Absolutní převaha téměř devadesáti tisíc hlasů, tedy zhruba třetiny voličů, překvapila i samotné členy ANO. V jednatřiceti členném zastupitelstvu získali jedenáct křesel. „Počítali jsme s výhrou, ale výsledek nás překvapil. To ještě na poslední chvíli odstoupili z kandidátky dva naši členové, čímž jsme ztratili hlasy,“ hodnotil výsledek lídr hnutí a poslanec David Štolpa.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY VOLEB VE ZNOJMĚ NAJDETE ZDE

Dosavadní vládnoucí koalici odsunuli voliči na druhou pozici, v čele s Malačkovým novým hnutím Naše Znojmo. To se musí spokojit s pouhými sedmi mandáty v zastupitelstvu. Společně s partnery z ODS a KDU-ČSL a Pro Znojmo dají dohromady celkem čtrnáct lidí v zastupitelstvu, což na hlasovací většinu nestačí.

Ivana Solařová
Solařová starostkou Znojma? Hnutí ANO čekají důležitá jednání

Jednání o tom, s kým najdou oba vítězové voleb společnou řeč a posílí tak své pozice, probíhají od sobotního večera. „Je několik možností, s kým utvořit koalici. Výsledky můžeme znát během hodin, mohou se ale protáhnout na několik dní,“ nechtěl být konkrétní Štolpa. Potvrdil jen původní záměr hnutí dosadit do křesla starosty Ivanu Solařovou.

Kompletní informace o komunálních volbách najdete zde, stačí kliknout.Kompletní informace o komunálních volbách najdete zde, stačí kliknout.Zdroj: DeníkPartnery pro hlasovací většinu mohou najít u SPD nebo u nováčků v zastupitelstvu uskupení Znojmáci. „Ale v jednání s například Naše Znojmo bychom byli velmi opatrní, vzhledem k dramatickému rozchodu naší dřívější koalice,“ nebyl spolupráci s Malačkou nakloněn David Štolpa.

Připomněl tak revoluci na radnici před zhruba půl druhým rokem, kdy tehdy koaliční ANO skončilo po neshodách s hlavními představiteli města v opozici. Vyměnili si místa hlavně se zastupiteli z Pro Znojmo. Starostu Jana Groise tehdy vystřídal právě Jakub Malačka.

Lukáš David
Seznamte se: podívejte se na nově zvolené zastupitele ve Znojmě

Také Jakub Malačka v neděli potvrdil, že vítěz voleb jeho uskupení k jednání nevyzval. „Dohodli jsme se stávajícími partnery, že povolební vyjednávání povedeme společně v bloku našich čtrnácti demokratických zastupitelů a budeme usilovat o společnou účast v koalici,“ oznámil v neděli Malačka.

Pomyslný jazýček na vahách tak mohou rozkmitat menší strany, které ve volbách uspěly. Cenných šest hlasů má dohromady k dispozici SPD a Znojmáci. Zda s nimi posílí pozici Ano či současnou koalici s Jakubem Malačkou se ukáže během hodin či dní.

Dagmar Sedláčková
Půl na půl. Voliči ve Znojmě vyrobili vítězům tajenku