Od smrti barona Františka Trencka ve čtvrtek uplyne přesně 270 let. Za výstavou stojí několik měsíců vědecké práce a zkoumání jeho mumie. „Výstava se věnuje i životu pandura, rozhodující částí je představení výsledků jedinečného výzkumu. Nicméně Trenck byl také velmi vzdělaný, ovládal několik světových jazyků, hrál na hudební nástroje, věnoval se anglické literatuře, na druhou stranu byl člověkem nezkrotné povahy,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

Muzeu v minulosti představilo trojrozměrný model baronovy tváře, nyní pomocí filmových i herních technologií odborníci zrekonstruovali stavbu jeho těla, způsob chůze i odívání. „Zakreslili jsme na jeden panel i fyzické proporce, každý návštěvník se může s baronem srovnat. Průměrná výška v polovině osmnáctého století necelých 169 centimertů, Trenck byl nadprůměrný i na dnešní dobu, měřil 187 centimetrů,“ porovnala Petra Urbanová z Laboratoř morfologie a forenzní antropologie Masarykovy univerzity.

Brno 9.3.2019 - koncert Karla Gotta v brněnské DRFG aréně
Dokázal si udělat sám ze sebe srandu, říká o Gottovi Zonyga

Trenckovu mumii prvně naskenovali pomocí počítačového tomografu. Takto získaný materál tvořil základ pro další modelování a zkoumání těla. "Abnormální proporce jeho postavy z něj musely tehdy učinit velmi výraznou osobnost. Výrazné byly i jeho ruce, které jsme nazvaly pavoučí. Jeho prsty byly velmi dlouhé a také silné. Některé svaly jsou výraznější, umožňovaly tedy pevný úchop," doplnila Uranová.

Baron měl i mimořádně silné malíčky. Jejich extrémní velikost i síla mohla souviset s držením zbraní, koňských opratí nebo jinou příčinou. Podle dominantnějších svalů pravé strany těla vědci usuzují, že byl pandur pravák.

Lidé se z výstavních panelů také dozví zajímavosti z Trenckova života, například, že ho poznamenala řada tragédií. Zemřela mu matka, oba bratři, dva synové hned po narození a nakonec i manželka. Možná i proto trpěl náchylností k melancholii a depresím nebo podléhal cholerickým záchvatům. Měl v oblibě hazard, alkohol a v té době populární tabákové výrobky.

Smrtelná nehoda. Ilustrační foto
Tragická srážka auta s dodávkou zcela uzavřela silnici do Veverské Bítýšky

Celou výstavu zakončuje videoprojekce, na které baron František Trenck hraje na housle, píše dopis a chodí o holi. V době, do které odborníci projekce zasadili, byl už po úraze levé nohy, na kterou napadal. "Pohyb jsme animovali stejnými postupy, které se používají při tvorbě filmů v Hollywoodu. Využili jsme technologii zásahu pohybů, při které zvolení tři herci prováděli stejné pohyby a ty jsme potom přenesli na video. Jeden z nich měl podobné proporce i zranění," upřesnil Mikoláš Jurda, který se na tvorbě videa podílel.