Výsledky průzkumu mezi sedmaosmdesáti tisíci studenty a absolventy z celého světa v uplynulých dnech zveřejnila britská společnost Quacquarelli Symonds. Z desíti nejlepších má Brno nejvyšší poměr studentů. „Bydlela jsem už ve více městech, ale Brno byla láska na první pohled. Jsem tady opravdu šťastná,“ popsala svůj pocit studentka z Chorvatska Iva Jurjev. Podotkla, že oceňuje přívětivost Brňanů i hezké prostředí města.

Ilustrační foto
Rekonstrukce brněnských škol: nový bazén nebo přestávky na lezecké stěně

Kde Brno uspělo
- Brno obsadilo šestou příčku žebříčku hodnotícího studentská města ve světě.
- Jako šesté nejlepší u nás se umístilo také v žebříčku Obce v datech.
- V hodnocení kvality života Numbeo se mezi 226 městy z celého světa umístilo Brno na 73. místě.

Lepší umístění oproti hlavnímu městu není podle náměstka brněnské primátorky Tomáše Koláčného překvapení. „Je to přirozené. Praha je velkoměsto, Brno je mnohem lokálnější a autentičtější. Život v metropoli je opravdu daleko rychlejší a hektický,“ okomentoval.

Na stejné, tedy šesté, příčce se Brno umístilo také v anketě Obce v datech, jejíž výsledky zveřejnili organizátoři tento týden. Město uspělo hlavně ve zdravotní péči, životním prostředí a službách. „Průzkum vychází z databází, odkud sbíráme údaje. Přímo obce neoslovujeme,“ objasnila dříve Deníku Rovnost projektová manažerka Petra Konečná.

Ilustrační foto
Jak se žije na jižní Moravě: Brno předčily Hustopeče, na Brněnsku propadl Tišnov

Žebříčky a jejich hodnocení jsou přínosem také pro představitele města. Z průzkumů může vybírat podněty, kterými se v budoucnu hodlá zabývat. „Městu dobré umístění jistě prospívá, ale podle toho nepoznáme, na co se musíme v budoucnu zaměřit. Pro nás je hodnotnější zejména takto získaná zpětná vazba s konkrétními podněty,“ sdělil Koláčný.

Ilustrační foto.
Žalobu Dětí Země na stavbu nádraží v Brně odmítl soud. Spolek ji podal po lhůtě

I podle žebříčku serveru Numbeo je kvalita života v Brně velmi vysoká. Server v hodnocení přihlíží k bezpečnosti, úrovni zdravotní péče nebo nákladům na bydlení. V posledních výsledcích obsadilo Brno třiasedmdesátou příčku z 226 hodnocených měst. Praha je na třiaosmdesáté pozici.