O ukončení provozu azylového domu informoval Deník Rovnost již dříve, potvrdila ho také vedoucí azylového domu Veronika Heklová. „Registraci pro sociální služby máme ukončenou k 31. prosinci tohoto roku. To znamená, že provoz domu končí k tomuto datu,“ uvedla Heklová.

Azylový dům funguje v Břeclavi od roku 2007. „Kapacita zařízení je třicet lůžek, obvykle jsme měli obsazenost kolem devadesáti procent. Jak se rozkřiklo, že azylový dům končí, je zájem lidí bez domova nižší,“ řekla Heklová.

Podle ředitele Oblastní charity Břeclav Josefa Gajdoše chybí podpora města. „Nemyslím si, že zrušením domu zde nebudou lidé, kteří by naši pomoc potřebovali. Případná záchrana domu bude stát více, než spoluúčast, kterou kraj i město odmítly poskytout. Jenže zadavatelem je město, takže je to na něm. Tripartitní jednání máme na kraji ještě 29. listopadu a navrhujeme nejlevnější variantu pro záchranu domu,“ přiblížil ředitel. „Doufejme, že ti lidé nezůstanou v zimě přes noc v lese,“ dodal Gajdoš.

Stavění máje. Ilustrační foto
Spadla na něj máj, nyní získal odškodnění. V obci slaví hody bez ozdoby

Vedení Břeclavi o dalším jednání s charitou podle místostarosty Jaroslava Války neuvažuje. „Charita nemá licenci na poskytování těchto služeb. Další diskuze je proto bezpředmětná. Není o čem,“ konstatoval Válka.

Na provoz domu pro příští rok chybí 800 tisíc korun. O střechu nad hlavou tak přijde několik klientů. „Vůbec netuším, kam půjdu. Moje rodina se rozprchla někam po republice,“ svěřil se již dříve špatně pohyblivý muž, klient břeclavského azylového domu, který si nepřál zveřejnit jméno. Muž po těžkém úraze bez berlí neudělá ani krok. Ztratil domov. V nouzi před půl rokem našel útočiště v břeclavském azylovém domě. Usměvavý důchodce teď má strach, že uprostřed zimy skončí na ulici. Stejně jako dalších několik desítek lidí.

Potřebnost azylových domů a nocleháren v těchto dnech dokumentuje například situace v Blansku. „Máme k dispozici patnáct lůžek pro muže bez domova. U nás je aktuálně zcela plno. Ženy odkazujeme na nejbližší noclehárnu pro ženy, která je v Brně,“ konstatoval vedoucí noclehárny Jiří Papíž. Plno mají celý týden. Za lůžko v Blansku zaplatí zájemce čtyřicet korun.

Pětačtyřicet lůžek mají pro potřebné připravené pracovníci azylového domu ve Znojmě. „Deset pro ženy a zbytek pro muže. Aktuálně máme ještě volná místa jak pro muže tak pro ženy. Nyní je nejmladšímu uživateli 34 let a nejstaršímu 76 let,“ sdělila vedoucí domu Miluše Jakubová.

Za noc ve znojemském domě lidé zaplatí třiadevadesát korun. Jeho pracovníci však nevyhodí ani lidi bez peněz. „Zájemce o ubytování je přijat i v případě, že nemá peníze na ubytování. Je mu poskytnuta pomoc při vyřízení dávek hmotné nouze, konkrétně doplatek na bydlení. Dávku vyplácí úřad práce podle nároku na výplatu až do výše 2.800 korun za kalendářní měsíc. V případě, že je přijetí složitější, je zájemci prozatím nabídnuta noclehárna, kde se hradí jen čtyřicet korun,“ doplnila Jakubová.

Na Vyškovsku funguje pouze Azylový dům pro matky s dětmi v tísni v Opatovicích. Provozuje jej obecně prospěšná společnost. „My jsme na Vyškovsku jediní. Klasický dům pro lidi bez domova u nás není. Kdysi tady bývala ubytovna, ale nebyla využívána. Takže její provoz skončil,“ naznačila vedoucí domu Alena Sigmundová. Azylový dům, který vede, má kapacitu jednadvacet osob. „Nyní zde máme šest matek, zbytek obyvatel domu tvoří jejich děti,“ dodala Sigmundová.

Ilustrační foto
Jižní tangenta má odklonit dopravu z města. Spojí D52 a nově šestiproudou D2