Překvapení: nikoli podnikatel Jaroslav Pařík, ale starosta Znojma Petr Nezveda je kandidátem občanských demokratů okresu Znojmo do Senátu. Svého muže vybrala znojemská ODS ve čtvrtek večer.

Nezveda se ke kandidatuře odhodlal teprve v úterý. „Pan Pařík, částečně z pracovních důvodů, na poslední chvíli svou kandidaturu stáhl. A já, jako okresní předseda, jsem ten prapor zvedl a budu s ním mávat,“ uvedl Petr Nezveda.

„Za více než rok, co jsem ve funkci starosty Znojma, jsem dospěl k závěru, že je potřeba rozhýbat vztah mezi naším městem a centrem. Jde o víc věcí, které pociťujeme jako problém. Ať už jde o legislativu, daně, nebo třeba dopravu a památky,“ řekl kandidát občanských demokratů na senátora.

Nezveda hodlá i po eventuálním zvolení zůstat ve funkci starosty města. „Rozhodně nechci nikam odejít. Jdu do toho naopak proto, abych do celostátní politiky vnášel regionální pohled,“ sdělil.

Naopak chce co nejdříve odejít ze svého dočasného postu ředitele Znojemské Besedy. „Organizaci chci personálně i finančně nastartovat a pak najít vhodného ředitele,“ dodal.

Podle politologa Stanislava Balíka z Masarykovy univerzity v Brně může být Nezvedova kandidatura strategicky dobrý tah. „V době voleb bude v půli volebního období. A pro stranu je dobré, když kandiduje starostu okresního města. Může ji to přinést další voliče,“ řekl Balík. Není to podle něj ani neobvyklé. „V senátu sedí několik starostů. Někteří svoji funkci i nadále vykonávají,“ dodal Balík.

V roce 2004 kandidoval za ODS majitel pekáren Jaroslav Pařík. V druhém kole tehdy těsně podlehl současnému senátorovi Milanu Špačkovi. Letos se kandidatury vzdal. „Měl jsem pocit, že lepší šanci má Petr Nezveda, kterého jsem také doporučil ke zvolení. Neznamená to ale, že končím s politikou,“ sdělil Pařík.

Moravskokrumlovská organizace chtěla jako svého favorita do stranických primárek navrhnout herce Ondřeje Vetchého. Ten ale pro pracovní vytížení nakonec odmítl.

„Ondřej Vetchý má ke Znojemsku velice blízko a pravidelně sem jezdí. O kandidaturu měl velký zájem. Nakonec dal ale přednost zajímavému hereckému projektu,“ uvedl předseda moravskokrumlovské organizace občanských demokratů Michal Šotner.

Nezvedu musí potvrdit ještě krajské a ústřední organy ODS. Starosta v klání o senátorské křeslo bude soupeřem dvou současných poslanců Marty Bayerová (KSČM) a Ladislav Skopala (ČSSD). KDU-ČSL nominovala na post senátora krajského zastupitele Aloise Vybírala. Jejich konkurentem ze Strany zelených je Tomáš Rothröckl.

Politická minulost starosty Znojma Petra Nezvedy

Do roku 1989 – bez politické příslušnosti
1996 – člen ODS
1997 – člen Unie svobody
2003 – člen ODS
2000 – 2004 – krajský zastupitel
od 2006 - starosta Znojma

David Grossmann, Daniel Smola