Jihomoravští policisté při pravidelných kontrolách restaurací, barů a diskoték, kam se chodí mládež bavit, téměř vždy narazí na podnapilé školáky. „Někdy za jednu noc odhalíme desítky nezletilých pod vlivem alkoholu," uvedla například znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Podle zkušeností policistů alkohol dětem zajišťují nejčastěji jejich starší kamarádi. Potvrzuje to loňský výzkum brněnské společnosti A Kluby ČR, která se zabývá pomocí závislým lidem. Na skupině přibližně sedmnácti set dětí z brněnských základních a středních škol a víceletých gymnázií zkoumala, kdy se poprvé setkaly s návykovými látkami a kdo jim je poskytl. Výzkum ukázal, že dvěma třetinám dětí dal návykovou látku právě kamarád.

Z výzkumu také vyplývá, že alkohol děti nejčastěji poprvé vyzkoušeli přibližně ve dvanácti letech. Podle lékaře Doležela to je nejrizikovější věk, kdy děti s alkoholem začínají experimentovat. „Do ordinace nám policisté a záchranáři dřív vozili opilé mladistvé, kterým bylo aspoň šestnáct. Poslední dobou se ale věk opilých pacientů snížil. Nejčastěji ošetřujeme děti ve věku jedenáct až patnáct let," upozornil lékař.

Problémy v rodině

Psycholožka Marie Plevová. upozornila, že je to kvůli tomu, že současní školáci jsou samostatnější, než byly děti dřív. „Dřív dospívají. Mají pocit, že když budou pít alkohol, potvrdí to jejich dospělost," myslí si Plevová.

Lékař i psycholožka se shodli, že většina mladých pije alkohol nepravidelně, maximálně jednou týdně. „Nehrozí proto, že by se na něm stali závislí. Zaznamenáváme jen pár ojedinělých případů mladistvých alkoholiků," uvedla psycholožka.

Plevová si myslí, že nezletilí pijí, hlavně když mají nějaké problémy. „Často se tím snaží přebít problém v rodině. Někdy na sebe jen chtějí upozornit, protože mají pocit, že se jim rodiče dostatečně nevěnují," vysvětlila Plevová.

Pokud se rodiče setkají třeba s tím, že jim opilé dítě přivezou domů policisté, měli by se podle Doležela nejdřív sami zamyslet, jestli neudělali nějakou chybu. Potvrzuje to i Plevová. „Rodina by pak společně měla hledat, co je hlavním problémem a co by mohli udělat proto, aby ho vyřešili. Pomoci s řešením může také psycholog nebo výchovný poradce," podotkla.

Z výzkumu také vyplývá, že šestnáct procent školáků vyzkoušelo marihuanu. „Není to tak časté jako alkohol. Je dražší a není tak snadné se k ní dostat. A vyzkouší ji jen ti odvážnější jedinci," řekla Plevová.

Policisté přitom děti na drogy také kontrolují. „Přece jenom u nich ale marihuana není rozšířená tak jako u dospělých," sdělila mluvčí Drahokoupilová.

Chybí informace

Pokud policisté narazí v ulicích nebo v barech na děti pod vlivem drog nebo alkoholu, odvezou je rodičům. „Případ pak předáváme k dořešení sociálním pracovníkům," dodala Drahokoupilová.

Podle psycholožky Plevové by narůstající trend mladých uživatelů alkoholu a drog mohla alespoň částečně zmírnit dostatečná prevence. „Děti by měly být mnohem víc informované o tom, co drogy a alkohol mohou udělat s jejich tělem," dodala.