V poptávce po zdravotních sestrách je Jihomoravský kraj na sedmém místě. Nejhorší je situace ve Fakultní nemocnici Brno. „Všeobecných nebo dětských sester v naší nemocnici chybí dvaačtyřicet. Nedostatek se projevuje téměř na všech klinikách," potvrdil mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Sestry z Brna neví, jak dál. „Ze statistik vyplývá, že sestry v České republice vydělávají průměrně třicet tisíc měsíčně. Není to pravda. Vydělám si něco málo přes polovinu. Práce na ambulanci mě baví, vždy jsem ji chtěla dělat. S rostoucím věkem se však cítím méně výkonná. Co jsem dřív stihla udělat za hodinu, mi dnes trvá tři. Nejvíc mě ale obtěžuje chování lidí. Vymýšlí si zbytečnosti a uráží nás," řekla jedna ze sester, která si nepřála zveřejnit jméno.

Platy sester
Průměrné platy zdravotních sester v Jihomoravském kraji:
• 2015: 25 429 korun
• 2013: 24 108 korun
• 2011: 23 802 korun
• 2009: 20 779 korun
• 2007: 18 823 korun
• 2005: 16 919 korun
Zdroj: krajské nemocnice

V kraji průměrný plat zdravotních sester přesto roste. Zatímco v roce 2005 se vyšplhal na 16 919 korun, loni to bylo už 25 429 korun. Sestrám to však nestačí a nemají zájem o práci ani v menších nemocnicích. „Jde o globální problém. V naší nemocnici zvlášť u specializovaných sester, například sálových, " podotkl ředitel úrazové nemocnice Zdeněk Buštík.

Řešení je podle ministerstva zdravotnictví změna legislativy pomocí novely. „Nyní se odborná způsobilost získává absolvováním nejméně tříletého studia na bakalářském programu nebo na vyšší odborné škole. Tyto možnosti zůstávají, ale navíc se návrhem rozšiřuje možnost získání odborné způsobilosti zkráceným studiem na vyšších odborných školách v jednom roce. Pak ale musejí uchazeči při přijímacím řízení prokázat určité znalosti a dovednosti," oznámil Jan Štoll z ministerstva zdravotnictví. Systém začne platit od školního roku 2017/2018.

S tím nejsou spokojené některé školy. „Je to velmi nešťastný a nezodpovědný krok. Škola má zatím nově akreditované studijní dokumenty, podle kterých začíná učit, jejich platnost je do roku 2022," sdělil ředitel Vyšší odborné školy zdravotnické Petr Hruška.

Další příčina nedostatku sester je klesající demografická křivka a omezený počet studentů na vysokých školách. Ani podle mluvčí Masarykovy univerzity Terezy Fojtové nový zákon problém nevyřeší. „Dokud se nezmění, a to velmi rychle, podmínky, za kterých sestry pracují," podotkla mluvčí.