Jeden ze tří současných jihomoravských senátorů, jimž příští rok vyprší mandát, nebude příští rok znova kandidovat. Senátor za Znojemsko Milan Špaček (KDU-ČSL) nedostal od znojemské okresní organizace strany nominaci a volby se nezúčastní.

Senátora Špačka by sice prý na kandidátce rádi viděli kolegové ze senátního klubu, nepodpořili ho však lidovci z regionu. "Respektuji to rozhodnutí. Dvakrát jsem za KDU-ČSL kandidoval, potřetí nebudu," řekl politik.

Podle šéfa KDU-ČSL na Znojemsku Aloise Vybírala, který je nyní jediným kandidátem strany pro senátní volby, tak strana rozhodla kvůli údajným Špačkovým tvrzením z minulosti. Na stranických schůzích prý uvedl, že o kandidaturu už nemá zájem. „Několikrát jsem projevil přání, aby kandidoval i někdo jiný,“ řekl Špaček.

„Milan Špaček nepředložil svoji kandidaturu nominační komisi. Ta pak o něm nemohla vůbec jednat,“ řekl předseda znojemské městské organizace Oto Mašek. Komise zasedladevatenáctého září. Jediným kandidátem, který se do voleb přihlásil, je tak Vybíral.

Podle Maška neměla městská organizace k práci senátora žádné výhrady. „Byl hluboce raněn tím, jak na něj útočili někteří znojemští novináři. Znovu kandidovat se zdráhal,“ řekl Mašek. Týdeník Znojemský týden zveřejnil před posledními volbami do Senátu informaci, že Špaček spolupracoval s StB. Senátor se letos v únoru domohl soudního verdiktu, že s komunistickou tajnou policií vědomě nespolupracoval. „V pozadí to mé rozhodnutí ovlivnilo zcela jistě,“ řekl senátor.

Městská organizace KDU-ČSL procházela v poslední době krizí a nedokázala nalézt Vybíralovi protikandidáta. „Bývalý starosta Pavel Balík byl dlouhodobě nemocný. Já si nejdříve chci pořádně osahat komunální politiku,“ řekl Mašek, který na znojemské radnici Balíka zastupoval napostu místostarosty.
Senátor Špaček už má jasno iv tom, kam nastoupí, až jeho mandát příští rok skončí. „Chtěl bych se vrátit do dětského centra, které jsem pomáhal zakládat a stále tam mám částečný úvazek,“ řekl Špaček.

Špaček kandidoval za KDU – ČSL ve Znojmě třikrát. Při prvních volbách do Senátu v roce 1996 v druhém kole porazil kandidátku ODS Drahoslavu Šindelářovou. V roce 2002 ho předběhl bývalý ředitel televize Nova a nynější europoslanec Vladimír Železný. V doplňovacích volbách před třemi lety v druhém kole zvítězil Špaček těsným náskokem nad favoritem ODS Jaroslavem Paříkem.

Vybíralovým konkurentem z ODS bude příští rok pravděpodobně znovu právě Jaroslav Pařík. V sociální demokracii zatím kandidát není znám, podle informací ČTK však ve straně neoficiálně padlo jméno současného poslance Ladislava Skopala.