Brnopas sdružuje několik desítek institucí se slevami na vstupném. „Lidé díky ní mohou se slevou zavítat například na hrad Špilberk, Starou radnici, do brněnské zoo nebo slavných brněnských vil,“ popsala výhody karty ředitelka turistického informačního centra Jana Janulíková.

Kartu lidé získají na internetu nebo v informačních kancelářích. „Informace o platnosti karty lze nahrát na platební kartu držitele Brnopasu nebo na kartu zapůjčenou v infocentrech,“ doplnila mluvčí centra Gabriela Peringerová.

Ilustrační foto.
Zavedení karty výhod se stále odkládá. Turisté se jí dočkají nejdříve na podzim

Za zapůjčenou kartu ale lidé musí zaplatit vratný poplatek sto korun. Kartou se pak stačí prokázat u vstupu a držitel má nárok na slevu. Momentálně karta nabízí slevy na vstupné do čtyřiatřiceti turistických cílů, nabídka se ale postupně má rozšiřovat.

Jednodenní karta vyjde dospělého na dvě stě devadesát korun, je ale i ve dvoudenní a třídenní verzi. Slevy na vstupném se pak pohybují od dvaceti procent, někde je vstup i zdarma. „Obecně by měl návštěvník možnost pohodlně navštívit takové množství objektů, aby se mu nákup Brnopasu vyplatil,“ upozornila Ida Rašovská z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

O možnosti využití Brnopasu by uvažovala Slovenka Jana Tóthová, která navštívila tento týden Špilberk. „Vůbec jsem nevěděla, že něco takového existuje. Občas jezdím do Brna za dcerou, a tak se snažím navštívit i některou z památek. Takže sleva by se mi hodila. Podobnou kartičku bych ale využila asi jen v případě, že bych sem jela na víc dní. Za jeden den totiž zvládnu třeba jednu až dvě památky, a to by se mi slevy nevyplatily. Tedy pokud by díky ní nebyl vstup zdarma,“ myslí si žena.

Na brněnském hradě Špilberk v sobotu začaly Hravé Vánoce.
Špilberk pod nadvládou hravých umělců. Děti navštívil i kreslený Chuchel

Turistické informační centrum chce kartičku víc propagovat v první polovině roku 2018. Momentálně se o ní lidé dozvědí zejména na webu gotobrno.cz. „Od spuštění služby jsme prodali jednotky kusů. Návštěvníci infocenter se ale o Brnopas zajímají a velký zájem je i o brožury, které představují jeho fungování a konkrétní nabídku,“ uvedla mluvčí centra Adéla Nováková.

Brnopas je ve verzi pro děti i pro dospělé. Děti se díky němu podívají zdarma třeba do Vida centra. „Projekt Brnopasu od začátku podporujeme a věříme, že díky nabídce vstupu zdarma pro děti budeme jedním z hlavních lákadel, proč si ho pořídit,“ zmínila mluvčí centra Hana Laudátová.

Co poskytuje karta Brnopas
• Zlevněné vstupné nebo vstup zdarma do čtyřiatřiceti institucí, památek nebo i na zajímavé aktivity.
• Karta se dá použít například při vstupu do labyrintu pod Zelným trhem, na Špilberk, do Moravské galerie a je možné ji také uplatnit při placení některé ze šifrovacích her turistického informačního centra.
• Kartu lze pořídit na internetové stránce www.gotobrno.cz/brnopas nebo v pobočkách centra.
• Kartu lze pořídit s jednodenní, dvoudenní nebo třídenní platností. Pro dospělého stojí nejlevnější 290 korun, nejdražší je za 390 korun.