Podle ní Alžběta II. spojovala minulost s přítomností a teprve další dny ukáží, jak se bez ní obejde budoucnost. „Několikahodinová návštěva Brna na jaře 1996 pro ni možná byla jednou z mnoha, v kronice našeho města zůstane navždy zapsána jako jedna z nejvýznamnějších. Čest její památce," poznamenala Vaňková.

Dvakrát se s královnou Alžbětou II. setkal emeritní brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Při její návštěvě Prahy i Brna krátce před jejími sedmdesátými narozeninami. „Její život jsem vnímal jako naplněnou službu druhým. Službu, kterou ve všech jejích ohledech s respektem přijala a s věrností a noblesou naplňovala. Královu Alžbětu považuji za nepřehlédnutelnou osobnost novodobých dějin,“ svěřil se.

Antonín Petlach z Blanska mapoval s kolegy v roce 1961 v africké Ghaně vhodné lokality pro výstavbu vodních elektráren. Podařilo se mu tehdy také vyfotografovat návštěvu britské královny Alžběty II.
Fotil jsem královnu Alžbětu II. na pět metrů, říká pamětník z Blanska. Podívejte

Na úmrtí dlouholeté britské panovnice reagoval na sociálních sítích také bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Starý svět dnes večer s odchodem Jejího Veličenstva královny Alžběty II. skončil," vyjádřil jí ve čtvrtek poklonu.

Návštěva královny Alžběty II. v Brně v roce 1996.
Vzpomínka na návštěvu Alžběty II. v Brně: vítaly ji davy, chutnaly jí koláčky

Zarmoucený smrtí Alžběty II. je i premiér Petr Fiala. „Srdečnou a upřímnou soustrast královské rodině a britskému lidu a lidu Společenství národů," sdělil.