Majitel vinařství z Březí Šebesta si protimrazové svíce pochvaluje. Letos je využil poprvé. Stály ho asi sto tisíc korun, bez nich by škody šly podle něj do milionů. „Kdybychom svíce nezapálili, poškozených by bylo deset až dvacet procent vinic,“ myslí si vinař.

Na tři hektary využili vinaři v Březí asi šest set svící. Díky nim šla podle Šebesty teplota ve vinici nejméně o dva stupně nahoru. „Začali jsme ve tři hodiny ráno, drželi je do půl sedmé. Nejkritičtější byla situace kolem páté,“ přiblížil Šebesta.

NEJÚČINNĚJŠÍ OBRANA

Svíce zapalovali minulý týden také zástupci Nového vinařství ve vinicích u Nového Přerova na Břeclavsku. „Vinohrady nám nezmrzly, takže jsme byli úspěšní. Svíce jsou nejúčinější obrana proti mrazům. Na jaře jsme je zapálili pětkrát,“ sdělil ředitel vinařství Petr Ptáček.

Ve vinařství Malý vinař ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku mají proti mrazu připravenou speciální vrtuli. Zatím ji letos nepoužili. „Sama se zapne. Má nastavené čidlo a když teplota klesne na minus jeden stupeň, automaticky se sepne a víří vzduch,“ objasnil za vinařství David Mádl. Zařízení tak otepluje ovzduší.

Naopak na přírodě nechává růst vinné révy Znovín Znojmo. „Máme vinohrady asi ve dvaceti lokalitách na pěti stech hektarech. Proti mrazu neděláme nic,“ odůvodnil ředitel vinařství Pavel Vajčner.

Ilustrační foto.
Devět mrtvých, 116 těžce zraněných. Nejnebezpečnější silnice v republice? V Brně

Přiznal, že letos pomrzla část mladých výsadeb v okolí Hustopečí na Břeclavsku. Nejde však ani o procento celkové rozlohy. „Budeme doufat, že obraší znovu. Ještě tam nečekáme úrodu, snad to bude v pořádku,“ dodal.

Podle ředitele Svazu vinařů Martina Půčka letos mrazy daleko víc poškodily vinice v Čechách. „Něco pomrzlo na Hustopečsku a u Krumvíře, v nízkých polohách u Čejkovic, Terezína nebo Dubňan na Hodonínsku. Z hlediska republiky to však bylo zanedbatelné,“ vyjmenoval.

Naopak sadaři ohlásili podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka v celé republice škody v desítkách milionů korun. Konkrétní čísla očekává asi za měsíc. „Jižní Morava je na tom relativně dobře. Škody tam budou hodně lokální,“ uvedl.

Meteorologové prozatím na jihu Moravy další mrazy neočekávají. „Od pátku se má oteplovat. O víkendu budou teplotní maxima okolo dvaceti stupňů Celsia. Postupně se zvýší noční i ranní teploty,“ předpověděl Peter Hruška z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Boj vinařů na jihu Moravy s mrazy:
-kde mrazy udeřily: u Krumvíře a Hustopečí na Břeclavsku, poblíž Čejkovic, Dubňan a Terezína na Hodonínsku
-ochrana: protimrazové svíce nebo speciální vrtule
-předpokládané ztráty: z hlediska celé republiky zanedbatelné, větší poškození bylo v Čechách
-předpověď: bez mrazů, oteplení až na 20 stupňů Celsia
-mrazy v roce 2017: republiková škoda půl miliardy, nejhůř dopadly vinice na Břeclavsku, nejlépe na Znojemsku