Open House Brno

KDY: sobota a neděle
KDE: facebook, Instagram a web Open House Brno
ZA KOLIK: zdarma

Pohled zvenčí zná každý, to co se skrývá uvnitř, už ale většina lidí nevidí. O tomto víkendu milovníci Brna, netradičních míst a architektury opět nahlédnou do běžně nepřístupných zajímavých budov po celém Brně. Netradiční podívanou jim umožní pátý ročník festivalu Open House Brno. Vzhledem k aktuálním vládním opatřením se nakonec program akce přesouvá do online prostředí. „Připravíme virtuální prohlídky s průvodci natočené profesionálními týmy,“ sdělila mluvčí pořádajícího Turistického informačního centra Brno Adéla Nováková.
Videa budou o víkendu dostupná na facebookovém profilu a Instagramu festivalu formou premiér a také u jednotlivých míst na webu www.openhousebrno.cz. „Videa, která lidé uvidí, ukážeme úplně poprvé, vznikla speciálně pro Open House,“ poznamenala Nováková.
Diváci se mohou těšit na prohlídku několika desítek budov. Vodítkem, zda k danému objektu najdou videoprohlídku, bude na webových stránkách akce nápis Online 2020.
K vidění budou funkcionalistický byt Richarda Herdana v ulici Hlinky, luxusní hotel Courtyard by Marriott Brno, Krevní banka svatoanenské fakultní nemocnice, hala denního ošetření vozů ve vozovně brněnského dopravního podniku Pisárky, Kleinův palác, Koncertní sál Konzervatoře Brno, nový kostel Blahoslavené Marie Restituty na brněnské Lesné, Tesařova vila, prostory Ústavního soudu či Vodojemy na Žlutém kopci.
Letos si lidé prohlédnou na videích také objekty, které jsou spojené s průmyslovou minulostí Brna jako Moravského Manchesteru. Konkrétně jde o prostory bývalých textilních továren, mezi které patří třeba Dada District, či nová Mosilana.

Sázení stromků - ilustrační foto.
Zalesnění Mramotic odložilo Znojmo na rok 2021. Kvůli koronaviru

Festival Open House, s podtitulem Brno tak, jak ho neznáte, se měl původně konat v tradičním jarním termínu, tehdy ho ale do online prostoru posunula první vlna koronavirové pandemie. Od nového, říjnového, termínu si organizátoři původně slibovali reálné návštěvy prostor, vše ale zhatila nová protiepidemická opatření.
Festival se letos koná již pátým rokem. V loňském ročníku si prostory, které akce nabídla, prohlédlo téměř devatenáct tisíc lidí.

TIPY ZE ZNOJEMSKA


Návštěva doškovice
KDY: neděle od 15.00
KDE: Petrovice
ZA KOLIK: 30 korun

Udělat si výlet na Krumlovsko a zavítat do Petrovic kvůli prohlídce doškové chalupy mohou lidé v neděli odpoledne. Kouzelný návrat do dávných časů mohou podniknout od tří do pěti hodin. Muzejní sbírku tvoří předměty, které dokumentují historii obce a regionu, hospodaření i vybavení domácností našich babiček či prababiček. Většina exponátů, které jsou zde vystavené, pochází z darů obyvatel Petrovic a dalších příznivců muzea.

Tradice jedné hranice
KDY: sobota a neděle od 9.00
KDE: Znojmo, hrad
ZA KOLIK: 50 nebo 30 korun

Ještě po čtyři víkendy mohou lidé zavítat na Znojemský hrad a prohlédnout si výstavu nazvanou Tradice jedné hranice. K vidění je v císařském sále. Příchozí poznají zvyky, tradice a obyčeje z jižní Moravy, z jižních Čech, Vysočiny a Dolního Rakouska. 

Babské václavské hody v Derflicích.
Derflice slavily tradiční babské václavské hody

DALŠÍ TIPY

Brněnsko

Modelářský svět
KDY: pátek až neděle
KDE: Technické muzeum v Brně
ZA KOLIK: 70 až 130 korun

Milovníci papírových modelů by si tento víkend měli mezi plány zařadit návštěvu brněnského Technického muzea. V jeho prostorách se totiž od pátku do neděle bude konat výstava Modelářský svět 2020. Návštěvníci uvidí stovky detailních papírových modelů lodí, aut, letadel, či budov a architektury. Za vstup zájemci zaplatí 130 korun, zlevněné vstupné je pak 70 korun. Kvůli opatřením letos výstavu nedoprovodí workshopy ani přednášky.

Třebíčsko

Výstava Voda a civilizace
KDY: denně od 9.00 do 16.00
KDE: Informační centrum Přečerpávací vodní elektrárny, Dalešice
ZA KOLIK: zdarma

Víkend láká i na výlet do Dalešic na Vysočině. Návštěvníci si mohou prohlédnout výstavu Voda a civilizace v infocentru přečerpávací vodní elektrárny Dalešice. „I na Třebíčsku je voda cenným zdrojem ekologické elektřiny a významně přispívá k hladkému chodu celé energetické soustavy,“ vzkázal mluvčí jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk. Výstava je k vidění do 21. října. V každém roční období si mohou turisté užít Dalešickou přehradu i z druhé strany. Na hladině totiž pravidelně pluje výletní loď Horácko.

Hodonínsko

Návštěva Zoo Hodonín
KDY: denně od 9.00
KDE: Hodonín
ZA KOLIK: od 138 korun

Užít si podzim mezi zvířaty v ZOO Hodonín mohou zájemci denně od 9.00 do 19.00, pouze v neděli do 17.00. Nadšení fotografové tam mohou také pořídit snímky obyvatel výběhů a zúčastnit se podzimní zoofotosoutěže. Uzávěrka je posledního října.

Břeclavsko

Prohlídky zámku s vínem
KDY: pátek a sobota od 16.30
KDE: zámek Valtice
ZA KOLIK: obvyklé vstupné

Začít i skončit večerní prohlídku zámku ve vinotéce mohou návštěvníci zámku ve Valticích. V pátek a sobotu od půl páté večer je čeká řízená degustace vín, poté se podívají třeba do apartmánu Františka I. z Liechtensteinu. Informace pak mohou vstřebávat opět degustaci vín.

Blanensko

Zámek Kunštát
KDY: sobota a neděle od 10.00
KDE: Kunštát
ZA KOLIK: od 140 korun

Milovníci historie mohou o víkendu zavítat na zámek Kunštát. Otevřený bude prohlídkový okruh V erbu tří pruhů – páni z Kunštátu a jejich hrad a okruh s názvem Hrad. Kdo nestihne návštěvu Kunštátu o víkendu, nemusí zoufat, otevřeno je denně kromě pondělí až do 1. listopadu. Ve skupině může být maximálně devět osob.

Vyškovsko

Zámek Slavkov-Austerlitz
KDY: denně kromě pondělí od 9.00
KDE: Slavkov u Brna
ZA KOLIK: od 130 korun

Druhý říjnový víkend mohou lidé využít k návštěvě zámku Slavkov-Austerlitz na Vyškovsku. Otevřeno bude od devíti ráno do pěti odpoledne. Příchozí mohou zavítat na prohlídkovou trasu pro děti Šifra pana knížete, strašidelný okruh Právo útrpné a na okruh plný historických skvostů Historické sály. Kdo nestihne návštěvu o víkendu, může si prohlédnout zámek i ve všední dny kromě pondělí. Nutné jsou roušky i dezinfekce rukou.