Své o tom ví Denisa Martanová z Břeclavi. „Letos mi ukradli kolo, které stálo zamčené u zahrádky před restaurací. Předtím jsem přišla už o dvě,“ svěřila Martanová.

Situace ve městě je podle ní špatná. Potvrzuje to i Petr Sůkal, který ale již další šanci zlodějům nedá. „Postupně mi ukradli už třináct kol. Proto na něm už raději nejezdím,“ posteskl si Sůkal.

Jiní Břeclavané se rozhodli pro jiný postup, a to načipování. „Nabízíme ho už třetím rokem a zájem je opravdu velký. Díky dotaci máme každý rok k dispozici dvě stě kusů syntetické DNA na kola – každá má hodnotu tisíc korun a je zdarma včetně aplikace,“ popsala mluvčí břeclavských strážníků Lenka Rigó.

Kola dříve označovali i břeclavští strážníci
Bojují se zločinem. V Břeclavi označí pomocí „DNA“ další kola

Úplnou bezpečnostní novinkou je v Břeclavi cyklověž, která pojme až 108 kol. Další čeká na kolaudaci v nedalekém Hodoníně.

Cyklověž v Břeclavi. Pojme až 118 jízdních kol.
Cyklověž u břeclavského terminálu je hotová. Zatím funguje ve zkušebním provozu

Právě v hodonínském okrese byla v červenci situace ještě horší než na Břeclavsku. Policisté tam totiž za minulý měsíc zaevidovali ve spojitosti s krádežemi bicyklů čtrnáct trestných činů a jedenáct přestupků. „Rozdíl je v tom, že pro trestný čin musí škoda přesáhnout pět tisíc korun nebo se zloděj kvůli krádeži někam vloupá,“ vysvětlila policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Nejhorší byl na Hodonínsku předminulý víkend, kdy zloději ukradli sedm jízdních kol a škoda se vyšplhala na osmaosmdesát tisíc korun. „V Hodoníně dokonce zmizelo uzamčené elektrokolo,“ podotkla mluvčí.

Krádeže kol. Ilustrační snímek
Ženě ukradli u hotelu elektrokolo za osmatřicet tisíc

Upozornila, že nárůst krádeží kol úzce souvisí s tím, že vrcholí cyklistická sezona. Loni se tak na celé jižní Moravě zvýšil počet těchto krádeží z června na červenec téměř o sto na 339 kusů. Kola dokonce zmizela i přímo z nosičů na autech. „Dobré zabezpečení je základ, klasické spirálové zámky jsou už nedostačující. Lidé si tak už často pořizují zámky s lepším zabezpečením, které si kupují i motorkáři, na dražší kolo se vyplatí,“ řekl hodonínský prodejce, mechanik a několikanásobný mistr republiky ve sjezdu na horských kolech Petr Hynčica.

Jen loni zloději v Jihomoravském kraji ukradli více než 650 kol za více než dvanáct milionů korun. „V průběhu roku se mění charakter krádeží. V době, kdy se příliš nejezdí, tak je to z uzavřených prostor, pak přibývají další běžné krádeže,“ dodal krajský policejní mluvčí Pavel Šváb.

PETR TUREK
DOMINIKA SVOBODOVÁ

Ilustrační foto
Černý víkend cyklistů na Hodonínku. Přišli o sedm kol