Na svůj objev získali vědci evropský patent. Vedoucí týmu Lucy Vojtová doufá, že by lékaři mohli gel začít využívat pro medicínské účely za pět až deset let. „Nejprve je nutné udělat klinické testy a poté se musí ještě certifikovat. Ten proces je dlouhý a náročný,“ vysvětlila.

Vědci gel testují na léčení popálenin, jako kostní výplň a také jako nosič pro uvolňování léčivých látek do těla. „Může sloužit i k řízenému uvolňování chemoterapeutik pro léčbu rakovinového bujení,“ popsala využití Vojtová. Doba účinku gelu je nastavitelná.

Lékaři ho můžou aplikovat natřením na postižené místo, injekční stříkačkou nebo sprejem. „Ztuhne a navíc bez přídavku jakýchkoliv dalších sloučenin může být snadno stabilizován v medicíně rozšířeným modrým světlem, které využívají například zubaři,“ objasnila Vojtová.

Díky vlastnostem, které má, ho odborníci můžou vytvořit pacientovi přímo na míru. Po ukončení účinku se rozpadne.

Elektronová mikroskopie v Brně.
Lidé uvidí boj bílé krvinky s rakovinou. Na Dnech elektronové mikroskopie

Rozložitelný hydrogel vyvíjel tříčlenný tým vědců deset let. „Začala jsem na něm pracovat v roce 2002. Postupně jsem zaučovala svoji diplomantku a později i doktorandku,“ sdělila Vojtová.

Výzkum hydrogelů začal s vývojem kontaktních čoček v šedesátých letech minulého století. Brněnští vědci se ho chystají využít při 3D tisku tkání a orgánů.

Výzkumné centrum Ceitec vzniklo v roce 2011 na základě spolupráce čtyř brněnských univerzit, Ústavu fyziky matriálů a Výzkumného ústavu veterinárního lékařství. Zaměřuje se na živé vědy a na pokročilé materiály a technologie. „Našim hlavním cílem je udržovat motivující a dynamické vědecké prostředí,“ uvedla za Ceitec Kateřina Vlková.

JAN VOSTAL

Ilustrační snímek.
V Židenicích pomůže s úklidem profesionální vysavač. Odklidí listí i exkrementy