Jedním z nejdiskutovanějších bodů plánu bylo zavedení hromadná dopravy zdarma ve smogových dnech. „Většina radních si myslí, že jde o příliš nákladné opatření. Jeden den by stál asi milion korun,“ řekl Ander. MHD zdarma proto nebude.

Proti zavedení dopravy bez poplatků už dříve vystupoval bývalý náměstek primátora a dnes předseda spolku Brno+ Robert Kotzian. „Šlo by o diskriminaci cestujících, kteří mají předplatní jízdenky. Jsem rád, že radní opatření neschválili. Účinnější je odvést z Brna dopravu pryč, tedy dokončit velký městský okruh a dálnici D43,“ komentoval Kotzian.

Ilustrační fotografie.
Vedení Brna zvažuje hromadnou dopravu zdarma pro řidiče aut při smogových dnech

Tomu se příliš nepozdává ani další z Anderových plánů, jako je rozšíření zeleně ve městě. „V principu proti tomu nejsem, ale nemyslím si, že zrovna stromy a keře nějak významně pomohou a také se domnívám, že kde bylo možné zeleň vysadit, tak už roste,“ dodal Kotzian.

Ander se ale hájí tím, že stromy bude nově vysazovat i tam, kde vedou i technické sítě. „Použijeme speciální kontejnery, které umožní jejich růst, ale nedovolí poškození okolních sítí,“ vysvětlil Ander.

Jedním z bodů programu, na kterém už brněnští úředníci začali pracovat, je pořizování vozů na alternativní pohon. „Dopravní podnik už má část autobusů na stlačený zemní plyn, vozy na stejný pohon chceme pořizovat i pro magistrát. Některé z městských organizací na začátku roku požádaly o dotace na pořízení elektromobilů,“ uvedl příklady Ander.

Brněnští filharmonici natáčeli spolu s pianistou Igorem Ardaševem nový spot Sál pro Brno na místě, kde vyrůstá Janáčkovo kulturní centrum.
VIDEO: Spot k Janáčkovu kulturnímu centru? Filharmonikům spustili piano z nebe

Plán vítá například Hana Chalupská z iniciativy Dejchej Brno, která dlouhodobě poukazuje na špatnou kvalitu ovzduší ve městě. „Určitě je dobře, že do plánu vedení Brna zahrnulo mix různých opatření. Je ale škoda, že hromadná doprava zdarma nebude. Ta by totiž podle našich propočtů opravdu Brnu při smogu pomohla,“ poznamenala Chalupská.