S víkendovým plavbami začala společnost Lodní doprava Vranov na Vranovské přehradě. „Velký okruh od hráze přehrady k Bítovu a zpět pojedeme v sobotu i neděli v deset hodin dopoledne a odpoledne v sobotu ve tři a v neděli ve dvě hodiny. V červnu jsme připraveni k plavbám každý den, ovšem podle zájmu,“ uvedl zástupce společnosti Dalibor Dufek s tím, že prakticky jisté budou víkendové plavby. Cestující mají sledovat webové stránky dopravce.

Slavnostní ceremoniál, při kterém návštěvníci každoročně zažili nástup kapitánů a symbolické odemčení hladiny Brněnské přehrady se vedení brněnského dopravního podniku rozhodlo zrušit, aby se v přístavišti neshromáždilo příliš velké množství lidí. Akce totiž tradičné láká stovky návštěvníků.

Zahájení lodní dopravy  

Kdy: Brno - sobota 30. května, Hodonín - neděle 31. května, Vranovská přehrada - sobota i neděle
Kde: Brno – přístaviště Bystrc, Hodonín – areál Přístaviště U jezu, Vranovská přehrada
Za kolik: slavnostní zahájení zdarma, jízdy lodí za poplatek

O plavby však zájemci nepřijdou, změny vyplývají z vládních nařízení. „Lodníci budou vybaveni ochrannými pomůckami, na lodích bude pro cestující k dispozici dezinfekce. Při pobytu na kryté dolní palubě musí mít cestující roušku, na horní palubě při dodržení dvoumetrového odstupu však tato povinnost neplatí,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Plavební sezona v Brně letos kvůli koronavirové pandemii začíná o šest týdnů později. „Chceme lidem tento skluz vynahradit a zachovat provoz i déle než jen do poloviny října,“ slíbila brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Chřestový salát s vejcem.
Je tu období chřestu: Jak na recepty s křehkým pokladem?

Zatočit si kormidlem nebo se opřít do vesel mohou o víkendu konečně i vodomilové v Hodoníně. V neděli se tam na řece Moravě uskuteční Oficiální zahájení plavební sezóny. V areálu Přístaviště U jezu začíná v jednu hodinu po obědě. „Tradiční Odemykání řeky pořádáme běžně prvního května, ale letos jsme to museli udělat jen komorně. Chceme to nyní lidem vynahradit,“ pozvala za pořadatele Andrea Řičicová.

Přítomní se mohou těšit nejen na plavby ale i na grilované speciality, míchané drinky, zmrzlinu, program pro děti i výstavu fotografií k třicetiletému výročí Přístaviště U jezu. „Po celou dobu akce bude hrát kapela Juki Band,“ dodala Řičicová.

Tipy ze Znojemska

Alkehol hraje v Boomerangu  
KDY: 29. května, 20.00
KDE: H. Mašůvky, Boomerang
ZA KOLIK: 300 korun

Rockový koncert si po karanténě mohou v pátek večer užít návštěvníci klubu Boomerang v Hlubokých Mašůvkách. Od osmi hodin tam vystoupí známá kapela Alkehol. „Už se nemůžeme dočkat, až na tomhle prvním koncertu oslavíme konec domácího vězení. Počet návštěvníků koncertu je kvůli opatřením omezený na tři stovky,“ vzkázala kapela. Vstupné je 300 korun, lístky lze v předprodeji koupit v oddělení elektra v obchodním domě Dyje ve Znojmě.

Vzpomenou svátek věrozvěstů na Hradišti
KDY: 30. května, 11.00
KDE: Znojmo - Hradiště
ZA KOLIK: vstupné doborovolné

Slavnostní setkání k pravoslavnému svátku sv. Cyrila a Metoděje pořádá v sobotu znojemská pravoslavná obec a Nadační fond sv. Hypolita. „Rozhodli jsme na znojemské Hradiště, významné velkomoravské hradisko, rozšířit tradiční setkání, která se konají tradičně v Mikulčicích o pravoslavném svátku věrozvěstů,“ řekl Bohuslav Klíma z nadačního fondu, dlouholetý šéf vykopávek na Hradišti. Setkání začne hodinu před polednem bohoslužbou u pomníku věrozvěstů. Následovat bude ochutnávka moravských a staroslovanských pokrmů.

Dětský den na Veselece
KDY: 31. května, 14.00
KDE: Jevišovice, kemp Veselka
ZA KOLIK: vstup volný

Další tipy

BRNO

Mint Market
Kdy: sobota 30. května od 10.00
Kde: krytá tržnice, Zelný trh, Brno
Za kolik: vstup zdarma

Proč přijít: Neotřelé šperky, kosmetiku z přírodních surovin i kabelky z nejrůznějších materiálů od českých designérů seženou lidé v poslední květnovou sobotu v brněnské kryté tržnici na Zelném trhu. Konat se tam totiž bude první letošní Mint Market. Prodejci výrobků i gastronomických pochoutek zaplní celá tři patra. Pořadatelé akce lidi prosí, aby se ve vnitřních prostorách pohybovali v rouškách, omezený bude také počet návštěvníků akce v jednu chvíli. Vstup je však zdarma.

Brno Autokino
Kdy: sobota 30. května i neděle 31. května od 20.00
Kde: výstaviště, Brno
Za kolik: vjezd pro auto 300 korun, vstupenka pro jednotlivce 115 korun

Proč přijít: Jako Danny a Sandy z kultovního muzikálu Pomáda se i o tomto víkendu mohou cítit Brňané. Přesně jako ve scéně ze slavného snímku si totiž mohou zajít do autokina. Speciální kino na brněnském výstavišti promítá i v poslední květnové dny. V sobotu je na programu divácky úspěšná komedie Ženy v běhu. V neděli se pak tón promítání změní, lidi čeká dokumentární film V síti.

BŘECLAVSKO

Slavnosti vína a jídla ve Valticích
KDY: sobota 16.00 až 24.00
KDE: Vinařství Chateau Valtice
ZA KOLIK: 60 korun

Pořadatelé lákají na ochutnávku vín a sektů, program pro děti, tombolu, setkání s canisterapeutickými psy i moravské jídlo. Zahrají kapely Flash Band, Laura a její tygři a The Teachers Břeclav.

HODONÍNSKO

Oskoruše poznají nově na rozhledně Travičná 
KDY: sobota a neděle 13.00 až 17.00
KDE: rozhledna Travičná, Tvarožná Lhota
ZA KOLIK: základní vstupné 50 korun

Nová expozice stromu oskoruše přivítá návštěvníky rozhledny Travičná u Tvarožné Lhoty. Za jedno vstupné si tak užijí nejen výhledy na hrad Buchlov, vysílač Javořina, Vizovické vrchy ale zároveň se dozvědí informace o fenoménu stromu oskoruše.