací hrad, ale i střelba ze vzduchovky nebo ukázka požárního útoku mladých hasičů. To je pozvánka na Den dětí v Mikulčicích. Uskuteční se v sobotu od 9.30 na hřišti U cihelny. Děti se mohou těšit i na opékání špekáčků, zmrzlinu a další občerstvení. V případě nepřízně počasí se akce odkládá na další víkend.

VYŠKOV

Sto let skautingu
KDY: neděle, od 16.00
KDE: Slavkov u Brnna
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Sto let skautingu ve Slavkově u Brna oslaví v neděli od čtyř hodin odpoledne místní členové Junáka piknikem. Akce nese název Neděle u Bena podle místa konání v blízkosti pomníku Antonína Benjamina Svojsíka, který český skauting založil. Návštěvníci se kromě pikniku mohou těšit také na diskuze, hry, lakros i vyprávění zasloužilých členů skautu. Hudební nástroje jsou na akci vítané.