Nominační konference občanských demokratů uzavřela ve čtvrtek seznam kandidátů hlavních politických stran pro podzimní volby do Senátu. Jediným kandidátem byl překvapivě znojemský starosta Petr Nezveda. Předpokládaný favorit volby Jaroslav Pařík svou účast vzdal.

Své kandidáty již nominovaly všechny hlavní politické strany v regionu. Bez výjimky nasadily osobnosti, které do Senátu kandidují poprvé.

Dosavadní senátor Milan Špaček nenašel u znojemských křesťanských demokratů podporu. Jeho spolustraníci nominovali krajského zastupitele Aloise Vybírala.

Představitelé levice vsadili na své zástupce v dolní komoře Parlamentu. Komunisté nominovali Martu Bayerovou, sociální demokraté Ladislava Skopala.

Skopalova nominace přitom přispěla k dalšímu pokračovaní vnitrostranických sporů. Kritikové současného vedení ji zpochybnili a požadují rezignaci jak poslance, tak předsedy okresu Zbyška Kaššaie. „Náš kandidát je definitivně potvrzený a má podporu,“ kontroval Kaššai.

Politicky neokoukanou tvář se rozhodli vyslat do volebního klání znojemští Zelení. Jejich kandidátem se stal ředitel správy Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl. „Přijal jsem nominaci znojemské organizace, kandiduji jako nezávislý. Konečné slovo bude mít ústředí,“ řekl Rothröckl.

Voliči na Znojemsku budou senátora vybírat počtvrté. První volby v roce 1996 vyhrál Milan Špaček, který v druhém kole velkým rozdílem porazil tehdejší kandidátku občanských demokratů Drahomíru Šindelářovou. O šest let později získal mandát již v prvním kole Vladimír Železný. Ten se před čtyřmi lety stal poslancem europarlamentu, proto voliči na Znojemsku volili senátora znovu. V druhém kole těsně zvítězil opět Milan Špaček nad občanským demokratem Jaroslavem Paříkem.

Přesný termín voleb do třetiny Senátu vyhlásí zřejmě na podzim prezident republiky. Počet kandidátů nemusí být konečný, další strany či osobnosti ještě mohou své nominace pro znojemský obvod ohlásit později. „Nabídky jsem dostala, ale prozatím jsem je odmítla. S největší pravděpodobností do voleb nepůjdu,“ uvedla Růžena Šalomonová, předsedkyně krajských školských odborů, která do Senátu kandidovala již dvakrát.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Nezveda chce být senátorem