Jihomoravští hasiči se celou noc nezastavili a k následkům bouřek vyjížděli i celé páteční dopoledne. „V nejkritičtější době kolem půlnoci vyjížděly jednotky každých deset sekund, převážně k popadaným stromům. Podle našich informací stromy nikoho nezranily," uvedl v pátek ráno mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

V osm hodin ráno měli hasiči za sebou tři sta padesát výjezdů. „Do poledne toto číslo vzrostlo na čtyři sta. Je ale možné, že výjezdů kvůli bouřkám bude v pátek ještě víc, protože meteorologové vydali další výstrahu před dalšími silnými bouřkami," doplnil za hasiče informace Filip Venclovský.

Zatímco v noci na čtvrtek bouřka nejvíc řádila na Vyškovsku a Blanensku, v noci na pátek zasáhla celý kraj. Nejvíce výjezdů měli hasiči na Brněnsku, kde do poledne zasahovali stokrát, a na Hodonínsku.

Pernou noc mají za sebou jihomoravští hasiči. Noční bouřka, která se ve čtvrtek kolem třetí nad ránem prohnala krajem, po sobě zanechala množství popadaných stromů i zatopenou ulici.
Čtvrteční bouřky: popadané stromy, domácnosti bez elektřiny a zastavené vlaky

Popadané větve a stromy ráno našli v ulicích i Brňané, v noci je pomáhali odklízet i brněnští strážníci. „V noci jsme asi dvacetkrát vyjížděli k polámaným spadlým větvím i vyvráceným stromům. Ve vnitrobloku mezi ulicemi Čápkova a Jana Uhra se větší strom zřítil na čtyři zaparkovaná auta. Hlídka ještě v noci upozornila jejich majitele, hasiči kmen ráno postupně rozřežou," poznamenal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Větve překážely v Brně na chodnících a silnicích také v ulicích Úvoz, Smetanova, Kounicova, Vinohrady nebo Hrázní.

Kromě aut stromy padaly také na domy. „V Kyjově se vyvrátila borovice na rodinný dům. Ve Slavkově u Brna sundali hasiči strom spadený na skautskou chatu," doplnil mluvčí hasičů. Strom spadl také na jednu z budov bohunické fakultní nemocnice.

Silný vítr, který bouřky provázel, porážel nejen stromy. „Na nároží brněnského Žerotínova náměstí a ulice Veveří vítr strhl z lešení u budovy krajského úřadu velké krycí plachty. Ty se namotaly na trolejové vedení ve Veveří a sundali je až dispečeři dopravního podniku," zmínil Ghanem. Zásah hasičů, kteří ještě z lešení sundali i další povlávající plachty, u kterých hrozilo, že se utrhnou, trval asi dvě hodiny. V Prušánkách na Hodonínsku se dokonce vznesly do vzduchu dva párty-stany.

Ilustrační foto
Vloupali se nejméně do třiatřiceti aut. Dovnitř se dostali za dvě až tři vteřiny

I na Brněnsku bouřky způsobovaly škody. „V Babicích u Rosic se pod náporem vody propadla plachta na rekonstruované střeše. Hasiči vodu odčerpali a plachtu opět upevnili," poznamenal mluvčí hasičů. Vítr poškozoval i střechy, podle Mikošky se jich uvolnilo několik na Blanensku, na Znojemsku v Moravském Krumlově a Našiměřicích. A v Bučovicích na Vyškovsku vítr poškodil střechu rodinného domu.

Na Blanensku vítr střechy zvedal třeba v Jedovnicích. „Část střechy bytového domu odnesl asi sto metrů daleko na silnici. Společně s hasiči jsme ještě v noci střechu odstraňovali ze silnice. Naštěstí se nikdo nezranil, opravu si teď musí pořešit majitelé domu. Máme hromadu popadaných stromů i v chatkové oblasti. Celý den jsme na nohách a snažíme se vše napravit," uvedl jedovnický starosta Jaroslav Šíbl.

V Kyjově na Hodonínsku po sobě bouřka zanechala také díru velkou metr krát metr ve střeše budovy, kde sídlí sociálně-psychiatrické centrum Fénix. „Několik křidlic se sesunulo, ještě dnes má pokrývač díru zapravit,“ vysvětlil místostarosta Antonín Kuchař.

Padající stromy zasáhly na mnoha místech elektrické vedení a tisíce lidí zůstaly bez elektřiny. „Po nočních bouřkách a silném větru zatím evidujeme na našem odběratelském území desítky poruch na vysokém napětí a stovky na nízkém, čísla se ale budou měnit. V Brně a Břeclavi je poruch čtyřiadvacet. Nejhorší byla situace kolem půlnoci, kdy zůstalo bez elektřiny rázem sto deset tisíc lidí, postupně jsme toto číslo snížili na pět tisíc odběratelských míst," uvedla kolem poledne za společnost E.on Božena Herodesová.

Konopí (Cannabis). Ilustrační foto.
Konopí jako lék: na užívání v Brně nově dohlédne tým odborníků

Na jižní Moravě zůstalo nejvíce lidí bez elektřiny v Hodoníně a Břeclavi. Podle Herodesové technici v pátek ráno opravovali vedení na devíti místech na Blanensku a šesti místech na Vyškovsku. „V Brně a okolí jsme dopoledne opravovali desítku poruch na nízkém napětí, v ulicích Veslařská, Jasanová a v chatových oblastech Nový Lískovec a Rozdrojovice, kde byl strom ve vedení," podotkla Herodesová.

Na Břeclavsku kvůli stromu, který spadl na vlakovou trať, skoro tři hodiny nejezdily vlaky v úseku mezi Mikulovem a Valticemi. „Ve tři čtvrtě na čtyři nákladní vlak najel do spadlého stromu. Provoz na trati byl proto přerušený a cestující vozily autobusy. Vlaky se na trať vrátily ve tři čtvrtě na sedm ráno," uvedla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Podle ní se už další spoje v kraji kvůli následkům bouřek nepopožďují.

Podle policejních serverů i v pátek dopoledne ještě na mnoha místech v kraji ležely popadané stromy, hasiči je postupně odstraňovali a v pátek v poledne je většina škod odstraněná.

Jaromír Jágr
Jágr v Brně: Nečekal jsem, že bude tak těžké sehnat práci v NHL